Ailenin yeri bambaşka

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm YAŞAM Haberleri 30.10.2014 18:00:00

RADARHABER / ERZURUM

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun değişik uygulamaları sonucunda 70 bine yakın çocuk yurt ve yuvalar yerine ev ortamında kaldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgilere göre, 2005 yılından bu yana, ekonomik yoksunluk nedeniyle çocukların kurum bakımına alınmaksızın korunması, bakımı ve yetiştirilmelerine yönelik hizmetlerin mümkün olduğu ölçüde kendi yaşam ortamlarında verilmesi uygulamasına geçildi. Kurum bakımına alınan çocukların ise, öz aileleri sosyal yardım ve sosyal hizmetlerle güçlendirilerek çocuklarını kurum bakımından en kısa zamanda geri alınmaları yine uygulama kapsamında gerçekleştirildi.  Raporda, şöyle denildi: “Bu kapsamda uygulamanın başladığı 2005 yılından 2014 Ocak ayına kadar 9.937 korunma kararlı olup kuruluş bakımında olan çocuğumuz, sosyal ve ekonomik destek sağlanarak kurum bakımından aile veya yakınları yanına döndürülmüştür.  2013 yılı itibariyle kuruluş bakımında iken ailesine döndürülmüş olan 4.861 çocuğun ailesi yanında desteklenmesi sağlanmıştır.”

DEZAVANTAJLI 55 BİN AİLEYE DESTEK SAĞLANDI

Raporda; sadece ekonomik yoksunluk gerekçesiyle çocuklarının korunma altına alınması için başvuruda bulunan aileler için de, yine aile bütünlüğünü korumaya yönelik politikaların uygulandığı belirtilerek,  “Bu durumda ise çocuklar için korunma kararı alınmadan kurum sosyal yardım ve diğer koruyucu, önleyici, destekleyici ve geliştirici hizmetleri kapsamında, kendi yaşam ortamlarında aile veya yakınları yanında bakımları sağlanmaktadır. Bu kapsamda, 2013 yılında 55.087 çocuğumuz korunma kararı alınmadan sosyal ve ekonomik destek, eğitim ve danışmanlık hizmeti verilerek aile veya yakınları yanında desteklenmiştir” denildi.

KORUYUCU AİLELER DE DESTEKTE BULUNUYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın raporunda, “gönüllü aile” uygulamasıyla ilgili olarak da bilgi verildi. Raporda, şöyle denildi: “Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayan ve evlat edindirilemeyen çocukların, ebeveyn özelliklerini taşıyan ücretli veya gönüllü statüdeki uygun aile ya da kişilerin yanında, kısa ya da uzun süreli olarak Bakanlığımız gözetiminde bakımlarını sağlayan ve sorumluluğu Devlet ile paylaşan kişi ya da ailelere de ‘Koruyucu Aile’ denilmektedir. Ülke genelinde yürütülen tüm koruyucu aile çalışmaları neticesinde; 2013 yılında 1.934 çocuk, koruyucu aileler yanına yerleştirilmiş olup, koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocuk sayısı 3.351’e ulaşmıştır. 2013 yılı sonu itibariyle 1.499 koruyucu aileye, yanlarında bulunan çocukların bakım, yetiştirilme, eğitim, harçlık, giyim, okul masrafları, okula ulaşım giderleri, dershane ve gelişimlerini destekleyecek ya da meslek edindirme kapsamındaki kurslara karşılık olmak üzere toplam 25.512,700-TL ödeme yapılmıştır.” 

Etiketler : Erzurum, aile, politika, yuva,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler