İran'dan büyük ümitlerle döndüler

RADARHABER / ERZURUM 

İran’ın Tebriz kentinde düzenlenen Doğu Azerbaycan 4. Yatırım Fırsatları Forumu’na katılan MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez, formun geçen yıllara oranla daha geniş katılımlı ve faydalı geçtiğini bildirdi. 
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi, İran’ın Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Ali Riza Beygi’nin daveti üzerine 4. Uluslararası Yatırım Fırsatları Formu’na katıldı. Programa bu illerin yarısına Türkiye’nin değişik bölgelerinden çok sayıda yatırımcı iş adamı da katıldı. Form programı öncesi bir süre önce kurulan Makü Serbest Bölgesi’nin özel davetlisi olarak buradaki iş adamları ile görüşen MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez ve beraberindeki heyet görüşmelerden hayli memnun kaldı.
MAKÜ SERBEST BÖLGESİ TÜRK İŞADAMLARINI BEKLİYOR
Türk heyetine bilgi veren Makü Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Reza Masrour, Asya’nın en büyük, serbest bölgesine sahip olmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.
Masrour, Makü Serbest Bölgesi’nde yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarına ücretsiz arsa tahsisi yapabileceklerini belirterek, “Burada yatırım yapacak olan yatırımcılar 20 yıl vergiden muaf tutulacaklar. 55 kilometrekarelik alanı ile Asya’nın en büyük serbest bölgesi. Burada ham madde ithalatı serbest, Türkiye’den rahatlıkla ham madde getirilerek burada satabilirsiniz. Bir çok yatırımcılarımız Türk iş adamları ile ortak yatırım yapmaya hazırdır. Türkiye ili Ticari işbirliğimizi daha iyi geliştirebiliriz. Bu bölgede son bir yılda bin 800 den fazla firma kuruldu. Çünkü bölgenin ticari potansiyeli çok yüksek. Biz her türlü ticari işbirliğine hazırız. Yeter ki iki ülke arasındaki ticari gelişmeleri daha da arttıralım ve. Biz Asya’nın en büyük serbest bölgesinde Türk işadamlarına ücretsiz arsa vermeye hazırız hatta yatırım yapmak istedikleri yerin arsasını kendileri belirleyebilirler” diye konuştu.
“10 YILDA BAŞARILAMAYANI BAŞARACAĞIZ”
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez ise İran ile bugüne kadar pek başarılı bir ticaret yapılmadığını ifade ederek, şöyme konuştu: “Bizim için en önemli problem gümrük oranlarıdır. Gümrükleri ön plana çıkartalım. 1980 kadar Erzurum, Türkiye’nin en gelişmiş şehirleri arasında ilk ona giriyordu. 1980’lerde Erzurum’a gelen Gaziantepli bir doktor arkadaş diyordu ki; Gaziantep’te Erzurum kadar gelişmiş olsa. 1980’den sonra bir anda bütün Türkiye gelişti ama biz Erzurum olarak onlara paralel olarak ayak uyduramadık. Bizde uğraşıyoruz ki İran’la ticaret yapalım bu açığı kapatalım. Ermenistan zaten kapalı, Azerbaycan’la pek fazla ticari ilişkilerimiz yok. İnşallah bu dönemde bu başarıyı sağlayacağız.”
Ziyarette MÜSİAD Erzurum, Trabzon, Rize ve Erzincan Şubesi üyeleri onuruna akşam yemeği verildi.
Türk heyeti daha sonra Makü’den Tebriz’e geçerek buradaki 4. Uluslararası Yatırım Fırsatları Formu programına katıldılar.
MÜSİAD TEBRİZ TEMSİLCİLİĞİ HİZMETTE
Bu yıl başlarında MÜSİAD Erzurum Şubesi’nin girişimleri sonucu Tebriz’de kurulması kararlaştırılan MÜSİAD Tebriz Temsilciliği’de resmen hizmete başladı.
Tebriz Ticaret Sanayi ve Maden Odası’nda tehsis edilen MÜSİAD Temsilcilik Odası düzenlenen sade bir törenle hizmete başladı. Tebriz Ticaret Sanayi Maden Odası Başkanı Rahim Sadeghian, MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyon Başkan Yardımcısı Mahmut Yüksel, MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez, MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Hanefi Mahitapoğlu, MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak ile çok sayıda Türk iş adamı hazır bulundu.
MÜSİAD Temsilciliğinin açılışında konuşan Başkan Sadeghian, Türk heyetine seslenirken, “Sizlerle aramızda hiçbir fark görmüyoruz. Geleceği aydınlık görüyoruz. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi, İran’a yakın. Bu nedenle Türkiye’nin doğusundaki doğu karadeniz öblgesindeki illerle daha güzel sık ticaret yapmalıyız. Biz orta doğunun imkanlarından yararlanabiliriz.Bunun içinde hep birlikte el birliği yaparak hareket etmeliyiz”dedi.
MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyon Başkan Yardımcısı Mahmut Yüksel Süne ise Tebriz Ticaret Sanayi ve Maden Odası tarafından MÜSİAD temsilciliği için bir odanın tahsis edilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yüksel, MÜSİAD’ın Türkiye’de 43 şubesi, Dünya da ise 143 noktada şube ve temsilciliği bulunduğunu belirterek, “Kardeş ülke İran ile her türlü ticaret çalışmaları yapmaya hazırız. Bu ticareti en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. İnşallah Tebriz’de hizmete başlayan bu temsilciliğimiz sayesinde ikili iş görüşmelerimiz ve ticari ilişkilerimizi daha da arttırırız” diye konuştu.



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/irandan-buyuk-umitlerle-donduler_1262.html