Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

RADARHABER / ERZURUM
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yıldönümünde Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Bayburt’ta düzenlenen törenlerle anıldı. 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anma etkinlikleri Atatürk anıtında başladı.

ERZURUM
Törene Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Uğur Tarçın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Anıta Erzurum Valiliği, 9. Kolordu Komutanlığı ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından çelenk sunumu yapıldı. Ardından saat 09.05’de sirenler eşliğinde bayraklar yarıya indirilerek 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Anma töreninin ardından Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Kültür Merkezi’nde düzenlenecek törene geçildi.

OLTU
Oltu Hükümet Konağı önünde toplanan protokol saat 08.45'te Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Oltu Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtına sunumunu yaptı. Çelek töreninin ardından saat 09.05'te ‘Ti’ işaretiyle iki dakikalık Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar yarıya indirildi. Hükümet meydanındaki törenin ardından etkinlikler, Oltu Ortaokulu salonunda devam etti. Oltu Karabekir Ortaokulu’nun düzenlediği programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı okulun Türkçe Öğretmeni Adem Yeşilyurt yaptı.
Daha sonra Karabekir Ortaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan şiir dinletileri ve Atatürk konulu kompozisyonlar okundu. Ardından sunulan koro gösterisi salondakiler tarafından büyük beğeni topladı. Atatürk'ün yaşamını anlatan kısa film gösterisinin ardından Ulu Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 79. yıldönümü münasebetiyle ilçede düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Oltu Kaymakamı Şenol Turan, Garnizon Komutanı Yarbay Erdal Şahin ve Oltu Belediye Başkan vekili Ömer Toprak verdi.
Program, protokolün öğrenci ve öğretmenlerle çektirdikleri toplu fotoğraf ile sona erdi.

AŞKALE
Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 79. Yılını Aşkale İlçesinde de bir dizi etkinlikle anıldı. 
Anma Programına İlçe Kaymakamı Mehmet Aksu, Belediye Başkanı Şenol Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Sakarya, İlçe Emniyet Müdürü Ertürk Mutlu, Jandarma Komutanı Üsteğmen Semih Karakaş, Milli Eğitim Müdürü Serhat Erdem, Ak Parti Elçe Başkanı A. Kerim Polat, CHP İlçe Başkanı Cafer Akbaba, MHP İlçe Başkanı Toksöz Kartal, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.
Atatürk'ü anma programı ilçe Kaymakamı , Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısı ' nın Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı . Akabinde Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrası ilçe Kaymakamı tüm katılımcıları makam odasında ağırladı. Günün anma programı Aşkale Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Halk Eğitim Merkezinde hazırlayıp sunduğu programa geçildi. Halk Eğitim Merkezindeki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemine uygun konuşmalar yapıldı şiirler okundu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün sevdiği Türküler öğrenciler tarafından söylendi. Milli Eğitim Müdürlüğünün ilçe genelinde 10 Kasım'ı anlatan şiir, makale ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi.

PASİNLER
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79. yıl dönümünde Erzurum’un Pasinler ilçesinde de saygıyla anıldı. 79. yıl anma etkinlikleri Hükümet Konağı önünde Atatürk büstüne Kaymakam Harun Ersin Polat, Garnizon Komutanı Personel Üsteğmen Muhammet Kardeş ve Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu’nun çelenkleri sunmasıyla başladı. Çelenklerin sunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Saat 09. 05’i gösterdiğinde sirenler eşliğinde 2 dakika Saygı duruşunda bulunularak bayraklar yarıya çekildi.

ŞENKAYA
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yıl dönümü nedeniyle Erzurum’un Şenkaya ilçesinde anma töreni düzenlendi.
Törene Şenkaya Kaymakamı Ömer Dereci, Belediye Başkan Vekili Yavuz Bedir, Cumhuriyet Savcısı Osman Aslan, İlçe Jandarma Komutanı Akif Yorulmaz ve protokol mensupları, askeri erkan ve öğrenciler katıldı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende Atatürk büstüne sırasıyla Şenkaya Kaymakamlığı ve Şenkaya Belediyesi çelenklerinin sunumları yapıldı.
Atatürk büstüne çelenk sunumunun ardından, saatler 09.05’i gösterdiğinde ise Şenkaya’da adeta hayat durdu. Siren seslerinin yükselmesiyle birlikte, tören alanında ve çarşı merkezinde bulunan vatandaşlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e olan minnet duygularını 2 dakikalık Saygı duruşunda bulunarak gösterdiler.
Saygı duruşunun akabinde okunan İstiklal Marşının okunması ile çelenk töreni sona erdi. Atatürk’ü anma programı Şenkaya İMKB 75. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu Konferans salonunda devam etti. Buradaki programda Atatürk’ün Son Günleri adlı kısa film gösterildi. Akabinde yabancı devlet adamlarının gözüyle Atatürk slayt gösteri yapılarak Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirildi. Hüseyin Köycü Ortaokulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu Çocukların Gözünde Atatürk adlı kısa film gösterildi.
Anma programı resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

KARS
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kars’ta da ebediyete uğurlanışının 79’uncu yılında düzenlenen tören ve etkinliklerle anıldı.
Atatürk’ü anma törenleri ilk olarak Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na sırasıyla Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın çelenklerinin konulmasıyla başladı.
Çelenklerin konulmasının ardından tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da, "Ti" sesi ile birlikte Türkiye’nin kurtarıcısı Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygı için 2 dakikalık Saygı duruşunda bulunuldu. Ardından da İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı’nın ikinci yarsında ise bayrak yarıya indirildi. Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Baro Başkanı İbrahim Baştimar, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Törenlere daha sonra Kültür Müdürlüğü’nde devam edildi. Saygı Duruşu, 10 yıl Nutku banttan dinletilmesi ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Program Atatürk’ün biyografisinin okunması ve şiirler, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ve Gençliğin Ata’ya cevabı, Atatürk Oratoryosu ve Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türkülerin dinletilmesiyle sona erdi.

ERZİNCAN
Anma programları kapsamında ilk olarak Erzincan Belediyesi önünde ki Atatürk anıtına çelenk sunma töreni düzenlendi.
Anıta çelenk bırakılmasının ardından iki dakikalık Saygı duruşunda bulunularak, bayraklar yarıya indirildi. Sirenler ile birlikte araçlarda korna çalınarak saygı duruşuna eşlik edildi. Akabinde İstiklal Marşının okunmasıyla tören sona erdi.
Çelenk sunma törenine Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, mülki ve askeri erkan, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına sunulan çelenk sunma merasiminin ardından Erzincan İl Müftülüğü konferans salonunda Erzincan Mustafa Doğan Anadolu Lisesi tarafından anma programı düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Erzincan Mustafa Doğan Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo gösterisi, “Atatürk‘ten Kesitler” isimli sinevizyon gösterimi ve Müzik dinletisi izleyicilerin beğenisine sunuldu.

ARDAHAN
Ardahan Valiliği önünde düzenlenen tören Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başladı. Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te sirenler çalınarak 2 dakikalık Saygı duruşunda bulunulmasının ardından valilik önündeki tören sona erdi.
Törene Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

ÇILDIR
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 79. Yıl dönümünde Çıldır Hükumet Konağı önünde düzenlenen törenlerle anıldı. Atatürk Anıtı önünde çelenk konulmasıyla başlanan anma töreninin ardından saat 09.05’te Saygı duruşunda bulunuldu. Anma törenine Çıldır Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu, Çıldır Belediye Başkan vekili Kadir Korkmaz, tabur komutanı, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları öğretmenler, öğrenciler ve halk katıldı.
Programa Çıldır Çok Programlı Anadolu Lisesinde devam edildi.

AĞRI
Kültür ve Kongre merkezinde gerçekleştirilen anma programına, Ağrı Valisi ve Belediye Başkan Vekili Süleyman Elban, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Abdulhalik Karabulut, 12. Mekanize Tugay Komutanı Ahmet Ömercikli, İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Tunay Pulça, kamu kurum amirleri, şehit ve gazi yakınları, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türk Telekom Sosyal Lisesi Müdürü Burhan Adıgüzel yaptı. Programın devamında Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunduğu video izletildi. Anma töreninde öğrenciler tarafından yapılan tiyatro büyük beğeni topladı. Program, öğrencilerin şiir okuması ve ödül töreninin ardından sona erdi.

IĞDIR
Anma programı Belediye Meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı. Anma törenine, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Garnizon ve 5. Hudut Alay Komutanı Piyade Albay Taner Güneş, Iğdır Belediye Başkanı Av. Murat Yikit, kurum amirleri, askerler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Belediye Meydanındaki Atatürk Anıtına, Iğdır Valiliği, 5. Hudut Alay Komutanlığı ve Iğdır Belediyesi tarafından çelenk sunumu yapıldı. Program saat 09. 05’te siren sesi ile 2 dakikalık Saygı duruşu ve müteakiben İstiklal Marşı okunması ile son buldu.
Daha sonra Iğdır Valiliği tarafından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde düzenlenecek törene geçildi.

TUZLUCA
Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 79. yıl dönümünde törenlerle anıldı. Program, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenklerin bırakılmasının ardından saat 09.05'te 2 dakikalık Saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona eren programa, Tuzluca Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Kadıoğlu, kurum amirleri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Anma programı, daha sonra ilçe milli eğitim müdürlüğü konferans salonda Atatürk'ün hayatıyla ilgili hazırlanan slayt gösterisinin sunulması, Atatürk kronolojisinin okunulması, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildikten sonra program sona erdi.

BAYBURT
Bayburt Ortaokulu'nda Atatürk anıtı önünde düzenlenen ilk tören, çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla bayraklar yarıya indirildi.
Törene, Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Davut Balibaşa, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Anma programları kapsamında daha sonra Bayburt Fen Lisesi öğrencilerince Şair Zihni Kültür Merkezi'nde etkinlik gerçekleştirildi.
 


Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/buyuk-onder-ataturku-aniyoruz_15444.html