Ovit tüneli Ramazan´da tamamen açılacak

 
RADARHABER / ERZURUM
Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılında Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer alan tünel projesi, 137 yıl sonra tamamen gerçekleşmek üzere. Sultan 2. Abdülhamid döneminde başlanan Ovit Tüneli´nin şuan yüzde 97´si tamamlandı. Yakın zamanda tamamen açılacak olan Ovit tüneli sayesinde,  Karadeniz Limanları Ortadoğu´ya Erzurum aracılığı ile bağlanacak.
 
GEÇTİĞİMİZ AYLARDA TEK TÜPTEN GEÇİŞ SAĞLANMAYA BAŞLAMIŞTI
 
Türkiye ve Avrupa´nın en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olacak olan Ovit Tüneli´nde sağ tüp kontrollü olarak ulaşıma açılmıştı. Gelen araçlar yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra eskort eşliğinde karşı yöne geçiriliyor. Araçların geçişi sırasında tünel tek yön olarak kullanılıyor. Bir yandan yapım çalışmalarının da devam ettiği Ovit tüneli´nde, Araçların geçişi sırasında tünel tek yön olarak kullanılıyor.

YÜZDE 97´Sİ TAMAMLANDI... RAMAZAN´DA AÇILACAK

Erzurum Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı´nda yapımı süren Ovit tünelinin yüzde 97´si tamamlandı. GÜNEBEKIŞ´a açıklamalarda bulunan bir yetkili, Ramazan ayına kadar açılmasını planladıklarını söyledi.

5 AY TRAFİĞE KAPALI KALIYOR

Rize´nin iç bölgelerle ulaşımının ancak sarp dağların aşılmasıyla mümkün olabildiğine dikkat çeken yetkililer, "Bu yollardan Rize´yi Erzurum´a bağlayan İkizdere-İspir Yolu; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu´ya ulaşımda başlangıç noktasını teşkil ediyor. Bu kesimin yol standardını yükseltmek ve özellikle kış mevsimlerinde yoğun kar yağışı nedeniyle 5 ay trafiğe kapanan Ovit Dağı Geçidi´nin trafiğe açık kalması başta Rize ve Erzurum olmak üzere bölge şehirleri için çok önemlidir" dedi. Tep tüple araçların geçişinin sürdüğü Ovit´te, zaman zaman kar yağışı ve tipinin etkili olması nedeniyle geçişler durduruluyor. Ovit tamamen hizmete açıldığında, tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek.

RİZE- ERZURUM KARAYOLU 200 KİLOMETREYE DÜŞÜYOR

Tünelin giriş kotu 1919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 oldu. 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşüyor. Ovit Tünelinde ulaşım, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanmak üzere. 14.3 kilometre ile Türkiye´nin en uzun, dünyanın 4´üncü uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli´nde sonunda ışık tamamen görünecek. Tünelin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan ve diğer bakanların da katılması bekleniyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre, şimdiden açılış töreni ile ilgili çalışmalar yapılmaya başlandı ve en görkemli törenlerden biri olması bekleniyor. 


Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/ovit-tuneli-ramazanda-tamamen-acilacak_15789.html