Palandöken'de ulusal marketlere ruhsat yok

Sinan AYDIN'ın Haberi...
 
 
RADARHABER / ERZURUM 
 
Şu an 56 ulusal marketin ruhsatlı iş yeri bulunan Palandöken ilçesinde, Başkan Bulutlar küçük esnafı yaşatmak için ulusal marketlere artık ruhsat vermiyor…
 
 
170 bin nüfuslu Palandöken ilçesinde, yerli esnafın korunması amacıyla ulusal marketlere yeni işyeri açmaları için ruhsat verilmiyor. “Esnafa gidiyorum boynunu büküyor” diyen Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, ilçede şu anda 56 tane ulusal market olduğunu, yerli esnafın korunması amacıyla ulusal marketlere artık ruhsat vermediklerini açıkladı.

 
“ESNAF BOYNUNU BÜKÜYOR, ‘BİZ EKMEK YİYEMEYECEĞİZ Mİ” DİYE SORUYOR”

 
Palandöken belediye Başkanı Orhan Bulutlar, küçük esnafın büyük marketlerin karşısında yok olup gitmemesi için farklı bir hizmete imza atıyor. Bulutlar, ilçede şu an 56 ruhsatlı ulusal marketin olduğunu, sayının ilçe sınırları içinde yeterli olduğunu belirterek bundan sonra ulusal marketlere ruhsat vermeme kararı aldı. Bu uygulamayı bir süredir devam ettiren Başkan Bulutlar, bu konuda yerli esnafın hislerine tercüman oluyor ancak yerli esnafı da kendilerini sürekli güncellemeleri konusunda uyarıyor.  “Ulusal marketlere artık müsaade etmiyorum” diyen Başkan Bulutlar, “ İlçede 56 tane ulusal market var. Esnafa gidiyorum boynunu büküyor. ‘Biz ekmek yiyemeyeceğiz mi´ diye soruyor” dedi.

 
“BURADAN KAZANIYOR, VERGİLERİNİ DIŞARIYA VERİYORLAR”

 
Bunlar burandan kazanıyor ama genel merkezleri nereyse vergilerini oraya yatırıyor. O belediyelere vergiden dolayı iştikak gidiyor, bizim buraya gelmiyor. Sadece 2008 yılında vergiden dolayı 7-8 trilyon bir para var giden. Ayrıca burada kalmalarının bir garantisi de yok. Her an yükünü tutan gider. Mecliste konuştuk, ben kararı verdim. ‘Siz ister bu işi yapın, ben müsaade etmeyeceğim ‘dedim. Palandökenin nüfusu bir artsın 200 bini geçsin bir görelim dedim. Trabzon´da  56 rakamı var mı, yok. Diğer bir çok yerde yok. Esnaf ayakta duramazsa sıkıntı olur.  Zaten tüketen bir ülkeyiz, tükettiğimiz şeyde belli. Ya onlara(marketlere) gidiyor vatandaş,  ya bankalara gidiyor. Şehir bu konuda çok kaybediyor” dedi.  

 
“SADECE BEN OLAYIM” MANTIĞI…

 
Otobüs hattı verilirken bile uygunluk araştırması yapıldığını hatırlatan Palandöken belediye Başkanı Orhan Bulutlar, konuşmasına şöyle devam etti: “ Şunu söyleyeyim. Kusura bakmayın diyorum., Ben Büyükşehir belediyesinde çalıştım. Bir yere bir otobüs hattı vereceksiniz. Önce bir çalışma yapılıyor, yoğunluk ölçülüyor. Yolcu sayısı, uygunluk gibi. Şimdi markette aynı. Sen orada ‘ ben buradakini açayım, sade ben yiyeyim, oradaki bakkal, tuhafiyeci şu, bu, birer birer kapatayım. Sadece ben olayım. Ben görevde olduğum sürece bu mantığa müsaade etmeyeceğim. Benim esnafım benim için çok önemli. Ben esnafımı düşünüyorum.”  Esnaf odalarının kendisine bu çalışmasında ciddi manada destek olmadığını ta ifade ederek şaşkınlık yaratan Başkan Bulutlar, esnaflara da kendilerini sürekli yenilemeleri uyarısında bulundu.

 
“ EY ESNAF KARDEŞİM! KENDİNİZİ BİRAZ GELİŞTİRİN, GÜNCELLEYİN…”

 

Başkan Bulutlar, “ Şehri kalkındıran müstecirlerdir, esnaftır. Esnaf 40 seneki önceki pozisyonla o esnaflığı devam ettirirse kusura bakmasın devam ettiremez. Ey esnaf kardeşim! Sizde kendinizi biraz geliştirin, güncelleyin., Bazen kızıyorlar, ‘burada varken niye dışarıdan geliyor´ diye. Sende varlığını göster. Ey esnaf kardeşim. Müşteri velinimettir” hatırlatmasını yaptı. 



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/28/palandokende-ulusal-marketlere-ruhsat-yok_15979.html