Dünya Tüberküloz Günü Basın Bildirisi

RADARHABER / ERZURUM 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Robert Koch tarafından Mycobacterium tuberculosis basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri düzenlenmesini önermiştir. Bu kapsamda, her yıl olduğu gibi bu yıl da tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi amacıyla “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri çerçevesinde bütün yurtta çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Verem insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. ‘‘DSÖ küresel tüberküloz 2017 Raporu’’na göre 2016 yılında Dünyada 10.4 milyon yeni tüberküloz vakası tespit edilmiştir. Bunların %90’ı erişkin, %10’u çocuk, % 65’i erkek, % 35’i kadındır. 

Rapora göre 2016 yılında dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden biridir ve 1,7 milyon kişinin tüberküloz hastalığından hayatını kaybettiği bildirilmiştir.

Ülkemizde ise 2016 yılı itibariyle toplam 12.417 kayıtlı verem hastası bulunmaktadır.

Verem hastalığının etkeni ‘‘Mycobacterium tuberculosis’’ isimli mikroptur. Verem mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer veremi olan hastalardır.

Verem hastalığı, hasta insanlardan öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yoluyla alınması sonucu bulaşır ve tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye verem hastalığını bulaştırır.

Verem hastalığı en çok akciğerleri tutmakla beraber hastalık lenf bezleri, kemikler, böbrekler gibi diğer organlarda da görülebilir.

Bu hastalık; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle iki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.

İlimizdeki hastanelerde ve Verem Savaşı Biriminde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmakta olup bu hastalığın tedavisinde kullanılan bütün ilaçlar Verem Savaşı Biriminde ücretsiz verilmektedir.

ERZURUM İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VEREM SAVAŞI BİRİMİ ADRESİ

Yakutiye İlçe Sağlık Müdürlüğü Verem Savaşı Birimi:

Şükrüpaşa Mahallesi Çaykur Caddesi No:15 Yakutiye/ERZURUM

TELEFON NUMARASI: 0442 2331188    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/29/dunya-tuberkuloz-gunu-basin-bildirisi_16054.html