Bu ne yaman Çelişki! Yabancı öğrenciler...

 

Mahmut AKDAĞ'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Kış sporları ve kış turizmiyle ünlü Erzurum´da, üniversite öğrencilerinin memnuniyetsizlik sebebinin kış mevsimi olduğu ortaya çıktı. Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından yapılan memnuniyet araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. Aralarında Erzurum´un da bulunduğu 65 ili kapsayan araştırmada, yabancı uyruklu üniversite öğrencilerine, yükseköğrenim gördükleri şehirlerden memnun olup olmadıkları soruldu. Araştırmada memnuniyetsizlik oranının yüksekliğiyle dikkat çeken Erzurum´da, memnuniyetsizlik sebebinin ise, “iklim şartları” olduğu ortaya çıktı. Dünyanın sayılı kış turizmi ve kış sporları merkezleri arasında bulunmasına rağmen Erzurum´daki yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin iklim şartlarından duyduğu memnuniyetsizlik, şehirdeki üniversitelerin kış turizmini bir türlü içselleştiremediklerinin de kanıtı oldu. Erzurum´daki yükseköğrenim görüyor olmalarına rağmen Palandöken Kayak Merkezi´ni bir kez bile görmemiş üniversite öğrencilerinin çoğunlukta bulunduğu Erzurum´da, ÜNİAR´ın araştırması adeta net bir durum tespiti oldu.

Araştırmadan elde edilen verilere göre;  aralarında Erzurum´un da bulunduğu 40 ilde yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyetsizliği dikkat çekti. Memnuniyetsizliğin en yüksek oranda kayıtlara geçtiği şehirler sırasıyla Kilis, Batman, Diyarbakır, Afyon, Siirt, Kırıkkale, Niğde, Erzurum, Kastamonu, Osmaniye, Aksaray, Erzincan, Uşak, Bilecik, Elazığ, Kahramanmaraş, Bolu, Kütahya, Sivas ve Şanlıurfa oldu.

Erzurum, yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyetinin olumsuzlaşmaya başladığı, ancak şehir olarak yabancı öğrencileri memnun edebilme potansiyeli olan şehirler arasına bile giremezken, araştırmada o iller sırasıyla Hatay, Denizli, Yalova, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Giresun ve Konya olarak sıralandı. Yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyet ile memnuniyetsizlik arasında kaldığı şehirler ise, Bursa, İstanbul-Anadolu yakası, Manisa ve Kocaeli oldu. Yapılan araştırmada, üst düzey memnuniyetin yaşandığı şehirler ise, Çanakkale, Mersin, Ankara, İstanbul-Avrupa yakası, Isparta, Kırklareli ve Balıkesir oldu.

Yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyet düzeyinin en yüksek olduğu şehirler, Antalya, İzmir, Eskişehir, Edirne, Muğla, Aydın ve Tekirdağ olarak sıralanırken, Eskişehir ve Ankara istisna olmak üzere, öğrencilerin memnuniyet düzeyinin batıda, denize kıyı veya denize yakın şehirlerde çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

 

SONUÇLAR HAYRET UYANDIRDI

 

Öte yandan söz konusu araştırma Erzurum´un kış ve kış sporları turizmi açısından karşı karşıya olduğu çelişkiyi de gözler önüne serdi. 2011´de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları´na, (UNIVERSIADE), 2017 yılında ise, Avrupa Gençlik Olimpik Kış Oyunları Festivali´ne (EYOF) ev sahipliği yapmış olan Erzurum´da, üniversiteli öğrencilerin kış mevsiminden ve iklim şartlarından dolayı memnuniyetsizlik yaşıyor olmaları hayretle karşılandı.

 

ÜNİVERSİTELER YETERSİZ KALMIŞ 

 

Erzurum´a ister şehir, isterse yurt dışından gelerek yükseköğrenim gören her bir üniversite öğrencisinin aslında gönüllü birer kültür ve tanıtım elçisi olduğuna dikkati çeken turizmciler, bunun değerlendirilmesi gereken bir potansiyel olduğuna vurgu yaptılar. Uzman, “Kış turizmiyle müsemma olmuş bir şehirde yabancı uyruklu öğrencilerin kış mevsiminden şikâyet ediyor olmaları, hakikaten de düşündürücü bir sonuçtur. Bu da demek oluyor ki; Erzurum´daki üniversiteler, öğrencilerini kış turizmine entegre etme ve özümsemelerini sağlama noktasında yetersiz kalmışlardır” tespitinde bulundular.

 

ÖĞRENCİLER HEDEF KİTLE, AMA!..

 

Üniversite öğrencilerinin kış turizmi bağlamında başlı başına bir hedef kitle olduğuna vurgu yapan uzmanlar, bu konuda Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi yönetimlerine büyük sorumluluklar düştüğünü dile getirerek, “Üniversite öğrencilerinin kesinlikle Palandöken´le, daha doğrusu kış turizmiyle iç içe olmaları ve bu sürecin birer paydaşı haline getirilmeleri gerekir. Erzurum´da bugün olmuş Palandöken´i henüz daha görmemiş olan üniversite öğrencileri varsa ki, kesinlikle var; bu durumun mutlaka ortadan kaldırılması gerekir. Üniversiteler, öğrencilerin dikkatini kış turizmine yoğunlaştıracak, ilaveten kış mevsimini de bir dezavantaj olmaktan çıkaracak atılımlar içerisine mutlaka girmelidirler. Unutulmamalıdır ki; bu tür girişimler, şehrin imajına da müspet fayda sağlayacaktır” dediler.  (GÜNEBAKIŞ)



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/bu-ne-yaman-celiski-yabanci-ogrenciler_16077.html