Gözaltındaki inek Üniversiteli oldu!

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM  

 

Erzurum´da 4 aylık iken karıştığı yaralamalı kaza sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözetim altına alınan ve 20 aydır köpeklerle aynı barınakta tutulan inek, AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz´ün girişimleri sonrası bundan sonraki yaşamını hemcinsleri ile birlikte sürdürmesi için Atatürk Üniversitesi büyükbaş hayvan çiftliğine nakledildi.

 

 

4 AYLIK BUZAĞI İKEN KAZAYA KARIŞTI HAYATI DEĞİŞTİ…

 

Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ın ilk olarak haber yaptığı ve Türkiye gündemine oturan ineğin dramı, 8 Ağustos 2016´da yaşadığı kaza sonrası ortaya çıktı. Palandöken ilçesi Abdurrahman Gazi Mahallesi mevkiinde meydana gelen kazada, Erdal Dumlu yönetimindeki 16 F 8259 plakalı otomobil, aniden yola çıkan 4 aylık dişi buzağıya çarptı. Kazada, Erdal Dumlu´nun yanında bulunan eşi Selma Dumlu´nun kolunda çatlak oluştu, buzağının da kaburgaları kırıldı. Yaralı Selma Dumlu hastaneye kaldırılırken, polis ekipleri çevrede buzağının sahibini aradı. Mahalle ve çevredeki aramalara rağmen, küpesi olmadığı için buzağının sahibine ulaşılamadı. Polis, araçta hasar olması ve Selma Dumlu´nun yaralanması nedeniyle besicinin ceza almamak için buzağıya sahip çıkmadığı kanaatine vardı. Polis, Cumhuriyet savcısının talimatıyla yaralı buzağıyı muhafaza altına aldı. Olay yerine giden ekipler, buzağıyı Erzurum Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi´ne götürdü. Buzağı burada veteriner hekim Bilal Çoruh ve ekibi tarafından tedavi edildi. Dumlu çifti ise mağduriyetlerinin giderilmesi için emniyete başvurarak buzağıyı kazaya neden olacak şekilde serbest bırakan sahibinden şikayetçi oldu.

Şikayet üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı´nca başlatılan soruşturma kapsamında, buzağının adli olaya karışması yüzünden sahibi bulunana ve soruşturma tamamlanana kadar, yediemin tayin edilen Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi´nde bakımının yapılması kararlaştırıldı.

 

 

20 AY SONRA ÖZGÜR GİBİ…

 

Kazanın üzerinden yaklaşık 20 ay geçmesine rağmen ineğin sahibi ortaya çıkmadı. Barınakta büyüyen ineğin beslenme ve bakım giderleri de Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. İki yaşındaki ineğin haberini gazeteniz GÜNEBAKIŞ´tan okuyup etkilenen AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, harekete geçti. Aynı zamanda Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon üyesi olan Orhan Deligöz, önce soruşturmayı yürüten Savcı, sonra ise Başsavcı ile görüştü. Başsavcının onayı ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı´nın da desteğiyle, bakım merkezinde tek başına köpeklerle birlikte yaşamını sürdüren ineğin, savcılığın izni kapsamında Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi´nin büyükbaş hayvan çiftliğine yerleştirilmesi kararı alındı. Veteriner Fakültesi´ndeki görevliler, bugün saat 13.30´da düveyi almak için Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi´ne gitti. Barınaktaki çalışanlar tarafından ahırdan çıkarılan inek, fakültenin hayvan taşıma aracına bindirildi. Uzun süredir barınakta tutulan inek, Veteriner Fakültesi´ne ait Gıda Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi´ndeki büyükbaş hayvan çiftliğe götürüldü.

 

İLAÇLANIP İÇERİ ALINDI

Burada ayakları ilaçlanarak içeri alınan ineğin bundan sonraki süreci ile ilgili açıklama yapan Gıda Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Rıdvan Koçyiğit, şunları söyledi: "Adli bir soruşturma kapsamında Büyükşehir Belediyesi´ne ait hayvan barınağında tutulan düve,  Milletvekilimizin sayesinde çiftliğimize nakli yapıldı. Bu süreçten sonra düveye 14 günlük bir karantina süresi uygulanacak. Sonra kan numuneleri alınıp gerekli tahlil ve kontroller yapılacak. Uygun görüldüğü takdirde cinsleri ile birlikte olacak. Sahipsiz olan düve için Tarım Bakanlığına müracaat edip gerekli işlemleri başlatarak kimlik çıkarılacak. Artık bizim denetimimiz altında olan düve, buradaki tüm hayvanların haklarına sahip olacak. Sağlıklı ve daha bakımlı büyüyecek." Bundan sonraki yaşamını hemcinsleri ile sürdürecek olan inek, rahatlıkla çiftlikte dolaşacağı için özgür gibi olacak. 8 yıl sonunda ise soruşturma zaman aşımına uğrayacak ve hayvan hazine müsteşarlığına kalacak.  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/gozaltindaki-inek-universiteli-oldu_16106.html