Erzurum'da 95 çiftçiye proje müjdesi!

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

2017 yılında %50 hibe olarak verilen ahır projeleri için devlet, 2018 senesinde de DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki iller için de yer alan çiftçilere desteklerini sürdürmeye devam ediyor.

Erzurum´da, 2018 Yılı DAP Projesi Kapsamında %50 Hibe Destekli Yeni Ahır İnşaatı Yatırımına Hak Kazanan Çiftçilerin listesi belli oldu. Yüzden fazla çiftçinin müracaatı sonrası yapılan değerlendirme sonucunda, şartlara uyan çiftçiler arasında, merkez Yakutiye ve Palandöken ilçesine bağlı köylerden olmak üzere, Köprüköy, Horasan, Olur, Narman, Çat, Aziziye, Aşkale, Tortum, Pasinler, Şenkaya, Karayazı, İspir, Karaçoban ve Tekman ilçelerinden toplamda 95 köylü, yeni ahır yaptırmak için hazırladığı5 proje onaylanarak devletten alacağı yüzde 50 hibe ile ahır yaptırmaya hak kazandı. Ayrıntılı liste, Erzurum Tarım İl Müdürlüğü´nün internet adresinden de yayımlandı. Çiftçilere yeni ahır projesi için sunulan hibe desteğinin yanında, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından da yıllık %4 gibi nerede ise faizsiz denilecek kadar sembolik oranlar ile destekleme kredisi veriliyor. Sıfırdan ahır yapacak olan çiftçiler, ya da var olan barınaklarını büyütmek veya modernize etmek isteyenler, devletin sunduğu imkanlarla hayvancılıkta büyük kolaylıklara sahip olabiliyor.

 

DEVLET HİBE AHIR DESTEKLEMELERİ NEDİR?

 

İster açık olsun ister ise kapalı besicilik yapan çiftçilerin mutlaka en büyük yatırım konularından bir tanesi de barınaklardır. Hayvanların ihtiyaçlarına göre projelendirilmiş olan barınaklar, daha çok çiftçimizin kış aylarını rahat bir şekilde geçirmesini sağlamaktadır. Yemleme ve sulama kanallarından tutunda ahırların havalandırılması ve aydınlatılması oldukça maliyet gerektiren yatırım konularının başında gelmektedir. Kış ayların soğuğuna, yaz aylarının da sıcağına uygun şekilde projelendirilmiş olan barınaklar, birçok hayvansal hastalığında önüne kuşkusuz geçmekte, çiftlerin kayıplarını minimumun en alt seviyeye düşürmektedir. Oldukça maliyet gerektiren bu yatırımlar için çiftçilerin nakit para bulmakta zorlandıkları bilinmekte. Bu durumda çiftçiler arzu ederler ise Türkiye´nin her neresinde olur ise olsun T.C. Ziraat Bankasından düşük faizli krediler den istifade edebilmektedirler. Ayrıca yine devlet 2018 senesinde de devam eden DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki iller de olan çiftçilerimizin de proje kapsamındaki ahır yapımları için harcamaların yarısına hibe yani tamamen devlet tarafından geri ödemesiz olarak teşvikler sunmaktadır. Bu iki şekilde de çiftçilere sunulan imkanlardan peki geç kalmadan nasıl başvurabilecek siniz ? Sizlerden istenilen şartlar nedir ?  İşte tüm ahır desteklemeleri ile detaylar..

 

DAP, GAP, KOP VE DOKAP AHIR DESTEKLERİ 2018 YILINDA DA DEVAM ETMEKTEDİR!

 

2017 senesinde ahır yapımı için çiftçilere sunulan %50 oranındaki hibe imkanları 2018 yılında da sürmektedir. Geçtiğimiz senelerde birçok proje bölgesindeki çiftçilere devletten yaptıkları ahır yatırımları için teşvik almış ve oldukça güzel projelere imza atmışlardır.

 

AHIR HİBE PROJESİNDEKİ İLLERİMİZ HANGİLERİDİR?

 

2017 senesinde projeden istifade edecek olan ilimiz 35 iken güncellenen genelgeye göre bu il sayısı 41 kadar çıkarılmıştır. Özellik ile Konya Ovası Projesine bir çok yeni ilimiz dahil edilmiştir. En güncel haline göre ahır hibe 2018 destekleri sağlanan illerimiz aşağıdaki gibidir.

Doğu Anadolu Projesi İllerimiz; Tunceli, Van, Sivas, Bingöl, Bitlis, Ardahan, Malatya, Muş, Kars, Erzurum, Elazığ, Erzincan, Hakkari ve Kars İllerimiz ve bu illerimize bağlı tüm ilçelerimiz.

Güney Doğu Anadolu Projesindeki Tüm İllerimizin Listesi; Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Batman, Adıyaman, Diyarbakır, Kilis, Gaziantep, Mardin.

Konya Ovası Projesi Güncel Desteklenen İl Listemiz; Niğde, Yozgat, Nevşehir, Karaman, Aksaray, Kırıkkale, Konya ve Kırşehir.

Doğru Karedeniz Ahır Projesindeki İllerimiz; Bayburt, Samsun, Artvin, Tokat, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Ordu ve son olarak Giresun ilimizdir.

 

AĞIR HİBE BAŞVURULARI NASIL YAPILMALIDIR ?

 

Başvuru vakti geldiği zaman proje ilinde yatırım yapacak olan çiftçiler öncelik ile besicilik için istenilen alan özelliğine sahip bir ağır projesi hazırlamaları yada hazırlatmaları gerekir. Resmi gazetede de sizden istenilen alan kapasitesi büyükbaş hayvancılık için en az 10 en fazla 49 küçükbaşlar da ise bu sayı en az 100 en fazla ise 200 kapasiteli olması şarttır. Projeler küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığa göre iki şekilde hazırlanabilir. Yine resmi gazeteye göre hazırlanan projede destek verilecek konular büyükbaş için 4 küçükbaş için ise de 4 alternatiften oluşmaktadır. Bu alternatiflerin ikisi barınakları faal olanlar için diğer ikisi de yeni ahır yapımlarını kapsamaktadır.

Büyükbaş Ahır Yapımı Alternatif Konular

 

Küçükbaş Hayvan Yapacaklar İçin Proje Alternatifleri

Bu alanlardaki yatırımları için başvurular sadece Çiftçi Kayıt Sistemine kayılı olanlar için Tarım İl Müdürlüklerine aşağıdaki form ile yapılmalıdır. Daha önce bu programdan istifade etmiş ve yüz kızartıcı suçlar işlemiş olanlar bu imkanlardan yararlanamazlar.!

Ahır Hibe Başvurusu Formu

Başvuru sonrasında çiftçimize başta taahhütname olmak üzere bir çok form doldurması gerekmektedir.  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/erzurumda-95-ciftciye-proje-mujdesi_16115.html