Afganistan'dan Erzurum'a heyet geldi, sorun çözüldü…

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum´da yaşanan kaçak göçmen patlaması Afganistan´dan Erzurum´a gelen hükümet yetkilileriyle yapılan zirvede çözüme kavuştu. İki ülke arasında yapılan görüşmeler sonrası, mültecilerin Erzurum´dan Kabil´e uçakla gönderilmesi kararlaştırıldı. İlk etapta 670 Mülteci uçakla ülkesine gönderiliyor.

Erzurum´da son günlerde Afgan mülteci sayısında patlama yaşanınca, yetkililer harekete geçti. Türk Hükümeti ile Afganistan Hükümeti arasında yapılan görüşmeler sonrası, Afganistan´dan bir heyet Erzurum´a geldi. Yapılan görüşmeler olumlu sonuç verdi. Seyahat belgesi düzenlenen mülteciler, uçaklarla Erzurum´dan Kabil´e gönderilecek. İlk etapta 670 Afgan mülteci charter seferleri ile ülkesine gönderilecek. Erzurum Göç İdaresi Başkanı Haşim Özcan, gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a yaptığı özel açıklamada, “ Mülteci sorunu kısa süre içerisinde çözüme kavuşacak. Yakalanan Afgan uyruklu vatandaşlar uçaklarla Erzurum´dan Kabil´e gönderilecek” dedi.

 

EMNİYET KAÇAKLARA DUR DEDİ

Erzurum´da adeta birinci gündem maddesi haline gelen Afgan Mülteciler için, kesin çözüm yoluna gidildi. Ülkelerindeki iç savaş ve ekonomik sorunlardan kaçıp İran sınırından Türkiye´ye kaçak yollardan giriş yapan binlerce göçmen, Van ve Ağrı üzerinden hiçbir engele takılmadan Erzurum´a kadar gelebiliyordu. Sayıları son günlerde binleri aşan Afgan mültecilerin özellikle Erzurum -Pasinler karayolu üzerindeki görüntüleri, yürekleri sızlatıyordu. Bazılarının hastalık taşıdığı da ortaya çıkınca, ilde endişeli günler yaşanmaya başladı. Erzurum Emniyet Müdürlüğü, Ağrı yolu üzerindeki Horasan ilçesi ve kent merkezi girişinde kontrol noktaları oluşturdu. Yürüyerek gelen kaçak göçmenlerin şehir merkezine girişine engel olundu.

 

AŞKALE´DE YER KALMAYINCA SPOR SALONLARINDA BEKLETİLMEYE BAŞLANDILAR

 

Kontrol noktalarında durdurulan Mülteciler, otobüslerle şehir merkezine getirilip, kimlik tespitinden sonra toplu olarak barınma merkezlerine dağıtılmaya başlandı. Erzurum Göç İdaresi Başkanı Haşim Özcan, Mültecilerin son durumu ile ilgili gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a önemli açıklamalarda bulundu, müjdeyi verdi. Müdür Özcan, “ Aşkale´de bulunan barınma ve geri gönderme merkezinde şu an kapasite doldu. Bundan dolayı yakalanan Mülteciler il merkezinde uygun spor salonlarında ve diğer barınma merkezlerinde tutuluyor” dedi.  

 

AFGANİSTAN´DAN ERZURUM´A HEYET GELDİ, SORUN ÇÖZÜLDÜ…

 

Türkiye ile Afganistan hükümetleri arasında yapılan göreşmüler sonrası Afganistan´dan Erzurum´a heyet geldiğini açıklayan Göç İdaresi Başkanı Haşim Özcan, “ Afganistan´dan gelen heyetle Erzurum´da görüşmeler yapıldı. Daha önce Mültecilerin seyahat belgesi düzenlemelerinde sıkıntılar olduğu için geri gönderme işlemleri uzuyordu. Gelen heyetle yapılan görüşmeler sonucu bu sorun çözüldü. Ayrıca son günlerde sayıları binleri bulan Afganistan uyruklu vatandaşların geri gönderilmesi konusunda da anlaşma yapıldı. Bu Mültecilerin geri gönderilmesi için charter seferleri yapılacak. Yani göçmenler uçaklarla Erzurum´dan Kabil´e gönderilecek. İlk etapta 670 Afgan göçmenin seyahat belgesi düzenleme işlemi yapıldı. Kısa sürede bunlar gönderilip diğerlerinin geri gönderilmesine başlanacak. Kısa süre içerisinde bu sıkıntı ortadan kaldırılacak. Şu an itibarı ile de kaçak yollardan Erzurum´a girişlerde gözle görülür bir azalma oldu” diye konuştu.(GÜNEBAKIŞ)

  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/afganistana-heyet-geldi-sorun-cozuldu_16116.html