Üniversite yönetimi harekete geçti

 

Nesrin ÇETİNKAYA'nın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Erzurum´da öğrenim gören yerli ve yabancı öğrencilerin kente verdiği kırık not, Atatürk Üniversitesi yönetimini harekete geçirdi. Rektör Prof.Dr. Ömer Çomaklı, yabancı öğrencilerle sık sık bir araya gelerek, Erzurum´un ve Atatürk Üniversitesi´nin ayrıcalıklarına dikkat çekiyor.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitede öğrenim gören Türkmen ve Afgan öğrencilerle bir araya geldi. UDEF, ER-VAK ve BİRKOFEND yöneticilerinin de yer aldığı programda, Türkmen ve Afgan öğrencileri için ilimizin kadim kültürünün tanıtılmasında, UDEF´in koordinesiyle ER-VAK ve BİRKOFEND ile işbirliği kararı alındı.

Konukevi 2‘de düzenlenen kahvaltıda öğrencileri ağırlayan Rektör Çomaklı´ya, İl Göç İdare Müdürü Haşim Özcan, Erzurum Kalkınma Vakfı ( ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Bölge Koordinatörü Ertan Aksakal, UDEF Erzurum Başkanı Ergün Halis ve Birleştirici İş Dünyası Konfederasyonu (BİRKONFED) Erzurum Temsilcisi Muhammet Zeki Gözeler eşlik etti.

Programla ilgili konuşan Rektör Çomaklı, 87 ülkeden 2 bin 500 öğrenciyi Atatürk Üniversitesinde ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, bu sayının her geçen yıl arttığını söyledi.

Uluslararası öğrencilerin özelde Erzurum, genelde ise Türkiye´den memnun bir şekilde ayrılmalarını arzu ettiğini vurgulayan Çomaklı, gerçekleştirilen çalışmaların bu doğrultuda devam ettiğini belirtti.

 

TÜRKİYE´NİN İLK KURULAN ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİNDESİNİZ

 

Çomaklı: “Sizleri büyük Atatürk Üniversitesi ailesine katıldığınız için seçiminizden dolayı kutluyorum. Türkiye´nin ilk kurulan üniversitelerinden birindesiniz. Üniversitemiz sosyal yaşam kültürü içinde, ihtiyaç duyabileceğiniz her şeye kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir kampüs üniversitesidir. Üniversite eğitimini gördüğünüz bu şehir yani Erzurum, tarihtir. Türkiye´nin önsözüdür. Eğitim öğretim gördüğünüz bu şehri yakından tanıyınız. Bir ülkenin geleceğini eğitilmiş insan gücü belirlemektedir. Bu sebeple ruh ve beden bakımından sağlıklı, inançlı ve sorumluluk duygusuna sahip gençlerin yetiştirilmesini en önemli görevlerimizden biri olarak kabul etmekteyiz. Bu sebeple sizler inşallah kendi ülkelerinizin yetişmiş insan gücü olacaksınız.

Dünyayı yöneten egemen güçler, toplumları dönüştürmek için önce genç nesillerden başlarlar. Bir toplumun geleceğini yok etmenin en kısa ve tesirli yolu, gençliği yozlaştırmaktır. İnanıyorum ki sizler kendi ülkelerinizin değerlerini koruyacak ve Dünya´nın bozulan yapısından uzak duracaksınız. Düşünceler, vicdanlar boşluk kabul etmez. Siz bunları milli, manevi değerlerinizle dolduramazsanız başka güçler kendilerine göre başka şekilde doldurur. Sizler kendi ülkelerinizin umudusunuz. Batılı güçlerin sizi yönlendirmesine müsaade etmeyin. Kendinizi ve değerlerinizi muhafaza edin.

Üniversitemizle iş birliğinde olan güvenilir dernekler ve iş dünyası temsilcileri vasıtasıyla siz misafir öğrencilerimizin Erzurum´un, Türkiye´nin kadim kültürünü tanımaları için birlikte çalışmaya karar verdik. Bunu UDEF ile koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Bu vesileyle çalışmamıza destek vererek fedakârlığı ile ön plana çıkan ERVAK ve BİRKOFEND yönetimine, UDEF´in çok değerli gönüllü çalışanlarına ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Programın ardından Türkmen ve Afgan öğrenciler, Rektör Çomaklı´ya yöresel giysiler armağan ederken, Rektör Çomaklı ise öğrencilere birtakım hediyeler verdi.

 

GAZETENİK GÜNEBAKIŞ YYERLİ VE YABANÜCI ÖĞRENCİLERİN KIRIK NOTUNA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından Yerli ve yabancı öğrenciler üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları, öğrencilerin kente olumsuz bakışını gözler önüne sermişti. Araştırmada memnuniyetsizlik oranının yüksekliğiyle dikkat çeken Erzurum´da, memnuniyetsizlik sebebinin ise, “iklim şartları” olduğu ifade edilmişti. Dünyanın sayılı kış turizmi ve kış sporları merkezleri arasında bulunmasına rağmen Erzurum´daki yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin iklim şartlarından duyduğu memnuniyetsizliği gazeteniz GÜNEBAKIŞ “Bu ne yaman Çelişki! Başlığıyla gündeme taşımıştı.

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mahmut Akdağ´ın imzasıyla çıkan haber şöyle:

Kış sporları ve kış turizmiyle ünlü Erzurum´da, üniversite öğrencilerinin memnuniyetsizlik sebebinin kış mevsimi olduğu ortaya çıktı. Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından yapılan memnuniyet araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı. Aralarında Erzurum´un da bulunduğu 65 ili kapsayan araştırmada, yabancı uyruklu üniversite öğrencilerine, yükseköğrenim gördükleri şehirlerden memnun olup olmadıkları soruldu. Araştırmada memnuniyetsizlik oranının yüksekliğiyle dikkat çeken Erzurum´da, memnuniyetsizlik sebebinin ise, “iklim şartları” olduğu ortaya çıktı. Dünyanın sayılı kış turizmi ve kış sporları merkezleri arasında bulunmasına rağmen Erzurum´daki yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin iklim şartlarından duyduğu memnuniyetsizlik, şehirdeki üniversitelerin kış turizmini bir türlü içselleştiremediklerinin de kanıtı oldu. Erzurum´daki yükseköğrenim görüyor olmalarına rağmen Palandöken Kayak Merkezi´ni bir kez bile görmemiş üniversite öğrencilerinin çoğunlukta bulunduğu Erzurum´da, ÜNİAR´ın araştırması adeta net bir durum tespiti oldu.

Araştırmadan elde edilen verilere göre;  aralarında Erzurum´un da bulunduğu 40 ilde yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyetsizliği dikkat çekti. Memnuniyetsizliğin en yüksek oranda kayıtlara geçtiği şehirler sırasıyla Kilis, Batman, Diyarbakır, Afyon, Siirt, Kırıkkale, Niğde, Erzurum, Kastamonu, Osmaniye, Aksaray, Erzincan, Uşak, Bilecik, Elazığ, Kahramanmaraş, Bolu, Kütahya, Sivas ve Şanlıurfa oldu.

Erzurum, yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyetinin olumsuzlaşmaya başladığı, ancak şehir olarak yabancı öğrencileri memnun edebilme potansiyeli olan şehirler arasına bile giremezken, araştırmada o iller sırasıyla Hatay, Denizli, Yalova, Samsun, Trabzon, Zonguldak, Giresun ve Konya olarak sıralandı. Yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyet ile memnuniyetsizlik arasında kaldığı şehirler ise, Bursa, İstanbul-Anadolu yakası, Manisa ve Kocaeli oldu. Yapılan araştırmada, üst düzey memnuniyetin yaşandığı şehirler ise, Çanakkale, Mersin, Ankara, İstanbul-Avrupa yakası, Isparta, Kırklareli ve Balıkesir oldu.

Yabancı uyruklu öğrencilerin memnuniyet düzeyinin en yüksek olduğu şehirler, Antalya, İzmir, Eskişehir, Edirne, Muğla, Aydın ve Tekirdağ olarak sıralanırken, Eskişehir ve Ankara istisna olmak üzere, öğrencilerin memnuniyet düzeyinin batıda, denize kıyı veya denize yakın şehirlerde çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

 

SONUÇLAR HAYRET UYANDIRDI

Öte yandan söz konusu araştırma Erzurum´un kış ve kış sporları turizmi açısından karşı karşıya olduğu çelişkiyi de gözler önüne serdi. 2011´de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları´na, (UNIVERSIADE), 2017 yılında ise, Avrupa Gençlik Olimpik Kış Oyunları Festivali´ne (EYOF) ev sahipliği yapmış olan Erzurum´da, üniversiteli öğrencilerin kış mevsiminden ve iklim şartlarından dolayı memnuniyetsizlik yaşıyor olmaları hayretle karşılandı.

 

ÜNİVERSİTELER YETERSİZ KALMIŞ

Erzurum´a ister şehir, isterse yurt dışından gelerek yükseköğrenim gören her bir üniversite öğrencisinin aslında gönüllü birer kültür ve tanıtım elçisi olduğuna dikkati çeken turizmciler, bunun değerlendirilmesi gereken bir potansiyel olduğuna vurgu yaptılar. Uzman, “Kış turizmiyle müsemma olmuş bir şehirde yabancı uyruklu öğrencilerin kış mevsiminden şikâyet ediyor olmaları, hakikaten de düşündürücü bir sonuçtur. Bu da demek oluyor ki; Erzurum´daki üniversiteler, öğrencilerini kış turizmine entegre etme ve özümsemelerini sağlama noktasında yetersiz kalmışlardır” tespitinde bulundular.

 

ÖĞRENCİLER HEDEF KİTLE, AMA!..

Üniversite öğrencilerinin kış turizmi bağlamında başlı başına bir hedef kitle olduğuna vurgu yapan uzmanlar, bu konuda Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi yönetimlerine büyük sorumluluklar düştüğünü dile getirerek, “Üniversite öğrencilerinin kesinlikle Palandöken´le, daha doğrusu kış turizmiyle iç içe olmaları ve bu sürecin birer paydaşı haline getirilmeleri gerekir. Erzurum´da bugün olmuş Palandöken´i henüz daha görmemiş olan üniversite öğrencileri varsa ki, kesinlikle var; bu durumun mutlaka ortadan kaldırılması gerekir. Üniversiteler, öğrencilerin dikkatini kış turizmine yoğunlaştıracak, ilaveten kış mevsimini de bir dezavantaj olmaktan çıkaracak atılımlar içerisine mutlaka girmelidirler. Unutulmamalıdır ki; bu tür girişimler, şehrin imajına da müspet fayda sağlayacaktır” dediler. (GÜNEBAKIŞ)  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/universite-yonetimi-harekete-gecti_16120.html