Drone destekli göçmen kaçakçılığı operasyonu

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum Emniyet Müdürlüğü´ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, şafak operasyonu ile 11 göçmen kaçakçısına uykuda operasyon düzenledi. Drone destekli operasyonda, insan kaçakçılığı yapan 11 kişilik şebeke, yataklarında uykuda iken kıskıvrak yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yapan çetenin çökertilme süreci, şöyle gelişti.

 

SON 1 AYDA YAŞANAN ARTIŞ SAVCILIĞI HAREKETE GEÇİRDİ

Erzurum´a Ağrı ve Kars üzerinden giriş yapan ağırlıkta Afganistan uyruklu göçmenlerin sayısı, son 1 ayda arttı. Bazı günler yakalanan kişi sayısı binleri bulunca, Erzurum Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti. Gürbulak sınır kapısında yoğun güvenlik önlemi olmasına rağmen, Afganistan ve Pakistan uyruklu mülteciler özellikle sınır köylerinden kaçak yollarla Türkiye´ye giriyor, karayolu ile de Erzurum´a kadar geliyorlardı.

 

SORGULANAN MÜLTECİLER KAÇAKÇILARI DEŞİFRE ETTİ

Emniyet kaynaklarından alınan bilgilere göre, Polisi göçmen kaçakçılarına götüren süreç şöyle işledi… Gözaltına alınan Afganistan uyruklu Mülteciler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra ifadeleri alınıp Aşkale ilçesinde bulunan barınma merkezine gönderiliyordu. Afganistan uyruklu bazı mülteciler, kendilerini para karşılığı sınırdan alıp Erzurum´a kadar getiren insan kaçakçılığı şebekesinin eşkal bilgilerini verdi. İtirafçı olan Afganistan uyruklu bazı mültecilerin telefon dökümleri çıkarıldı, son görüşme yaptıkları kişilerden kaçakçılar belirlendi. Savcılığın talimatı ile harekete geçen KOM ekipleri, gerek telefon dinlemeleri ve gerekse fiziki takipler sonucu belirlediği şebekeye yönelik operasyon için düğmeye bastı.

 

 

DRONE OPERASYON ÖNCESİ BÖLGEDE UÇUŞ YAPTI, ZANLILARIN KAÇABİLECEKLERİ NOKTALAR TUTULDU…

Emniyet Müdürlüğü´ne bağlık Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi´nde görevli Polisler, diğer birimlerden Asayiş ekiplerinin de takviyesi ile harekete geçti. Operasyondan önce gün aydınlanır aydınlanmaz bölgede drone uçurulup zanlıların evlerinin ön ve arka cepheleri havadan denetlendi, operasyon esnasında kaçma ihtimalleri olan bölgelere takviye ekipler yerleştirildi. KOM, TEM ve Özel Harekat Şubesi´nden 100 Polisin katıldığı şafak operasyonu, sabah saat 05. 20 sularında başladı. Türk Ceza Kanunu´nun 79. Maddesinde belirtilen göçmen kaçakçılığı suçu kapsamında 12 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Zanlılar, yataklarında uyudukları sırada karşılarında Polisi görünce büyük bir şok yaşadı. Yere yatırılarak etkisiz hale getirilen zanlılar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Polis, bazı evlere girmek için koçbaşı kullanarak kapıları kırdı, operasyona katılan Polisler olası bir çatışma için bütün tedbirlerini aldı.

 

ŞAFAK OPERASYONUNDA 11 GÖZALTI

Başarılı operasyon sonrası bir açıklama yapan Erzurum Emniyet Müdürlüğü, bilançoyu açıkladı. Açıklamada, aralarında göçmen kaçakçıları ile yabancı uyrukluların da bulunduğu M.A.Z.M, R.K, M.Y.Z, M.R.N, S.J.H, M.K.H, A.H, F.A, A.A, A.M. ve S.N.´nin gözaltına alındığı duyuruldu. Açıklamada ayrıca şöyle denildi: “KOM Şube Müdürlüğü´nce yürütülen dosya kapsamında, takip edilen şahıslar hakkında "TCK-79 GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI" suçundan 11.04.2018 günü eşzamanlı olarak operasyon yapılmış olup, yapılan ev aramalarında hedef konumunda olmayan S. N. isimli şahıs balkondan bahçeye attığı tespit edilen 2 adet Sig Sauer marka ruhsatsız tabanca ve bunlara ait 14 adet 9 mm fişek ele geçirilmiştir. Konu ile ilgili adli tahkikat devam etmektedir.” Olayla ilgili tahkikat sürüyor. (GÜNEBAKIŞ)    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/32/drone-destekli-gocmen-kacakciligi-operasyonu_16128.html