Erzurum Lisesi'nin İtibar Sınavı!

 

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- Haberi...


RADARHABER / ERZURUM 

Öğrencilerini Çanakkale savaşına gönderdiği ve hepsi de şehit olduğu için 3 yıl mezun veremeyen Erzurum Lisesi, vatanı müdafaa sınavını geçti, ancak Milli Eğitim Bakanlığı´nın(MEB) sınavla öğrenci alacak liseler seçmesinde saf dışı bırakıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Erzurum´dan 13 Liseyi sınavla öğrenci alacak liseler olarak belirledi. Milli Eğitim Müdürlüğü´nün talebine rağmen tarihi Erzurum lisesini ise MEB, listeden çıkararak tepki toplayan bir karara imza attı. Konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü yazışmalarını sürdürüyor. Müdürlük, değim yerinde ise Erzurum Lisesi´nin İtibar Sınavını kazanmak için, Bakanlıkla mücadele veriyor.

 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ERZURUM LİSESİ´Nİ DE LİSTEYE KOYDU

 

TEOG yerine getirilen yeni Lise Geçiş Sisteminde, öğrenciler adrese dayalı yerleştirme sistemine göre sınavsız olarak evlerine en yakın liseye yerleşebilecekler. Ancak bazı okullar ise sınavla öğrenci alacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu kapsamda tüm illerden olduğu gibi Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü´nden de sınavla öğrenci alacak okulların belirlenip listesinin gönderilmesini istedi. Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü, aralarında tarihi Erzurum Lisesi´nin de bulunduğu liselerin listesini bakanlığa gönderdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Erzurum Lisesini listeden çıkararak yerine ise, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´ni aldı

 

BAKANLIK, VATAN SINAVINI GEÇEN TARİHİ LİSEYİ LİSTE DIŞI BIRAKTI

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Erzurum´da Merkezi Sınavla Öğrenci alan Nitelikli Liseleri ve kontenjanları 10.04.2018 Tarihinde yayınladı. Erzurum´da sınavla öğrenci alacak okullar, okul sayısı ile türleri göz önünde bulundurularak, fiziki altyapısı ile de yeterli fen, sosyal bilimler, anadolu, meslek ve imam hatip liselerinin de aralarında bulunduğu proje okulları arasından Bakanlıkça belirlendi. Bakanlık, İl Müdürlüğü´nün listede olmasını istediği Erzurum Lisesi´ni listeden çıkarıp yerine Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´ni koydu. Listeler açıklandığında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü şok yaşadı.

 

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ LİSTENİN DEĞİŞMESİ İÇİN MÜCADELE VERİYOR

Milli Eğitim Müdürlüğü, Erzurum Lisesi´nin de sınavla öğrenci alacak liseler arasında olması gerektiğini savunarak konu ile ilgili MEB´le yazışmalarını sürdürüyor. Müdürlük, değim yerinde ise Erzurum Lisesi´nin İtibar Sınavını kazanması için mücadele veriyor. Bakanlığın tarihi kahramanlıkla dolu Erzurum Lisesi´ni liste dışı bırakması, ‘eğitimde büyük ayıp´ olarak değerlendiriliyor. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Yaşar Yıldırım, Erzurum Valiliği´nde yapılan İl Koordinasyon Toplantısında da konuyu gündeme getirdi. Müdür Yıldırım, “Erzurum´da 13 okulu belirledik ve bakanlığa gönderdik. Bu okullarımızdan birisi Erzurum lisesi idi. Ancak listeden çıkarıldı, yerine Atatürk Meslek Lisesi eklendi. Konu ile ilgili yazışmalarımız sürüyor” dedi.

 

VALİ´DEN ŞAŞIRTAN ÇIKIŞ: NİYE ERZURUM LİSESİNİ ÖNEMSİYORUZ?

Müdür Yardımcısı Yıldırım, Vali Azizoğlu´na konu ile ilgili bilgi verdi. Vali Azizoğlu ise, “Niye Erzurum Lisesi´ni önemsiyoruz?” diye sordu. Vali´nin bu sorusu kısa süreli şaşkınlık yaşanmasına neden oldu. Daha sonra Müdür Yıldırım, “Osmanlıdan kalan sayılı oklulardan birisi. Bu okulu çıkarmışlar” cevabını verdi. Bunun üzerine Vali Azizoğlu, “ Bizde istiyoruz ki tarihi okulumuz tarihi Erzurum lisesi, sınavla öğrenci alan liseler arasına girsin. Bununla ilgili çalışma başlattık. İnşallah girecek” cevabını verdi. Vali Azizoğlu´nun bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Yaşar Yıldırım ile ayrı bir görüşme yapacağı öğrenildi.

 

ERZURUM LİSESİ 3 YIL MEZUN VEREMEMİŞTİ

 

Erzurum Lisesi, yüzlerce devlet adamı, akademisyen, komutan yetiştirmiş ve yüz yıl bu ülkenin kalkınmasına faydası olmuş bir eğitim kurumudur. Ayrıca Erzurum Lisesi 1914´te Kurtuluş Savaşı´nda Nebi Hanlarına kadar Erzurum´da hiç kimse yokken, Erzurum Lisesi´nin yatılı öğrencileri gece sırtlarında ayaklarında hiç bir şey olmayarak kar üzerinde un taşımışlardır. Ülkenin kurtuluşuna da damgasını vurmuşlardır. Çanakkale savaşı sırasında 500 Erzurum Lisesi öğrencisi, savaşa gönüllü olarak katıldılar. Yaşları 10 ile 15 arasında değişen Erzurum Lisesi öğrencilerinden geri dönen olmadı… Erzurum Lisesi, bu nedenle 1915-1918 yılları arasında hiç mezun veremedi. Okul bu süreçte hastane olarak kullanıldı. Erzurum Lisesi 1889 yılında Abdülhamit Han döneminde Erzurum İdadisi  adı ile kuruldu. Erzurum Lisesi kurulduğunda tüm bölgeye hitap eden  İdadi – Leyl-i Meccani (Parasız Yatılı) bir okul olup bu güne kadar dört ayrı binada Eğitim ve Öğretim faaliyetine devam etmiştir. Tarihte Atatürk´ün, İsmet İnönü´nün ziyaret ettiği ve Ahmet Hamdi Tanpınar´ın öğretmen olarak görev yaptığı Erzurum Lisesi´nde okumak ve böylesine köklü bir liseden mezun olmak gerçekten çok büyük bir ayrıcalıktır. Erzurum Lisesi bir zamanlar 30 kişi mezun verirken, mezun olan o 30 kişi İstanbul Üniversitesini kazanıyordu. 1958 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde (TBMM) yer alan 60 milletvekili Erzurum Lisesi´nden mezundur. Erzurum Lisesi kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık olarak 50 bin öğrenciyi mezun etti.   



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/erzurum-lisesinin-itibar-sinavi_16133.html