Düve Alım Desteği Başvuruları Başladı

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Bakanlıkça yetiştirici bölgesi olarak belirlenen illerde ve Bakanlıkça belirlenen mera, iklim yapısı, yetiştirici kültürü uygun diğer illerde TÜRKVET´e kayıtlı sığır işletmesi olan yetiştiricilere, en az 20 baş, en çok 200 baş düve alım bedelinin %30´unun hibe olarak verilecek” dedi. Müdürlük, bu kapsamda yüzde 30 hibe destekli düve alım desteği başvurularının 8 Mayıs itibarı ile başladığını ve 7 Haziran'da sona ereceğini belirterek Erzurum çiftçilerini bilgilendirdi. Yetiştiriciler,  düve alım desteği kapsamında, kombine ve etçi ırklar Simental, Kırmızı/Siyah Angus, Hereford, Limuzin, Şarole ve Belçika Mavisi ırklarından alabilecekler. Yetiştiricilerin başvurularını bağlı oldukları İl ve İlçe Müdürlüklerine yapabilecekler. Tarım ve Hayvancılık alanında bölgemiz ve ülkemiz için yüksek katma değer oluşturan ve Erzurum için de çok faydalı olacağına inanılan bu projeye, Erzurum çiftçisinin de rağbet göstermesi bekleniyor.

 

İŞTE ŞARTLAR

 

Düve alım desteği aşağıda belirtilen şartlara ve kurallara göre yapılır:

a) Düve alım desteğinden, yetiştiricilik bölgesi olarak belirlenen iller ile HAYGEM tarafından belirlenen diğer illerdeki yetiştiriciler yararlandırılır.

b) Yetiştiricinin işletmesi, 1/1/2018 tarihinden önce TÜRKVET´e kayıt edilmiş olacaktır. İşletme kapasitesi destek talep ettiği hayvan sayısı ile uyumlu olur.

c) Yetiştirici işletmesine en az 20 baş düve satın almış olacaktır.

ç) Bir işletmenin düve desteklemesinden yararlanabileceği hayvan sayısı, 20-100 (100 dâhil) baştır.

d) Düvelere ilişkin teknik ve sağlık kriterleri ile desteklemeye esas düve alım bedeli Bakanlık tarafından belirlenir.

e) Destek miktarı, düve alım bedelinin %30´u kadardır. Destek miktarı düve başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın %30´undan fazla olamaz.

f) Düveler, düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM), damızlık sığır yetiştirici birliklerinden, süt üretici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilir.

g) Destek kapsamında alınan düveler, 2 yıl süre ile satılamaz. Zorunlu nedenlerle işletmeden ayrılan (ölüm, mecburi kesim) hayvanların yerine en geç 90 gün içerisinde, aynı sayıdaki hayvan işletmeye konulur. Düvelerin iki yıl süreyle satılmama şartı, HAYGEM´den izin almak şartıyla işletmenin devri halinde de geçerlidir. İl/ilçe müdürlükleri tarafından yılda en az bir kere olmak üzere, düvelerin işletmede bulunduğuna ilişkin yerinde kontrol yapılır ve tutanağa bağlanır.

(2) Başvuru şekli, yeri ve zamanı:

a) Başvurular, işletme sahibi tarafından dilekçe ile işletmenin kayıtlı olduğu il/ilçe müdürlüklerine yapılır. Gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir.

Başvuru sırasında aşağıdaki belgeler istenir;

1) Başvuru dilekçesi,

2) Başvuru formu,

3) Nüfus cüzdanı fotokopisi,

4) Hayvancılık/Ziraat alanında eğitim aldığına dair diploma/belge/sertifika fotokopisi (var ise),

5) Gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge,

6) İşletmenin ari/organik niteliğine dair belge (var ise).

b) Başvurular bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren başlar ve 30 gün sonra sona erer.

Başvuru tarihi: 08.05.2018 - 07.06.2018

  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/duve-alim-destegi-basvurulari-basladi_16247.html