Erzurum'da Ramazan'da Maytap'a geçit yok

 

Sinan AYDIN'ın HABERİ...


RADARHABER / ERZURUM

İlde asayiş uygulamalarının devam ettiğini açıklayan Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, özellikle maytap ve diğer patlayıcı maddeler konusunda gelen şikayetleri en aza indirmek için bir dizi önlem aldı. Bu kapsamda Çarşamba günü başlayacak olan Ramazan ayı öncesi bazı mahallelerde bakkal ve marketlerin patlayıcı madde satılmaması konusunda uyarıldığı, satanlara ise idari para cezalarının uygulanacağı konusunda uyarılar yapıldı.

 

KABAHATLER KANUNUNA GÖRE CEZA KESİLECEK

 

Erzurum Emniyet Müdürlüğü´nce, ilde çeşitli yaralanma olaylarına neden olan ve ses kirliliğine yol açan ‘maytap´ satanlar ile alanları yakalamak için kontrollerini sıklaştıracak. Ramazan ayı boyunca denetimlerin aralıksız süreceğini belirten yetkililer, Maytap satanlara ve patlatanlara, Kabahatler Kanunu´na göre para cezası kesileceğini, cezalara rağmen satış yapmaya devam eden kişilerin ikinci kez tespit edilmesi durumunda ise daha ağır cezalar uygulanacağını bildirdiler. Erzurum Polisi geçen yıl yaptığı operasyonlarda, maytap patlatan çocuklar ile maytap ve diğer patlayıcı madde satan esnaflara yönelik operasyonlar yapmıştı. Çocukların verdiği bilgiler doğrultusunda işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen çok sayıda maytaba el konulmuştu. Emniyet Müdürlüğü´nce, yasaklanan maytapları patlatan ve satanlara Kabahatler Kanunu´na göre 58 YTL para cezası kesilmişti.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Bu arada Erzurum VÖaliliği'nden de maydap satışı ile ilgili yasak geldiğine dair bir açıklama geldi. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İlimizde geleneksel Ramazan anlayışının bir parçası olarak, özellikle iftar ve sahur arasında, proteknik patlayıcı maddelerin oyun ve eğlence amaçlı patlatılması sonucu, halkın huzur ve sükûnu bozulmakla birlikte, bu maddelerin halkın yoğun olduğu yerlerde kullanılması neticesinde, bir takım yaralanmalara ve hatta organ kaybına bile sebebiyet verebilecek tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. 

Oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin (içinde taneli kara barut bulunan kurbağa ve böcek şeklindeki eğlence malzemeleri, adi fırfır maytapları, çiçek yağmuru saçan maytaplar, ispanyol maytapları, şenlik mumları gibi klorat ve fosfor kırışımı ile üretilen patlayıcı oyuncak malzemeler, maytap, çatapat, şerit halindeki kâğıt kapsüller, oyuncak tabanca mantarları, mukavva kapsülleri, klorat ve fosfat karışımı ile üretilen patlayıcı oyuncaklar gibi proteknik maddelerin) kullanılması, alınması, satılması ve depolanması 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/c maddesiyle yasaklanmıştır.   

İlgili kanunlar gereği, piroteknik maddelerin; bakkal, pastane, hırdavatçı, kırtasiye ve oyuncakçı gibi işyerlerinde bulundurulması ve satışının yapılması yasaklanmıştır.     Özellikle Ramazan ayı içerisinde proteknik (Havai fişekler vb.) maddelerin alım, satım ve kullanılması hususundaki kontroller artırılacak ve emre aykırı hareket ettiği belirlenen kişi ve işyerlerine gerekli cezai yaptırımlar uygulanacaktır.     Yasağa uymayan kişi ve işyerleri, 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. maddesinde belirtilen  “Emre Aykırı Davranış” kapsamında idari para cezası ile veya 36. maddesinde belirtilen  “Gürültü” kapsamında para cezası ile cezalandırılacaktır.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur." 

 



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/32/erzuruma-gecit-yok_16253.html