Rivayetler mezarlık kilitletti

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Rivayeti duyan Erzurum´daki bu mezarlığa koşup yakınını defnedince, mezarlık kapısına kilit vuruldu…Tuzcu Mezarlığında bulunan alim ve evliyaların türbeleri, yayılan rivayetler sonrasında mezarlık kapattırdı. Erzurum, geçmişten günümüze birçok evliyanın yanı sıra alimler ve nam salmış kişileri ile de bilinen bir kent olma özelliğine sahip. Topraklarında birçok evliyanın doğup büyüdüğü ve İslamiyet adına çalışmalar yürüttüğü Erzurum, bu evliya ve alimleri öldükten sonrada sevgi ve saygı ile bağrına basmış. Hemen her köşesinde bir türbeye rastlamanın mümkün olduğu ilde, bu durum rivayete dökülünce içinden çıkılmaz bir hal almış. Yaşadığı süre boyunca insanları hakka davet edip onlara doğru yolu gösterip hakiki saadete kavuşturan ve kendilerine sofyayı aliyye denilen alim ve evliyalardan olan Eşref Efendi´nin mezarı da,  doğup büyüdüğü Aziziye ilçesine bağlı Dutçu köyüne defnedildi. İnsanlar türbesi başında toplanıp dualar edip kendileri için Allahtan af dilenirken, üretilen bazı rivayetler ise hiç olmadık bir sorun ortaya çıkardı.

 

SÖYLENTİ YAYILINCA MEZARLIK DOLDU, KAPISZINA KİLİT VURULDU

 

Halk arasında kulaktan kulağa yayılan rivayete göre Eşref Efendinin Türbesinin bulunduğu mezarlığa defnedilenlerin kabir azabı çekmediğini ve Eşref efendinin kendilerine şefaatte bulunduğunu söylentisi yayılınca, olanlar oldu. Şehir içinden ve şehir dışından hayatını kaybeden yakınlarını bu mezarlığa defnetmek isteyen yüzlerce insan ortaya çıkınca, köylüler kendi cenazelerini defnetmek için köy mezarlığında yer bulamaz oldu. Büyükşehir belediyeler yasası dahilinde mahalle olan köyde, köylüler şimdi kendi cenazeleri olması durumunda yanı başlarında ki mezarlığa değil de şehirde bulunan mezarlıkta defnedileceklerini belirtiyor. Durumu fark eden belediye yetkilileri ise, mezarlık kapısına kilit vurmuş.

 

YOĞUN İLGİ OLUNCA MEZARLIK YERİ SATAN DAHİ OLMUŞ

 

Kulaktan kulağa yayılan rivayetlere son vermek ve insanları doğru yönlendirmek için devreye giren belediye, çözümü mezarlık kapılarını kilitlemekte bulmuş. Defin işlemi olan vatandaşlar, belediyeye yönlendiriliyor. Köy mezarlığında yatan zat ile ilgili uydurulan bir rivayet, katlanarak bu duruma kadar gelmiş. Köyde mezarlık yeri satanlarda ortaya çıkmaya başlamış. Belediye mezarlığın kapısına kilit vurmuş. Artık defin işlemi olan vatandaşlar, önce belediyeye başvuruda bulunuyor. Köylüler, “ Bu durum bizi zor durumda bırakıyor. Kimsenin karşısında durup cenazenizi götürüp başka yere defnedin diyemiyorduk. İnsanlar akın akın cenazelerini bu mezarlığa getiriyordu. Ama şimdi belediye yetkilileri bu duruma bir önlem alabilmek için mezarlığın kapılarına kilit vurdu. Kendilerinden izinsiz defin işlemi yaptırmıyor. Bu durum her ne kadar yabancı cenazelerin mezarlığa defnedilmesinin önüne geçse de, bizimde mezarlıkta bulunan yakınlarımızı ziyaretimizi zorlaştırıyor. Belediye yetkilileri, mezarlığın kapısına kilit vurmalarının sebebini defin işlemlerini önlemek için geçici çözüm olarak açıklıyor” dedi.

 

EŞREF EFENDİ KİMDİR ?

 

Erzurumun Vani Efendi mahallesinde 1847 yılında dünyaya gelmiştir.Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde yaşamıştır.Kitâbe-i seng-i mezârı: Târikat-ı aliyye-i Kâdiriyye ricâlinden ve sülâle-i tâhire-i Berzenciyye´denâşinâ-yı harem-sarây-ı irfân, veliyy-i mazhar-ı dakâyık-ı Furkân, celiyye-i Cenâb-ı Seyyid Ali hulefâsından, mahrem-i esrâr-ı Kur´ânî, vâkıf-ı rumûz-ı sübhânî, ârif-i bi´llâh, ekmel-i agâh Erzurumî es-Seyyid Hüseyin Rûhî Efendi´nin makâm-ı akdesleridir. 4 Cemâziye´l-âhir, sene 1288/(25 Hazîrân 1871).”Şeyh İsmâîl Efendi, 1310/(1892) târîhinde İstanbul´a gelmiştir. Atîde tercüme-i hâli zikr olunacak olan Mustafa Şerîf Efendi merhûmun şeyhidir. İsmâîl Efendi´nin Hakkı ve Eşref isminde iki mahdûmu olup, Eşref Efendi, pederinin makâmına geçmiştir. Şeyh Behcet Efendipederimizin ifâdelerine göre. Şerîf Efendi, bidâyeten, Hüseyin Rûhî Efendi´ye intisâb edip, onun irtihâlinde İsmâîl Efendi´ye teslîm olmuştur. Berzencîler´de, Nakşibendîlik dahi olup, Hüseyin Rûhî ve İsmâîl Efendiler´de Nakşibendîlik neş´esi de gâlib idi. 101 yaşına kadar Allah yoluna hizmet etmiştir.1948 yılında vefat etmiştir.Türbesi Dutçu köyünde(tuzcu mahallesinde ) bulunmaktadır.Yerine oğlu Rauf Efendiyi bırakmıştır.   



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/21/rivayetler-mezarlik-kilitletti_16313.html