Erzurum Lisesi Sınav Mücadelesini Kaybetti

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Erzurum Lisesi´nin MEB tarafından sınavla öğrenci alacak Liseler kapsamından çıkarması sonrası başlatılan girişimler sonuçsuz kaldı. Vali´nin tüm gayretine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı´ndaki Erzurumlu Müsteşar´ın baştan savıcı tavrı, girişimlerin sonuçsuz kalmasında en büyük etken oldu. Öğrencilerini Çanakkale savaşına gönderdiği ve hepsi de şehit olduğu için 3 yıl mezun veremeyin tarihi Erzurum Lisesi, vatanı müdafaa sınavını geçmiş ancak Milli Eğitim Bakanlığı´nın(MEB) sınavla öğrenci alacak liseler seçmesinde saf dışı bırakılmıştı. Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ta yer alan haber sonrası Erzurum kamuoyunda büyük tepki gösterilmişti.

 

TEOG yerine getirilen yeni Lise Geçiş Sisteminde, öğrenciler adrese dayalı yerleştirme sistemine göre sınavsız olarak evlerine en yakın liseye yerleşebilecekler. Ancak bazı okular ise sınavla öğrenci alacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu kapsamında tüm illerden olduğu gibi Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü´nden de sınavla öğrenci alacak okulların belirlenip listesinin gönderilmesini istedi. Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü, aralarında tarihi Erzurum Lisesi´nin de bulunduğu liselerin listesini bakanlığa gönderdi. Geçtiğimiz ay yaşanan gelişmede; MEB, Erzurum´dan 13 Liseyi sınavla öğrenci alacak liseler olarak belirledi, Milli Eğitim Müdürlüğü´nün talebine rağmen tarihi Erzurum lisesini listeden çıkardı.

 

 

130 YILLIK 40 BİN MEZUN VERMİŞ BİR LİSEYE VASIFSIZ LİSE MUAMELESİ YAPILDI

 

 

130 yıllık olan ve bugüne kadar 40 bin mezun veren tarihi Erzurum Lisesine, MEB tarafından vasıfsız lise muamelesi yapılması büyük tepki çekmişti. Erzurum Valisi talimat verdi, il Milli Eğitim Müdürlüğü konu ile ilgili Bakanlıkla yazışmalar yaptı. Aynı zamanda Erzurumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ile görüşmeler yapılarak hatanın düzeltilmesi istendi. Gazeteniz GÜNEBAKIŞ´ın edindiği bilgilere göre, yapılan tüm yazışmalar ve görüşmeler, Erzurumlu Müsteşar Yusuf Tekin´in yetkilileri baştan savan tavrı nedeniyle sonuçsuz kaldı. Vali Azizoğlu´nun çok istemesine rağmen gerek İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız´ın ilgisizliği gerek se Erzurumlu Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin´İn konuya duyarlılık göstermemesi nedeniyle, Erzurum Lisesi 13 lise arasındaki yerini alamadı. Milli Eğitim Bakanlığı, Erzurum´da Merkezi Sınavla Öğrenci alan Nitelikli Liseleri ve kontenjanları 10.04.2018 Tarihinde yayınladı. Erzurum´da sınavla öğrenci alacak okullar, okul sayısı ile türleri göz önünde bulundurularak, fiziki altyapısı ile de yeterli fen, sosyal bilimler, anadolu, meslek ve imam hatip liselerinin de aralarında bulunduğu proje okulları arasından Bakanlıkça belirlendi. Bakanlık, İl Müdürlüğü´nün listede olmasını istediği Erzurum Lisesi´ni listene çıkarıp yerine Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´ni koydu.

 

ERZURUM LİSESİ 3 YIL MEZUN VEREMEMİŞTİ

 

Erzurum Lisesi, yüzlerce devlet adamı, akademisyen, komutan yetiştirmiş ve yüz yıl bu ülkenin kalkınmasına faydası olmuş bir eğitim kurumudur. Ayrıca Erzurum Lisesi 1914´te Kurtuluş Savaşı´nda Nebi Hanlarına kadar Erzurum´da hiç kimse yokken, Erzurum Lisesi´nin yatılı öğrencileri gece sırtlarında ayaklarında hiç bir şey olmayarak kar üzerinde un taşımışlardır. Ülkenin kurtuluşuna da damgasını vurmuşlardır. Çanakkale savaşı sırasında 500 Erzurum Lisesi öğrencisi, savaşa gönüllü olarak katıldılar. Yaşları 10 ile 15 arasında değişen Erzurum Lisesi öğrencilerinden geri dönen olmadı… Erzurum Lisesi, bu nedenle 1915-1918 yılları arasında hiç mezun veremedi. Okul bu süreçte hastane olarak kullanıldı. Erzurum Lisesi 1889 yılında Abdülhamit Han döneminde Erzurum İdadisi  adı ile kuruldu. Erzurum Lisesi kurulduğunda tüm bölgeye hitap eden  İdadi – Leyl-i Meccani (Parasız Yatılı) bir okul olup bu güne kadar dört ayrı binada Eğitim ve Öğretim faaliyetine devam etmiştir. Tarihte Atatürk´ün, İsmet İnönü´nün ziyaret ettiği ve Ahmet Hamdi Tanpınar´ın öğretmen olarak görev yaptığı Erzurum Lisesi´nde okumak ve böylesine köklü bir liseden mezun olmak gerçekten çok büyük bir ayrıcalıktır. Erzurum Lisesi bir zamanlar 30 kişi mezun verirken, mezun olan o 30 kişi İstanbul Üniversitesini kazanıyordu. 1958 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde (TBMM) yer alan 60 milletvekili Erzurum Lisesi´nden mezundur. Erzurum Lisesi kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık olarak 50 bin öğrenciyi mezun etti. (GÜNEBAKIŞ)

  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/erzurum-lisesi-sinav-mucadelesini-kaybetti_16529.html