Tarihi tablolar fazlasıyla Erzurum'a geri döndü

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum Resim Heykel Müzesi´nin bulunduğu binanın 2012 yılında yıkılması sonrası muhafaza altına alınarak Ankara´da bulunan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü´ne götürülen Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait 76 adet tablo, Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü´nün talebi doğrultusunda bu ile geri gönderildi. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü´nün hediye ettiği tablolarla birlikte toplam 152 değerli eser, Erzurum kongre binasında oluşturulan ve tabloların zararlı ışıklardan dahi korunması için özel çalışma yapılan yeni Resim Heykel Müzesi´ne konulmak üzere geniş güvenlik önlemleri ve kortej eşliğinde Erzurum Kültür Ve Turizm Müdürlüğü´ne teslim edildi. Önce zararlı ışınlardan sonrada hırsızlardan korumak için tüm önlemlerin alındığı paha biçilemez tabloların konulduğu kongre binasındaki güvenlikçi sayısı artırıldı, 24 saat Polis nöbeti dönemi başladı.

 

 

TABLOLAR ZARAR GÖRMESİN DİYE DIŞARIDAN GELEN IŞIKLAR KESİLDİ

 

Erzurum Kültür Ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz ve ekibi,  tabloların bir kısmını restorasyondan geçirdikten sonra tümünü duvarlardaki askılıklara asarak 23 Temmuz tarihi Erzurum kongresinin yıl dönümünde Erzurumluların hizmetine sunacak. Konu ile ilgili Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan Erzurum Kültür Ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, ‘´ Erzurum kongre binası Resim Heykel Müzesi olarak kabul edilmişti Kültür Bakanlığımız tarafından. Biz göreve geldikten sonra tabloları geri istedik. Bize uygun bir mekan oluşturun dediler. Kongre binasını sergi salonu haline getirmeye karar verdik. Tüm odalar sergi salonuna dönüştürüldü,  daha sonra eserleri geri istedik. Bu sergi salonumuz yeni organize edildi. Öncelikle burayı ışıktan arındırdık, tablolara zarar vermesin diye. Camdan gelen bütün ışıkları kestik, sonra buraya özel ışık dizayn ettik. Sonra birde buranın askı aparatlarını  yaptık. 2012 yılında kent meydanı yapılırken Erzurum´un çok nadide olan 76 tane Osmanlıdan kalan ve Cumhuriyetin ilk yıllarından Erzurum´da bulunan 76 adet tablo Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne götürüldü. İşte bu binayı sergi salonu olarak dizayn ettikten sonra bu eserleri geri istedik. Bize dediler ki bu 76 esere ilaveten biz bir miktarda koleksiyon vereceğiz size hediye olarak. Toplam 152 eser dün itibarı ile şehrimize geldi ve şehrimizde resim heykel müzesinde muhafaza ediliyor´´ dedi.

 

 

 

‘‘ERZURUM´DA BİR İLK OLACAK´´

 

Tabloları arasında çok olmamakla birlikte restorasyona ihtiyaç olan eserler bulunduğunu ifade eden Erzurum Kültür Ve Turizm İl Müdürü cemal Almaz, şunları söyledi: ‘‘Restorasyon ve konservasyon müdürlüğümüz ile Müze kurulumuz, Ankara´dan gelen heyetle işbirliği içerisinde şuan bu tabloların restorasyonunu, bakımını, tasnifini yapıyorlar. Hangi salonda hangi eserler sergilenecek, dönemlerini ayırıyorlar, özelliklerini ayırıyorlar. Bakım onarıma ihtiyacı olanlar birkaç gün içerisinde bakım onarıma alınacak. 23 Temmuz´da Erzurum´a çok ciddi bir sürprizimiz olacak. Burası tüm salonları ile sergi salonu hem de antika nadide çok değerli tabloların bulunduğu çok önemli bir sergi salonuna kavuşacak. Bu bina kongre binasıdır. Çocuklarımız gelir, meraklı turistlerimiz, sanat severlerimiz gelir. Burası hem kültür, hem tarih, hem de sanat merkezi olacak bu dakikadan itibaren. 23 Temmuz´da Erzurum´a kazandıracağız halkın gezisine beğenisine sunacağız. Buraya gelenler hem milli mücadelemizin hem Mustafa Kemal Atatürk´ün burada yaptığı çalışmaları bir taraftan izleyecekler, dinleyecekler ve onu  yaşayacaklar, bir taraftan da Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyetin ilk dönemindeki sanat anlayışı ile ilgili bir fikir elde etmiş olacaklar. Bu binayı biz böylece boş tutmayacağız. Bu nadide eserler, halkımızın beğenisine sunulmuş olacak. Bu tür müzeler batıda çoktur ama Erzurum´da bir ilk olacak.´´

 

 

 

‘‘CUMHURİYETTEN BİLE ESKİ TABLOLAR VAR´´

 

Bu koleksiyonlarının tamamının Erzurum envanterine girdiğini ve Erzurum´un malı olduğunu söyleyen Müdür Almaz, ‘‘ Çok değerli bu koleksiyonların tamamı bizim envanterimiz girdi Erzurum´un malı oldu. Kortej eşliğinde korumayla getirildi buraya. Binadaki güvenlik artırıldı, kapıda artık 24 saat Polis nöbet tutacak güvenlik olarak. Bu eserlerin her birisi yaklaşık 100 yıllık bir eser. Cumhuriyetten daha eski resimler de var, Cumhuriyet dönemi eserleri de var. Yakın tarih dediğimiz, mesela 3 yıllık, 50 yıllık 80 yıllık eserler var. Bunlar dönemin en ünlü ressamları tarafından yapılmış yağlı boya eserler. Her birisi kendi dalında kendi sitilinde özen, özgün ve çok ta nadide antika eserlerdir. Birçoğu iyi durumda çok azı küçük çaplı restorasyon bekliyor. 23 Temmuzda bu salonlarımız tamamen bu eserlerle dolacak. Biz kongre binamızı gerçek kimliğine kazandırmaya çalışıyoruz. Bu eserlerimizle burayı bir sanat koridoru yapmaya çalıştık´´ diye konuştu.  (GÜNEBAKIŞ)  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/30/tarihi-tablolar-fazlasiyla-erzuruma-geri-dondu_16554.html