Erzurum Kütüphane Kullanımında Türkiye Üçüncüsü

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Erzurum Kültür Ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Erzurum´un kütüphane kullanımında Türkiye üçüncüsü olduğunu açıkladı. Müdür Almaz, nüfus oranlarına göre yapılan istatistikleri sonucu ortaya çıkan iller arası derecelendirme sonuçlarını açıklayarak, Erzurumluların aslında bilinenin aksine kütüphaneye olan ilgisini de gözler önüne serdi. Almaz, ‘‘ Erzurum kütüphane kullanımında Manisa ve Eskişehir´den sonra Türkiye üçüncüsü bir ildir. Bu derece kitap okumada değil kütüphane kullanımı konusunda yapılan istatistiktir. Kitap okuma konusunda da önümüzde dönemlerde bu oranları yakalayacağımız inanıyorum´´ dedi.

 

‘‘ÖĞRENCİLERİN KÜTÜPHANE KULLANIMINA İLGİSİ DAHA ÇOK´´

 

Erzurum´da özellikle orta ve lise çağındaki öğrencilerin kütüphane kullanımına ilgisinin yoğun olduğunu aktaran İl Kültür Ve Turizm Müdürü cemal Almaz, şunları söyledi: ‘‘ Türkiye üçüncülüğü derecesi, kitap okumaktan ziyade kütüphane kullanımına yönelik. Öğrencinin evde ortamı yok, kiminin kendine ait bir odası yok. Böyle olunca öğrenci kütüphaneye geliyor. İl halk kütüphanesinin önünde sabah sıra oluyor.  Sabah 9´da açılıyor kütüphane sıraya giriyor çocuklar. Yer kapmak için çocuklar erkenden geliyor. Şuan tabiri caizse kapalı gişeyiz. ´´ Kitap okuma oranlarının da artması için bir dizi projeleri olduğunu ifade eden Müdür Almaz, ‘‘ Kütüphane kullanımında çok mesafe kat ettik. Çat kütüphanesi bitti, Aziziye kütüphanesi bitti. Sağ olsun belediye başkanımız Muhammed Cevdet Orhan bey bize yer tahsis etti. Çok yardımı oldu. Tortum hazırlandı. Horasan´da arsasının tefrişini sağladık, o da bitmek üzere. Olur bitmek üzere taşınacağız. Karaçoban, Oltu, Şenkaya ve Narman, buralarda var, tefriş edeceğiz. Rafını, çatısını vesaire yapacağız. Bunlar DAP projesi ile yapılacak. Bundan sonrası öğrenci çekmek. Kütüphaneler genel müdürünün önüne bir rapor veriyorlar Erzurum´da 8-10 kütüphane yapılıyor diye. Yanlışlık var sanıyor, bize geldi eksiği var fazlası yok dedik. Tefrişi yapılan şuan 8-9 kütüphanemiz var´´ diye konuştu.

 

‘‘ ERZURUM BU ALANDA ÇOK İYİ´´ 

 

‘‘Kitap kokusunu hiçbir şey almaz´´ diyerek internet ortamının dahi kütüphaneler kadar ihtiyaca cevap veremeyeceğini vurgulayan Cemal Almaz, ‘‘ Biz kütüphanelerde farklı bir ortam sergiliyoruz. Farklı kaynağa bir anda ulaşmak. İnternet erişimi ansiklopedik bilgiler. Ne yaparsanız yapın internet üzerinden ödev yapamazsınız. Dolayısıyla kütüphane ortamı yine lazım. Kütüphane bu anlamda hiçbir zaman kendi popülaritesini kaybetmeyecek. Özellikle sınavlara hazırlanma, ödev hazırlamak gibi daha çok alanlarda biz rakipsiziz kütüphaneler olarak. Erzurum bu alanda çok iyi´´ şeklinde konuştu. Erzurum´da kütüphaneye giden kişiler arasında öğrencilerin ilk sırada olduğunu belirten Müdür Almaz, açıklamalarına şöyle devam etti: ‘‘Öğrenciler birinci sırada, sınava hazırlananlar ikinci sırada kütüphanelerde. Şuan hitap ettiğimiz kitle 7 ile 21 arası çocuklar ve gençler. Özellikle 14-15-16 yaş arası olan kitle çok yoğun. Biz bunu ileri yaş kitlesine yaymak için yeni kütüphane ortamları yapıyoruz. Yeni kütüphanelerde 23 tane salonumuz var. 65 yeni personel istedim genel müdürlükten. Öyle salonum var ki ikili, üçlü dörtlü oturmalar. Arkadaş grupları için onlara uygun bir ortam hazırlamışız. Yapılacak olan yeni projede çocuk kütüphanelerimizde oyun alanları sinema alanları var. Erzurum´un kültürü ile bağdaşan bir merkez olacak. Maliyeti 10 milyon civarında. İhalemizi yaptık teslim ettik. Kitap okumada iyi bir ivme kazandırdık. Daha iyi olacak.'' (GÜNEBAKIŞ)   



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/erzurum-kutuphane-kullaniminda-turkiye-ucuncusu_16565.html