'Duvar taşı' ayıbı ortadan kalkıyor…

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum´da Şair Nef´i Ortaokulunun yapıldığı dönemlerde bahçe duvarına kullanılan isimsiz mezar taşları, araştırmacı ve tarihçi yazar Abdurrahman Zeynel tarafından ortaya çıkarılmıştı. Zeynel´in haykırışları sonuç verdi, Kültür Müdürlüğü taşları bulundukları yerden sökmeye başladı. Şair Nef´i Ortaokulu´nun bahçe duvarındaki mezar taşları ayıbına, aylar sonra da olsa el atılmış oldu. Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz´ın talimatı ile Şair Nef´i ortaokulunun bahçe duvarının yapımında kullanılan tarihi değere sahip isimsiz mezar taşları yerlerinden sökülmeye başladı. Mezar taşları, söküm esnasında zarar görmesin diye uzman ekipler görev alıyor. Sökülen taşlar, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü kontrolünde açık hava müzesinde muhafaza altına alınacak.

 

‘MEZAR TAŞLARINI BAHÇE DUVARI YAPIMINDA KULLANMIŞLAR´

 

Araştırmacı Yazar ve aynı zamanda Gazetemiz köşe yazarlarından Abdurrahman Zeynel, konu ilgili bir açıklama yaparak, olayın geçmişi ile ilgili bilgiler verdi. Abdurrahman Zeynel, ‘‘ Üç kümbetlerin etrafı mezarlıktır. 1960´lara doğru Şair Nef´i ortaokulu yapılırken, okula ait birde bahçe duvarı yapılmış. O dönemin işçileri bahçe duvarına taş olarak etraftaki isimsiz mezar taşlarını da kullanma yanlışına düşmüşler.

 

Kültür Müdürlüğü tarafından bugün sökülüp alınarak müze müdürlüğüne teslim edilen Şair Nefi Ortaokulu duvarındaki ecdadımıza ait mezar taşları,  1958´lerde okulun bahçe duvarları yapılırken yakındaki Üç Kümbetler Mezarlarının taşları. Ne yazık ki duvar taşı olarak kullanılmış. Yıllardan beri ikaz ve uyarılarımıza rağmen bu mezar taşlarına dikkat edilmedi. Şimdi ilk kez kaldırıldı. Kaldıranlara teşekkür ederim.

 

Bizleri mutlu eden bir gelişme. Toplanacak olan bu sahipsiz mezar taşları, diğer bölgelerden toplanacak olan taşlar ile birlikte Açık hava Müzesinde muhafaza altına alınacak´´ diye konuştu. (GÜNEBAKIŞ)

 



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/30/-ayibi-ortadan-kalkiyor_16643.html