Devre mülk ve devre tatil satışlarına dikkat!

Sinan AYDIN'ın haberi...

RADARHABER / ERZURUM

Merkezi Erzurum'a bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, özellikle doğu illerinde artan şikayetler üzerine, devre mülk satın alan vatandaşları ve yine devre tatil alan halkı uyardı. Başkan Altay, "Son zamanlarda özellikle doğu illerimizde devre mülk satın alan vatandaşlardan çokça şikayetler almaktayız. Oldu bitti ye getirilerek devre mülk satışı yapılıyor. Herhangi bir caddede, AVM´de veya parkta vatandaşın önünü kesen uyanık kişiler, bedava tatil çekilişi için form doldurtuyorlar. Çekiliş bahanesiyle formu dolduran her vatandaşı ayırt etmeden bedava tatil kazandınız diyerek, yıldızlı otellerin lobisine eşli olarak davet ediyorlar. Bu davete katılan vatandaşlara hediye tatil yerine düşünme fırsatı vermeden, oldu bitti ye getirilerek devre mülk satışı yapılıyor. Akşam otelin lobisinde toplanan vatandaşlara "Yarın gelirsen bu fiyata alamazsın, tatil hediyeni kazanamazsın, yarın sabah 9´da noterde olmanız gerekiyor" diyerek getirdikleri POS cihazı ile anında kredi kartı ile peşinat alıp senet imzalatıyorlar´´ diye konuştu.

 

''ACELE İLE KARAR VERMEYİN''

 

‘‘Özellikle vatandaşlar bu tür alım yapmak istiyorsa düşünmeden acele ile karar vermemesi gerekir. Çünkü bu satışı yapanlar profesyonel kişilerdir. Vatandaşa düşünme fırsatı vermeden anlattıkları ile çok çabuk kandırabiliyorlar´´ diyen Başkan Altay, uyarılarına şöyle devam etti: ‘‘ Vatandaş bu tür yerleri alacak ise şu detayları göz ardı etmemelidir. Satın alınan mülk halihazırda ise tapusunun alınması ücretinin verilmesi en sağlam yoldur. İleri ki ay veya yıllarda tamamlanacak, bir nüshası vatandaşta olmayan sözleşmelerle bu yapılara vatandaşların girmemesi gerekir. Tapu tescili ve noter düzenlemesi zorunludur. Tüketici devre mülk aldı ise, (1)"Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.

(2) Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Bu nedenle devre mülklerde imzalanan sözleşme geçerli olmadığından tüketici, şekle aykırı sözleşme nedeniyle yükümlülüğünün olmadığını noter kanalıyla PTT´den iadeli taahhütlü mektupla firma yetkililerine bildirmelidir. Peşin, kredi kartı veya senetle alınan taksitlerin hemen iptalini talep edebilir.

Tüketici 14 gün içinde cayma hakkına sahiptir

 

''TÜKETİCİ 14 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKINA SAHİPTİR''

 

Tüketici devre tatil aldı ise ister ücret ödesin, isterse senet veya sözleşme imzasın, işyeri dışında bir satış yapıldığı için 14 gün içerisinde cayma hakkına sahiptir. 6502 sayılı yasanın 50/6. maddesi ile Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 7.maddesi uyarınca tüketici, on dört gün (14) içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. 14 gün içerisinde cayma hakkıyla ilgili pek çok Yargıtay kararı da bulun maktadır. Devre tatil sözleşmesinin iptali, yani cayma bildirimi noter kanalı ile ya da ilgili firmanın yetkilisine imza karşılığı tebliğ edilen cayma bildirimi ile gerçekleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde devre tatil sözleşmesinin iptali için yapılan bildirimler geçersiz olmaktadır. Devre tatil sözleşmesinin iptali, telefonda yapılan bildirimlerle geçerli olmamaktadır. Her ne kadar karşı taraf yani satıcı telefonda yardım edebileceklerini söylemiş dahi olsa da telefonla yapılan iptal bildirimleri geçerli olmamaktadır. İster devre mülk ister devre tatil sözleşmesi imzalayan tüketici, işlem yapılan bankaya müracaat ederek yapılan tüm işlemlerin iptalini isteyebilir. Yaptırım ve denetleme yapılması için Ticaret İl Müdürlüğüne başvurduk. Ayrıca Tüketici Hak Arama Derneği olarak yasaya aykırı faaliyet yapan bu firmanın denetlenmesi ve yaptırım uygulanması için Ticaret İl Müdürlüğü´ne başvurduk.'' (günebakış)  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/32/devre-mulk-ve-devre-tatil-satislarina-dikkat_16820.html