Tarihi kaleye 2018 model taş!

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Tarihi kalenin surlarının yıkılan taşlarının Palandöken tabyasının Restorasyonunda kullanılması, Kale surlarında devam eden restorasyon çalışmalarında, göz tırmalayan 2018 model taş kullanımına neden oldu. Erzurum kalesinde surlardan dökülen tarihi taşların, Palandöken dağında sonradan ortaya çıkarılan tabyanın restorasyonunda kullanıldığı ortaya çıktı.

 

Kalede yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında 2018 model benzetmesi yapılan taşlarla yıkılan surların onarılması göz tırmaladı. Orijinalinden çok çok uzak olan taşların neden kullanıldığına dair gazeteciler sorgulamada bulundu.

 

Konuyla ilgili Vali Azizoğlu, “Kale surlarının bir bölümünün yıkılması üzerine dökülen taşlar Palandöken´deki Palandöken tabyasının restorasyonunda kullanılmış. Tarih boyunca çeşitli restorasyonlardan geçerek günümüze kadar gelen tarihi kalemizi, bugün daha düzgün hale getireceğiz” dedi.

 

 

VALİ AZİZOĞLU: BURADAKİ TAŞLAR PALANDÖKEN TABYASININ RESTORASYONU İÇİN GÖTÜRÜLMÜŞ

 

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu´nun Erzurum kalesinde devam eden çalışmaları incelemesi sırasında Gazeteciler arasında da en çok tartışılan konu, surlara monte edilen yeni model taşlar oldu. Görselliğin çok çok bozulduğu konusunda hemfikir olan Gazeteciler, konuyu Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu´na sordu. Vali Azizoğlu, surların restorasyonunda kullanılan yeni model taşlarla ilgili soru üzerine yaptığı açıklamada, ‘‘ Mitoloji kullanılmış. En alttaki normal kaya taşlarından dizilmiş, ondan sonra gelen medeniyet biraz daha harçlandırmış. Ondan sonraki daha düzgün kullanmış. Mesela Romalılar taşları daha düzgün kesmiş. Urartular doğal taşı koymuş ama Selçuklular ve Osmanlılar daha düzgün yapmaya başlamış. Şimdi Cumhuriyet döneminde de bunu daha düzgün hale getiriyoruz´´ dedi. ‘‘Kale surlarının restorasyonunda orijinale yakın taşlar kullanılamaz mıydı?´´ şeklindeki bir soru üzerine Vali Azizoğlu, ‘‘ bura sökülen taşlar taşlar Palandöken´de bulunan tabyaların restorasyonu için götürülmüş´´ diyerek aslında bir mecburiyet iması bıraktı. 

 

 

 

VALİ AZİZOĞLU: KALE GERÇEKTEN ÇOK KÖTÜ VAZİYETTEYDİ

 

Vali Seyfettin Azizoğlu, beraberinde Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir ile birlikte restorasyon çalışmalarını inceledi. Vali Azizoğlu, Erzurum Kalesi´nde çok önemli bir tarihi mekanın ortaya çıkacağını söyledi. Azizoğlu, " DAP idaremizin aktardığı 3 milyon TL kaynakla burada çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kale gerçekten çok kötü vaziyetteydi. 1 yıl içinde bu hale gelmesi gerçekten çok büyük bir başarıdır. Burada çalışan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Kar, yağmur, yaz, kış demeden çalışıyorlar. Kazı işi çok teknik ve bilimsel bir faaliyet, normal inşaat kazısı gibi yapılmıyor. Mühendislerimiz karış karış toprağı kazarak her döneme ait eseri ve objeyi kırmadan dökmeden gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorlar.

 

 

‘‘URARTULARIN YAPTIĞI TEMELLER VAR´´

 

Burada çok önemli tarihi mekan ortaya çıkacak. Ülkemiz açısından da bu bölgenin açısından da geçmişe dair uzmanlarımıza ve bilim adamlarımıza çok önemli ipuçları verecek. Çeşitli dönemlere ait duvar yapıları bulduk. Urartuların yaptığı temeller var. Bunun üzerine Romalıların yaptığı duvarlar var, Büyük Selçuklu Devleti´nin yaptıkları ve Osmanlı Devleti´nin yaptıkları var. Bütün yapıları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz, amacımız bu. İnşallah çalışmalar bittiği zaman kale, içi ve dışı ile birlikte önemli bir turizm merkezi haline gelecek " dedi. 

 

 

 

"DENDANSIZ KALE OLMAZ" 

 

Gazetecilerle birlikte kaleyi gezen Vali Azizoğlu, yaptığı açıklama sonrası soruları da cevaplandırdı. Azizoğlu, "Dendansız (siperlik) kale olmaz. Oralar siperlik ve bildiğiniz üzere kaleler savunma amaçlı kullanılır, şehrin merkezini düşmandan korumak için. Dendan dediğimiz siperlikler olmak zorundadır. Sadece zamanın tahribatına uğrayıp yıkılmış biz de bunları yeniden yapıyoruz. Kaleler zamanla tabyalar ortaya çıkınca savunma özelliğini kaybetti. Bu kaleler zamanla yıkıldı"  şeklinde konuştu. Erzurum Kalesin´in metruk halde kalmasının uygun olmadığını ve buna yönelik destek verdiklerini belirten DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ise, "Doğu Anadolu Bölgesi´ndeki tarihi kent mekanlarının bir şekilde onarımını yaparak hem geçmişi günümüze taşımak hem de turizme katkı sağlamak istedik. Yaklaşık 20 mekana destek verdik. Erzurum için burası çok önemliydi. Kalkınma Bakanlığının verdiği finansmanla yaptık burayı. Buranın metruk bir şekilde kalması hiç uygun değildi " ifadelerini kullandı. (günebakış)  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/tarihi-kaleye-2018-model-tas_16886.html