Araştırmalara göre Dadaş'ın ömrü kısa oluyor

RADARHABER / ERZURUM 

O araştırmalardan biri ise Erzurum´da yaşayanları yakından ilgilendiriyor. TÜİK´in yaptığı "Hayat Tabloları" araştırmasına göre; Türkiye´de yaşam süresinin en kısa olduğu ilin Erzurum olduğu belirlenirken, en uzun ömürlülerin ise, Giresunlular olduğu ortaya çıktı. Türkiye genelinde yaşam süreleri erkeklerde 73,7, kadınlarda ise 79,4 olarak hesaplanırken, Erzurum´da ise bu rakam ortalama 72,1 yıl olarak çıktı. Genel ortalamanın altına düştüğü için yaşam süresi en kısa olan illerin başında Erzurum gelirken, Erzurum´u sırasıyla Mardin ve Van illeri izledi. Türkiye´de doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu şehirler ise, Giresun, Rize, Yalova ve Batman oldu. Giresun´da ortalama yaşam süresi 78,9 yıl olarak belirlenirken, Rize ve Yalova´da 78,7 ve Batman´da da yaşam süresi 78,6 yıl olarak tespit edildi. Söz konusu araştırmada ölüm sebepleri üzerinde de duruldu. Erzurum, kalp krizi sebebiyle ölenlerin çoğunlukta bulunduğu iller sıralamasında Sivas´tan sonra ikinci oldu. Erzurum´da yine ölüm sebepleri sıralamasında kanser hastalığı dikkat çekerken, yaşam süresinin iklim ve hava koşullarıyla yakından ilgili olduğu kaydedildi.  

 

KEMİK ERİMESİ OLDUKÇA YAYGIN

 

Öte yandan Erzurum´da dikkat çeken hastalıklar arasında kemik erimesi de hatırı sayılır bir düzeyde çıktı. Güneşten yeterince faydalanılamayan Erzurum´da, uzun geçen kış mevsimi ve hava kirliliği sebebiyle alt ve üst solunum yolu rahatsızları da artış grafiği çiziyor. Uzmanlara göre; yaşam süresini belirleyen en önemli faktörlerden birisinin çevresel şartlar ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirterek, "Erzurum´daki yüksek rakım, kalp ve tansiyon hastalıklarının olumsuz seyrine sebep olabiliyor. Yine güneşlenme süresinin en fazla olduğu illerden birisi olmasına rağmen Erzurum´da ne yazık ki güneşten bedensel açıdan yeterince istifade edilemiyor. Çünkü uzun süren kış mevsimi boyunca hava genellikle kapalı oluyor. Güneşin yüzünü gösterdiği saatlerde ise, hava sıcaklıklarının düşük oluşu nedeniyle insanlar yeterince güneşlenemiyor. Güneşten yeterince istifade edememek demek; D vitamini ve demir eksikliği gibi hastalıklara sebebiyet verir ki; bu sağlık sorununun sebep olduğu hasarların başında kemik erimesi gelir. Bugün yaş ortalaması 50´nin üzerinde olan hemen herkeste eklem ve romatizmal sorunlar mevcuttur ve birçoğu kemik erimesi sorunu yaşamaktadır"  dediler.  

 

DÜZENLİ BESLENME ALIŞKANLIĞI YOK

 

Uzmanlar, yaşam süresini etkileyen bir başka faktörün de düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı olduğunu belirterek, özellikle kırmızı et, aşırı yağlı yemekler ve hamur işi tüketiminin yoğun olduğu Erzurum ve bölgenin diğer illerinde buna bağlı olarak gelişen sağlık sorunlarının da dikkat çekici olduğunu dile getirdiler. Başta kolesterol olmak üzere aşırı kilo ve vücutta yağlanma gibi sorunların bu bölgede sık rastlanan sorunlar olduğunu anlatan uzmanlar, "Düzenli beslenme alışkanlığının pek yaygın olmadığı Erzurum´da, zamanla sindirim sistemi sorunları baş göstermekte ve hatta ilerleyen yaşlarda bu sorunlar ölüme bile sebebiyet vermektedir. Gırtlak, mide ve bağırsak kanserleri, bu bölgede çok daha yaygındır ve başlıca sebebi düzensiz beslenme alışkanlığı sebebiyledir" diye konuştular.  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/arastirmalara-gore-dadasin-omru-kisa-oluyor_17250.html