Puşkin’in Erzurum'da Kaldığı Ev Müzeye Dönüştürülecek

Sinan AYDIN'ın haberi...


RADARHABER / ERZURUM 

Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Yerhov,  ´Puşkin´in bir gece geçirdiği ve ‘Erzurum Yolculuğu´ adlı eserini yazdığı evde bir Puşkin Müzesi açılacak´ dedi. Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Erzurum´daki yetkililerin Rus şair Aleksandr Puşkin´in 1828-1829 Rus-Osmanlı savaşı döneminde Erzurum´da kaldığı evin ´Puşkin Müzesi´ne dönüştürüleceğini ilettiğini açıkladı. Dünyaca ünlü Rus haber ajansı Sputnik´in haberine göre Yerhov, basın mensuplarının geçen sene karşılaştığı ilginç bir olayı anlatması ricası üzerine, Erzurum´la ilgili ilginç bir açıklamada bulundu. Yerhov, "Geçen yıl Türkiye´nin doğu illeri Kars ve Erzurum´u ziyaretim benim için çok, ama çok ilginçti. Çünkü bu iller, Rusya tarihiyle, Rus-Türk ilişkilerinin tarihiyle çok yakından ilişkili. Erzurum´da, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin´in bir gece geçirdiği ve ‘Erzurum Yolculuğu´ adlı eserini yazdığı evde bir Puşkin Müzesi açılacak." dedi.

 

 

´MÜZE ERZURUM BELEDİYESİ VE ERZURUM ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇABALARIYLA AÇILACAK, ELÇİLİK YARDIM EDECEK´

 

Rus turistlere mesaj: ´Türkiye, sadece sahil dinlenmesi açısından değil, mimari anıtlar açısından da ilginç bir ülke ´ Elçi Yerhov, basın toplantısında Rus turistlere de bir mesaj gönderdi. Yerhov, "Türkiye, sadece yurttaşlarımızın büyük değer verdiği sahil dinlenmesi açısından değil tarihi ve mimari anıtlar açısından da çok ilginç bir ülke. Turistlerimize, bu harika ülkeyi gezerken bunu da unutmamalarını öneririm." dedi.

 

 

 

ALEXANDER SERGEYEVİCH PUSHKİN KİMDİR?

 

Alexander Sergeyevich Pushkin, romantik dönemin Rusya´daki yazarı ve birçok kişi tarafından en büyük Rus şair ve modern Rus edebiyatı kurucusu olarak kabul edilir. 1825-1829 civarında, orta Rusya ´ da sürgünde olan Polonyalı şair adam mickiewicz ile tanıştı ve arkadaş oldu. 1829 Rusya-Türk savaşı sırasında Rus ordusunda savaşan arkadaşları ziyaret etmek için Kafkasya ´dan Erzurum´ a seyahat etti (1828-29). Puşkin Erzurum´da geçirdiği anılarına ilişkin ‘Erzurum Yolculuğu´ adlı eserin yazarıdır.

 

Aleksandır Sergeyeviç Puşkin, 1799´da Moskova´da doğdu. Babası Sergey Livoviç Puşkin, soylu bir ailenin ilk çocuğudur. Annesi Nadejda Osipovna Hannibal´in büyük dedesi Etiyopyalı Abraham Petroviç Hannibal, Rus Çarı I. Petro´nun vaftiz oğlu ve çarlık ordusunda seçkin bir subaydı. Puşkin, soylu bir ailenin üyesiydi. Annesi ve babası eğitimli insanlardı. Puşkin, ilk bilgilerini Fransız mürebbiyelerden edindi. Henüz sekiz yaşındayken Fransızca ve Rusça öğrenmişti. 11 yaşına geldiğinde özgürlükçü ve hicivci yazarlarını beğendiği Fransız edebiyatından etkilenerek Fransızca şiirler ve güldürüler yazmaya başlamıştı.

 

Döneminin tanınmış şair ve yazarları, Puşkin´in evine gelip gidenler arasındaydı. Ancak hiçbiri geleneksel Rus masalları anlatan, Rus türküleri söyleyen dadısı kadar Puşkin´i etkilememiştir. Yaşlı dadısı Arina´nın anlattıklarının, Puşkin´in çocuk rûhunda önemli izler bıraktığı düşünülmektedir.  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/30/puskinin-erzurumda-kaldigi-ev-muzeye-donusturulecek_17536.html