Narman Peri Bacaları Benzerlikten Turist Çekecek

Sinan AYDIN'ın haberi...
 
 
RADARHABER / ERZURUM
 
Erzurum´un Narman ilçesinde bulunan ve rengi nedeniyle kırmızı Periler diyarı Narman Peri Bacaları olarak adlandırılan bölge, Amerika Birleşik Devletleri´ndeki Colorado kanyonuna benzetiliyor. Bu benzerlik nedeniyle Narman peri bacalarına bu yıl daha fazla turistin gelmesi bekleniyor. Erzurum iline haz veren doğa güzelliklerinden birisi olan Narman Peri Bacaları, özellikle Kültür Müdürlüğü´nün tanıtımları ile her geçen dönem turist çekmeye başladı. Narman belediyesinin tanıtımlarda yetersiz kaldığı iddia edilse de, Narman Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı´nın (KUDAKA) tanıtım faaliyetleri sayesinde yabancı turistler tarafından da ilgi görmeye başladı. Erzurum´un gözde doğa turizmi merkezlerinden biri olabilecek potansiyele sahip olan Narman Peri Bacaları ile ilgili, belediyenin daha fazla etkinlik ve festivaller yapması isteniyor.

 

AMERİKA´DAKİ COLORADO KANYONUNA BENZETİLİYOR

 
Rüzgâr ve yağmurun kumlu toprağı aşındırması, kırmızı peri bacalarını ve dar vadilerden oluşan bu ilginç manzarayı meydana getirdi. Bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu Bölgesinde sadece bu yörede görülmektedir. Oltu, Şenkaya, Sarıkamış, Horasan, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile çevrelenen Narman ilçesi, Erzurum´un kuzeydoğusunda ve şehir merkezine 90 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ağcuva mevkinden başlayarak Yoldere köyünde son bulan Narman Peri Bacaları “Kırmızı periler diyarı” olarak da adlandırılmaktadır. Peri bacalarının yer aldığı vadi, Amerika´da Colorado kanyonuna benzerliği ile de dikkat çekmektedir. Bu benzerliğin son dönemde sıklıkla dile getirilmesi nedeniyle bu yıl daha fazla yabancı turistin bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.
 

BU DOĞAL OLUŞUM MİLYONLARCA YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

 
Kırmızı peri bacaları olarak bilinen, Narman ilçesinin güneyinde Narman-Pasinler karayolunun 7. kilometresinde yer alan Narman Peribacaları, kırmızı rengi ve doğal oluşumlu ilginç görüntüsüyle göz kamaştırır. Milyonlarca yıl öncesine dayanan bu doğal oluşum kırmızı renginin verdiği ayrıcalıkla dikkat çekmektedir.  Ülke turizmine katkıda bulunabilmek adına özellikle yaz döneminde, az da olsa yöre sanatçılarının katılımıyla düzenlenen şenliklerle Narman Peri Bacaları çevre illerden gelen ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor. Ancak vatandaşlar, düzenlenen etkinliklerin yetersizliğinden şikayet ediyor.

 

TANITIM BROŞÜRLERİ BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR


Narman Peribacalarını koruma altına alarak ülke turizmine kazandırmak için yaz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenirken, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi her geçen dönem artış göstermektedir. Kapadokya´daki Peri bacaları ile Narman´daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Kapadokya´daki Peri bacaları volkanizma sonucu oluşmuş, Narman´da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur. Kırmızı Peribacalarının bu rengi almasının nedeni ise tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3 şeklinde oksitlenmesidir. Doğa harikası bu yer, özellikle Kültür Ve Turizm İl Müdürlüğü´nün Erzurum için hazırladığı tanıtım broşürlerinde yerini alması ile daha çok tanınmaya ve ilgi görmeye başladı.  


Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/30/narman-peri-bacalari-benzerlikten-turist-cekecek_17693.html