Erzurum’da 364 otistik çocuk var…

Sinan AYDIN'ın haberi...


RADARHABER / ERZURUM 

2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" yaklaşırken, Radar Haber olarak Erzurum’da otizmli çocuk gerçeğini araştırdık. İlde şu an 364 otistik çocuk olduğu öğrenilirken, bu sayının da her geçen gün arttığı ifade edildi. Erzurum Otizm Derneği Başkanı Nazan Yarbaş, ilde 186’sı merkezde olmak üzere toplam 364 otistik çocuk olduğunu açıkladı.

 

DERNEK 1 YIL ÖNCE MADDİ İMKANSIZLIKLAR NEDENİYLE KAPANMIŞ

 

Otizmle mücadele denince akla gelen ilk isim olan Nazan Yarbaş, çeşitli seminerler, etkinlikler ve programlarla Erzurum’da otizmli çocuk gerçeğini anlatıp farkındalık yapmak için çalıştıklarını söyledi. 2 yıl önce Erzurum Otizm Derneği’ni maddi imkansızlıklar nedeniyle kapattıklarını söyleyen Dernek Başkanı Nazan Yarbaş, şu an çalışmalarını dışarıdan yürüttüklerini, etkinlikler için otizmli çocuklar ve aileleri ile dışarıdan telefonla irtibat kurarak bir araya geldiklerini söyledi.

 

“BİZE SAHİP ÇIKSINLAR”

 

Erzurum’daki otizmli çocuk sayısı ile ilgili de bilgi veren Nazan Yarbaş, “ 186’sı merkezde diğerleri ilçelerde olmak üzere toplam 364 otizmli çocuk var. Bu çocuklar arasında tam teşhisi net konmayan çocuklar da var. Otistik çocuk konusunda merkezdeki ailelerimiz bilinçlendi ancak ilçelerdeki çocuklarımızın aileleri bo konuda tam anlamıyla bilinçli değil. Yaptığımız çalışmalar ve etkinliklerle aileleri de bu konuda bilinçlendiriyoruz. Kısıtlı imkanlarla otizmle mücadele çalışması yapıyoruz. A’dan Z’ ye kadar faaliyette bulunduk. Yetkililer ve siyasilerden isteğim bize sahip çıksınlar. Herkese mesajım ise, “Biz otizmin farkındayız, siz fark ettiniz mi?” dedi. 

 

“OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN İŞ OKULU YAPILMASINI İSTİYORUZ”

 

Otizmin önemli bir toplum gerçeği olduğunu belirten Erzurum Otizm Derneği Başkanı Nazan Yarbaş, ‘‘ Otizmin belirtileri, sosyal ilişkilerde güçlük konuşma güçlüğü, sessiz iletişimde zorlanma. ,oyun oynama ve hayal gücünü kullanmada zorlanma, değişikliklere karşı tepki ve direnç göstermedir. Otizm zengin hastalığı, fakat bazı aileler var ki maddi durumları iyi olmadığı için kendi çocuklarına sahip çıkamıyor. 18 yaşından büyük olan otizm hastaları için iş okulu yapılmasını istiyoruz. Okulumuza kavuşursak, otizmli çocuklarımızı hayata kazandıracağız. Bu çocuklara sahip çıkmamız lazım. Bunları hayata bağlamalıyız" dedi.    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/erzurumda-364-otistik-cocuk-var_17781.html