Erzurum'da para çok çoban yok

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM

Havaların ısınması ile birlikte tarlalarda ekinler ekilmeye, dağlar  ve meralar otlak için misafirlerini beklemeye başladı. Erzurum’da geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda çoban sıkıntısı gündemde.  Köylüler şimdiden köylerindeki hayvanlar için sosyal medyadan çoban alımı ilanı vermeye başladı. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda köylüler 10 Bin TL maaşla bile çoban bulamıyor. Hal böyle olunca, Erzurum köylüsünü şimdiden ‘çoban bulamama’ korkusu sardı.

 

HAFTALIK NÖBETLER HALİNDE ÇOBANLIK YAPIYORLAR

 

20 ilçesi ve bine yakın köyü ile Türkiye’nin en çok köyü olan illeri arasında bulunan Erzurum’da, çoban sıkıntısı bazı köylerde geçici çözümler üretilmesine neden olsa da, genel anlamda bu sıkıntı her yıl yaşanıyor. Bazı köylerde çoban sıkıntısı nedeniyle köylüler haftalık nöbetler ile köyde yaşayanlara ait büyük ve küçükbaş hayvanları dağlara otlatmaya götürüyor. Her evden 1 kişi 1 haftalık çobanlık yapıp sonraki hafta için diğer evdeki belirlenen isme çobanlığı devrediyor.

 

 

SOSYAL MEDYADAN ÇOBAN ARANIYOR

 

Bazı köyler ise havaların ısınması ile birlikte çoban bulamama telaşına girdi. Bazı vatandaşlar sosyal medyadan ilanlar verip 10 ve 15 bin TL maaşla köyleri için çoban arıyor. Eski yıllara göre popülaritesini yitiren çobanlık mesleği, aylık maaşı iyi olsa da artık pek tercih edilmiyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri olarak ta, insanların rahat işlerde çalışma isteği ve bir kısmının da emeksiz yemek tercihlerinin ağır basması olarak geldiği düşünülüyor. Erzurum Ziraat Odası Başkanlığı yetkilileri de bu yıl köylünün en büyük sıkıntılarının başında çoban sıkıntısı geleceğini belirtiyor.    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/erzurumda-para-cok-coban-yok_17824.html