Sahurda pide yemeyin, bulgur pilavına kaşık sallayın...

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye dikkat çekti. Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, iftarda ise hafit yemekler tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Yetkililer, Ramazan ayı boyunca haftada 1 ya da 2 kez kuru baklagil tüketilmesi önerisinde de bulundu.

 

 

TUZLU YEMEYİN, BULGUR PİLAVI YİYİN, SÜTLÜ TATLI TÜKETİN…

 

Yetkililer, Ramazan ayında egzersiz ve beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

 

1.Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkın.

 

2.Uzun süre tok tutucu özelliğinden dolayı sahurda mutlaka yumurtaya yer verin. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapın ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edin; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durun.

 

3.Sahurda tüketeceğiniz çok yağlı, baharatlı ve tuzlu yiyecekler çok fazla susamanıza sebep olacaktır. Bu nedenle iftar ile sahur arasında bol su içmeyi (en az 8-10 bardak) ihmal etmeyin. Ayrıca sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, soda, sebze suları içmeye özen gösterin.

 

4.İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edin.

 

5.Ramazan boyunca haftada 1- 2 kez kurubaklagil yemeği tüketin.

6.Bir Ramazan klasiği olan pideyi iftarda tercih edin. Sahurda tam buğday, çavdar veya ruşeymli ekmek tüketin.

7.Yemeklerinizde katı yağlar yerine zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin.

8.Yemeklerinizi pişirirken kızartma usulü yerine ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemlerini tercih edin.

9.Uzun süre açlık, kabızlık sorununun artmasına da sebep olabilir. Bu nedenle Ramazan ayında bol posalı yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin.

10.İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin.

11.Yavaş yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.

12.İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmayın. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra 1.5 saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.

13.İftardan 1.5-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüşler (en az 30 dk) besinlerin sindirimine yardımcı olacak ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracaktır.     



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/29/sahurda-pide-yemeyin-bulgur-pilavina-kasik-sallayin_17909.html