Hınıs fasulyesi için benzeri görülmemiş proje!

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum’un Hınıs ilçesine has Hınıs fasulyesi, yürütülen bir proje ile genetiği  bozulmadan üretimine devam ettirilecek. Hınıs ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Hınıs Şeker Fasulyesinin genetiğinin bozulmaması için örnek bir projeye imza attı. 2018 yılında kuraklıktan dolayı tohum sıkıntısının yaşandığı Hınıs Şeker Fasulyesinin genetiğinin bozulmaması ve sonraki yıllarda tohum ihtiyacının karşılanması için Hınıs Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, bugüne kadar ülkemizde benzeri görülmemiş bir projeyi hayata geçirdi.

 

80 ÇİFTÇİYE 100’ER KİLOLUK TOHUM VERİLDİ

 

Bu bağlamda YÜKOP tarafından “EK-İŞLE-DEVRET” adı altında 80 çiftçiye 100’er kiloluk ödünç tohum verildi. Bu tohumlar bu yıl ekilip hasat zamanında ürün elde edildikten sonra alınan tohum kadar tohum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne geri iade edilecek. Gelecek yıl geri alınan tohumların farklı çiftçilere aynı yöntem ile dağıtımının yapılacağı belirtildi. Böylelikle sürdürülebilir Hınıs Şeker Fasulyesinin üretiminin devamlılığı sağlanmış olacak. Ürünün ekim ve hasadı DAP tarafından tahsis edilen mibzer tarafından yapılacak.

 

 

 

HEDEF 3500 TON TOHUM

 

Projede öncelikli amaç Hınıs Şeker Fasulyesinin 3000-3500 Ton kadar tohumunun elde edilmesi olduğu, Hınıs Şeker Fasulyesinin üretiminin arttırılmasıyla Hınıs’ta paketleme ve ilaçlama alet ve ekipmanlarının temin edilmesiyle Hınıs Şeker Fasulyesi ulusal anlamda raflardaki yerini almış olacak. Haliyle bu da Hınıs üreticisine maddi anlamda geri dönüşüm sağlayacak. Proje, Erzurum Valisi Okay Memiş, İlçe Kaymakamı Bülent Ay ve Erzurum İl Tarım ve Osman Akar ve Tarım ve Orman Müdürlüğü Hınıs İlçe Müdürü Sedat Dinç’in katkılarıyla hayata geçmiş oldu.  
    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/hinis-fasulyesi-icin-benzeri-gorulmemis-proje_17910.html