Anıt kaidesinde tepki çeken yazım hataları

 

Sinan AYDIN'ın haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Türk Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş, Karskapı şehitliğinde bulunan şehitler anıtının kaidesindeki yanlış yazılıma dikkat çekip, ‘ Anıtta hece ayrımı olmaz’ uyarısında bulundu.  Erzurum Karskapı Şehitliği’nde bulunan şehitlik anıtı, hem bakımsız görüntüsü hem de yazım hataları nedeniyle başta tarihçiler olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin tepkisini çekiyor. Erzurum’un komik ve skandal yazım hataları nedeniyle dışarıdan gelen ziyaretçilere karşı küçük düşürüldüğünü savunan tarihçiler, Anıtlar Kurulu’nun yazılardaki kelime bölme ve heceleme hatalarını düzeltip anıtı da bakımdan geçirmesini istiyorlar.

 

MURAT ERTAŞ: YAZILIM YASA GEREĞİ DOĞRU DEĞİL! ANITTA HECE AYRIMI OLMAZ

 

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Türk Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş, anıt üzerinde hem heceleme yanlışı hem de kelime yanlışı yapıldığını ifade ederek , ‘‘Karskapı şehitliğinde bulunan anıtın kaidesindeki yazılım, yasalar gereğince doğru değil. Kelimeler bölünmüş, sanki bir kompozisyon kâğıdı. Anıtlar ve tabela yerleri taşıyan yazılarda, kelime bölünmez. Bir metin değil anıtsal yazı. Bu nedenle kelime bölünmez. Anıtsal yazı olduğu için kesinlikle bölünmez, hecelere ayrılmaz. Ayrıca anıt oldukça da eski. Anıtlar Kurulu bu konuda ne der acaba?’’ diye konuştu.

 

 

İSTİKLAL MARŞIMIZIN MISRASINI DAHİ DOĞRU YAZMAMIŞLAR

 

Bu arada Şehitlik anıtının kaidesine yazılan bir kelimenin de yanlış yazıldığı ortaya çıktı. Yazım hatalarının görenler, ‘Bu anıta bu hece ve kelimeleri yazanlar hangi okuldan mezun olmuş’ sorusunu soruyor. Anıtın bir bölümüne İstiklal marşımızın bir mısrası yazılmak istenmiş ancak o bile yanlış yazılmış. İstiklal marşımızın son kıtasında yer alan ‘Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet’ mısrası, ‘Hakkıdır Hür Yaşamış Milletimin İstiklal’ diye yazılmış.  Türk Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Murat Ertaş, bu kelimenin de yanlış olduğunu belirterek, ‘‘ Kelime yanlışı da yapılmış. Bayrak yerine milletimin yazmışlar.  Anıtlar kurulunun bunu değiştirmesi lazım. Anıtlar kurulu kalkıp ‘tescillenmiş’ diye bahane uydurabilirler ama ziyaret edenler tarafından komik duruma düşüyoruz’’ şeklinde konuştu. Konu ile ilgili görüşlerini almak istediğimiz Anıtlar Kurulu yetkilileri ise, açıklama yapmaktan kaçındı.



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/anit-kaidesinde-tepki-ceken-yazim-hatalari_17917.html