Yüzbaşı İbrahim’in 1 asır sonra şehitliği oldu

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM

1916 yılında Erzurum’un işgali sırasında Rusları püskürtmek için savaşırken şehit düşen Yüzbaşı İbrahim beyin naaşının yer aldığı mezarda, adına yakışır bir şekilde çevre düzenlemesi yapılarak şehitlik yapıldı. 1. Dünya Savaşında şehit olan ve isminin Yüzbaşı İbrahim olduğu söylenen kahramanın mezarı, İl Kültür ve Turizm  Müdürlüğü’nin girişimleri, Emniyet Müdürlüğü’nün de destekleri ile 103 yıl şehitlik oldu. Kültür Müdürü Cemal Almaz, 1 asırlık şehitliğin yapılan işlemler sonunda tescilleneceğini açıkladı.

 

YÜZBAŞI İBRAHİM’İN ŞEHİTLİĞİ

 

Şehit mezarının hak ettiği değeri bulması için harekete geçen İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz’ın girişimleri sonuç verdi. Mezarlığın bulunduğu alanın yolu bir kuruma yaptırıldı, etrafının parke taşı ile çevresini demirlerle çevrilmesi işini ise Erzurum Polis Okulu Müdürlüğü üstlendi. Bir şehit mezarı da olsa, Yüzbaşı İbrahim’in şehitliği olarak kayıtlara geçti. Köyün yaşlıları ile yapılan mülakatta aynı bölgede 5-7 şehidin daha mezarı olduğu ancak zamanla mezarların izlerinin kaybedilmesi sonrası yerlerinin bilinmediği öğrenildi.

 

RUSLARLA SAVAŞIRKEN ŞEHİT DÜŞMÜŞ

 

Şehitliğin yenilenme süreci ile ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, ‘‘ Yıllar önce eski adı Dinarkom olan Muratgeldi köyüne gittiğimizde bir şehir mezarı olduğu söylendi. Mezarlık çöl gibi bir bölgedeydi ve etrafı çok haraptı. Köyün eskileri ile yaptığımız mülakatlar sonucunda, mezarın 1916 yılında Rusların Erzurum’u işgali sırasında Erzurumluları Ruslara karşı vatanı müdafaa için yönlendiren ve kendisi de çatışmalar sırasında şehit olan ancak Yüzbaşı İbrahim isminde bir kahraman olduğunu öğrendik. Mezarın yanında bir isimlik yazılı idi ancak harap olduğu için hiç okunacak durumda değildi. Mezarın olduğu bölgede 6-7 şehit mezarı daha varmış ancak zamanla o mezarlar kaybolmuş. Yerleri belirlenememiş’’ dedi.

 

‘‘TESCİL MÜRACCATI YAPILDI’’

 

Şehit mezarının çevre düzenlemesinin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Müdür Almaz, ‘‘ Mezarın olduğu bölgenin yolu yapıldı. Polis Okulu Müdürümüz Mesut bey de sağ olsunlar etrafın demir korkulukları ile yerin parke taşlarını yaptırdılar. Güzel bir şehitlik oldu. Emepği geçen herkesten Allah razı olsun. Teşekkür ediyorum. Yakın zamanda belediyede çeşmesini yapacak’’ diye konuştu. Müdür Almaz, 1 asırlık şehit mezarının gün yüzüne çıkartılması sonrasında tarihi şehitliğin tescil edileceğini de duyurdu. Almaz, ‘‘ O dönemin yakın tanıklarının anlatımları ve bugüne kadar gelen bilgiler doğrultusunda 16 Şubat 1916’da Erzurum’un işgali sırasında bu bölgeye gelen ilk birlikte görevli Yüzbaşı imiş İbrahim. Halkı Ruslara karşı mücadelede örgütlemiş. Kendisi de vuruşa vuruşa şehit düşmüş. Resmi bir kayıt yok. Yaşlılarımızın anlatımı delil sayılarak bilgiler güncellenip tescil müracaatını yaptık tarihi şehitlik diye tescil ettireceğiz’’ dedi.



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/yuzbasi-ibrahimin-1-asir-sonra-sehitligi-oldu_17960.html