Bahçe duvarındaki tarihi taşlar müzeye taşındı

 

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM
Erzurum’da bulunan Şair Nefi Orta Okulu’nun bahçe duvarlarında kullanıldığı ortaya çıkan tarihi taşlar,  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yerinden sökülerek Erzurum Müzesine taşındı. Merkez Yakutiye ilçesindeki tarihi Şair Nefi Ortaokulu'nun bahçe duvarındaki taşlar içerisinde bulunan 19 adet taşın, tarihi mezar taşı olduğu geçtiğimiz aylarda ortaya çıkarılmıştı. Tarihe verdiği önemle tanınan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz’ın girişimleri sonrası, 19 tarihi taş, okulun bahçe duvarındaki yerlerinden arkeologlar eşliğinde söküldü. Duvarda boşalan yerlere ise normal taşlar konuldu.

 

CEMAL ALMAZ: ERZURUM TARİHİ BİR ŞEHİR

 

Tarihi Üç Kümbetler, Çifti minareli Medrese, Ulu Caminin hemen yanında yapılan Şair Nefi Ortokulu'nun 1958 yılında bahçe duvarı yapılırken taşların içerisine çevredeki mezar taşları da konuldu. Tarihçilerin yapılan uyarılarını dikkate alan İl Kültür Müdürü Cemal Almaz, Müze Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek Şair Nefi Ortakolu'nun bahçe duvarında tespit edilen 19 mezar taşı koruma kurulu kararı ile sökülüp korunmasını sağlandı. Müze müdürlüğünün arkeologları kontrolünde işçiler tarafından büyük bir titizlikle yerlerinden çıkarılan 19 mezar taşının yerine normal taşlar konuldu. Daha önce yaptığı açıklamada sökülen ecdadımıza ait mezar taşlarının müzeye teslim edileceğini açıklayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, ‘‘ Erzurum tarihi bir şehir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir. Şehrin her yerinde mezar bulunuyor. Ve içlerinde önemli insanlara ait üzeri işlemeli, motifli hatta yazılı bir takım kitabeler bulunuyor’’ dedi.

 

TARİHİ TAŞLAR MÜZEYE KONULDU

 

Müdür Almaz, "Şehrin merkezinde yakın tarihe kadar Gez Mezarlığı, Yoncalık Mezarlığı, Köşk Mezarlığı ve hemen Şarif Nefi Ortaokulunun yanındaki Üç Kümbetler gibi mezarlıklar vardı. Özellikle Üç Kümbetler merkez ve konum itibariyle önemli bir mezarlıktı. 1930 ve 40'lara kadar bu mezarlık varlığını koruyordu ve orda önemli insanların mezarları vardı. Tabi bu önemli insanların mezarlarında kitabeler ve Türk motifleri vardı. Zaman içerisinde bu taşlar bilinçsizlik yüzünden korunmamış maalesef alınmış bir takım yerlerde kullanılmış ve bir takım yerlerde kırılmış, dökülmüş ve heba edilmiş. Bunlardan önemli bir kısmı da şuan merkezde bulunan yine tarihi tescilli okullarımızdan Şair Nefi Orta okulunun istinad dış duvarları bahçe duvarlarına bırakılmış olan yaklaşık 19 tane mezar taşımız var. Bunların birçoğu motifli, yazılı ve kitabe tarzında. Biz yaklaşık bir yıldır bu süreci takip ediyorduk. Kuruldan karar çıkardık. Arkeologlarımız, sanat tarihçilerimiz hepsini belirlediler ve bu taşları kurtardık. Mezar taşlarını duvarlardan alıp yerlerine normal taşları bıraktık. Taşlar incelenmek üzere müze müdürlüğüne götürülecek. Taşlar üzerinde çalışmalarımız, temizlik, okuma, tescilleme ve envanter gibi çalışmalarımız olacak. Uzun bir süredir misafirlerimiz, ilim, kültür ve tarihçiler tarafından hep uyarıyorlardı. Onların dedikleri gibi o görüntüler doğru değildi. Tabi ki bunlar bize mirastır. Bu mirası korumak zorundayız. Korurken de doğru yerde doğru şekilde korumak gerek. Öyle duvarlarda, ahırlarda değil. Müzelerde, sergi salonlarında korumalıyız. Bu 18 mezar taşını da birçok yerden topladığımız yüzlerce taş gibi Dadaşkent ilçesinde yaptığımız açık hava müzesinde sergileyeceğiz" ifadelerini kulandı. Almaz’ın açıklamalarından bir süre sonra ise, tarihi mezar taşları Erzurum müzesine taşındı.    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/30/bahce-duvarindaki-tarihi-taslar-muzeye-tasindi_17989.html