Dadaş Hamza ikiz başpehlivanlara acımadı…

Sinan AYDIN'ın haberi... 

  

RADARHABER / ERZURUM 

 

658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde, Erzurumlu Hamza Köseoğlu, üçüncü olarak tamamladı. Yarı finale kadar yükselen Dadaş Hamza, şampiyon olan Ali Gürbüz’e kendi oyunu ile büyük bir şanssızlık sonucu yenilerek finali kaçırdı. Hamza, tarihi Kırkpınar’da birisi şampiyonluğun en iddialı ismi olan ikiz başpehlivanların ikisini de farklı turlarda yenerek tarihe geçti. 2 yıl öncede şampiyonluğu şans eseri kaçırıp üçüncü olan Hamza Köseoğlu, er meydanında gerek mücadeleleri ile ve gerek se duruşu ile şampiyonluğu hak ettiğine en çok inanılan isimlerin başında geliyor.

 

İKİZ PEHLİVANLARDAN ÖNCE TURAN’I SONRA İSMAİL BALABAN’I ELEDİ

 

Karadeniz ve Antalyalı güreşçilerin yoğun olarak yarıştığı Kırkpınar’ın tek Dadaş’ı olan Hamza Köseoğlu, altın kemeri alamasa da biri şampiyonluğun en büyük adayı olarak gösterilen iki ikiz kardeş başpehlivanları farklı turlarda eleyerek te, büyük bir başarıya imza attı. Dadaş Hamza, ikiz pehlivanların şampiyonluk hedeflerini de 24 saat içerisinde son verdi. Hamza Köseoğlu, Kırkpınar Yağlı güreşlerinin ilk turunda Turan Balaban ile eşleşti. Turan Balabana karşı zorlanmadan kazanarak ikinci tura yükselen Köseoğlu, ikinci turda da Tanju Gemici ile karşılaştı. Tanju Gemici ile Hamza Köseoğlu arasındaki güreş, oldukça sert geçti. Tanju Gemici sarı kartla uyarılmasına rağmen faullü güreşine devam ettiği gerekçesiyle kule hakemliği Gemici'ye ikinci sarı kartı gösterdi. Kırmızı kart alan Gemici diskalifiye oldu. Bu nedenle Hamza Köseoğlu üst tura yükseldi. Hamza Köseoğlu üçüncü turda Hüseyin İyican’ı atakları ile bunalttı. Pasif güreşen Hüseyin İyican, kule hakemliğinden 3 ihtar alması nedeniyle yenik sayıldı. Hamza Köseoğlu, çeyrek finale yükseldi. Çeyrek final kuraları çekildiğinde Hamza Köseoğlu, bu kez en zor rakiplerden biri olan İsmail balaban ile er meydanına çıktı. 2013 ve 2017 yılları Kırkpınar birincisi olan sarı fırtına lakaplı İsmail Balaban’ı da yenen Hamza Köseoğlu, ikiz kardeşlerden ikincisini de eleyerek yarı finale yükseldi. Köseoğlu, yarı finalde Kırkpınar’ın 2019 başpehlivanlığını kazanan Ali Gürbüz’e kendi oyununu yaptığı sırada yenilerek şampiyonayı üçüncü bitirdi.

 

 

 

HAMZA KÖSEOĞLU KİMDİR?

 

Sarı Fırtına olarak bilinen İsmail Balaban'ı yenen Hamza Köseoğlu bir anda gündem oldu. Dadaş pehlivan, özellikle arama motoru Google’de en çok aranan ve kim olduğu merak edilen isim oldu. 1986 yılında Erzurum’da dünyaya gelen Hamza Köseoğlu için, Babası ve Ağabeyi’de kendisi gibi güreşçi olduğundan güreşçi olmak kaçınılmaz olmuş. Babası Hamza’daki yeteneği tespit ettikten sonra elinden tuttuğu gibi Ağabeyi ile birlikte spor salonlarına götürmüş. Hamza Pehlivan beş yıl minder ve yağlı güreşi beraberinde karakucak güreşlerini tanıma fırsatı bulmuş. Yaşı 15 olduğunda ise Rüya Şehir Erzurum’dan rüyalarını gerçekleştirmek için ayrılmış. Önce İstanbul, sonra İzmir Şehirlerinde minder ve yağlı güreşi birlikte sürdürme gayreti ile yoğun bir tecrübe dönemi geçirmeye başlayan Hamza Köseoğlu’nun son durağı başkent Ankara olmuş. ASKİ Spor Kulübünde daha sıkı çalışmaların yanı sıra kategorisinde değişen kilolarda serbest stilde milli mayoya ulaşırken, diğer tarafta yağlı güreşin basamaklarını birer birer başa doğru çıkmayı başarmış. ASKİ Spor Kulübünde Mehmet Ayan Koordinatörlüğünde, Çakmar gibi ve değerli diğer hocalarıyla da minderde çalışmalarına titizlikle devam ettirmiş. Oynat

Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu başarılarında Hamza ve diğer sporcuların en büyük destekçisi olmuş. Taha Akgül, Rıza Kayaalp gibi önemli sporcularla bir kulüpte olmak onun en büyük gurur kaynağı halini almış.

 

 

653. KIRKPINARDA 2014 YILI KIRKPINAR BAŞ ALTI BİRİNCİSİ HAMZA KÖSEOĞLU OLDU

 

Sırasıyla Deste Büyük Boyda 2. lik, 2012 de küçükorta büyük boyda 1. lik, 2013 yılına gelindiğinde ise Antalya Elmalı’da yapılan güreşlerde Büyük orta güreşlerinde birinci olarak Baş altına yükseldi. Tabi burada TGF Yağlı güreşe katkı olarak gördüğüm en iyi uygulaması, yetenekli Pehlivanların erkenden önünü açıp yıldızlaşma yolunda iyi bir adım olarak değerlendirmişimdir.  Hamza Köseoğlu Pehlivanın hızlı çıkışı devam etti. 2014 Yılına gelindiğinde ise sezon boyunca piyasa güreşlerinde çok başarılı bir sezon geçiriyordu. Kırkpınar’da başarı kaçınılmazdı Hamza Pehlivan için. Dadaşların gururu haline gelmiş artık Baş olma zamanı diyordu yağlı güreş otoriteleri. Öylede oldu.  Rüya Şehir Erzurum’dan 15 yaşında yola çıktığında, Hamza Pehlivan’ın rüyalarını süsleyen Baş Pehlivan olma arzusu nihayet gerçek olmuştu. O artık bir baş Pehlivandı.

 

HAMZA KÖSEOĞLU’NUN OYUN ÖZELLİKLERİ

 

Biz süre Adem Kara ustalığında Recep Kara, Abdullah Güngör, Serhat Balcı ve Salih Erinç gibi kendisi gibi minder tecrübesi olan arkadaşlarıyla aynı takımda çalışmasına rağmen bu sezon tek başına çalışmalarına devam ediyor Hamza Köseoğlu.

Minderden geldiği için Köseoğlunun puanlama süresini taktiksel olarak kullandığı söyleniyor. Güreş içerisindeki dayanıklılığı, çabuk ve çevik hareketleri, kolay pes etmeyişi ve de tek dalmaları sonrasında turba lakabını almış. Künde oyunu, gününde ve çok istediğinde en iyi yaptığı oyunlar içindedir Hamza’nın… (Kaynak: Günebakış gazetesi)
    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/20/dadas-hamza-ikiz-baspehlivanlara-acimadi_18054.html