Yağmurcuk köyünün yağmur çilesine son

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum’un merkez Palandöken ilçesine bağlı Yağmurcuk köyünde, baharda kar sularının erimesi ve yağan yağmurlar sonrası su baskınları oluyor, başta tarım arazileri olmak üzere bir çok ev sular altında kalıyordu. Köylüler büyük maddi zarara uğruyordu. Yıllarca her bahar dönemi yaşanan taşkın su problemi, köylüleri canından bezdiriyordu. Değim yerinde ise, Yağmurcuk köyü yağmur çilesi yaşıyordu.

 

YAĞMURCUK KÖYLÜLERİ ‘YAĞMUR YAĞMASIN’ DİYE DUA EDER OLMUŞTU

 

Her köylü yağmurların gelip ekinlerin su ile tanışmasını beklerken, kimi köyde yağmur duasına dahi çıkılırken, Yağmurcuk köylüleri yağmur yağmasını istemiyordu adeta. Sebebi ise yağışlar sonrası oluşan taşkın ve seldi. Köylülerin taşkın sorunu, Devlet Su İşleri Erzurum 8. Bölge Müdürlüğü’nün 2016 yılında başlayıp sonraki yıllar tamlayarak faaliyete geçirdiği taşkın önleme projesi ile sona erdi.  Köyün ortasından geçen su, proje kapsamında duvarlarla örülüp içerisine herhangi bir canlı düşmesin diye de etrafı demir parmaklıklarla kapatılarak drenaj kanalı yapıldı.

 

KÖYLÜNÜN YAĞMUR KABUSU SONA ERDİ

 

Yapılan proje sonrası, yağmur ve kar suları, şimdilerde taşkın su kanalından geçerek köylüye hiçbir zarar vermeden yoluna devam ediyor. DSİ’nin Yağmurcuk köyünde yaptığı ve örnek gösterilen taşkın önleme projesi, köylüleri büyük bir sıkıntıdan kurtarmış oldu. Proje sayesinde bir köy ve tarım arazileri, taşkın ve taşkın zararlarından korunmuş oldu. Köylüler, DSİ yetkililerine teşekkür ederek, ‘‘ Allah devletimize zeval vermesin. Taşkın problemi nedeniyle köyümüz yıllarca eriyen kar suları ve yağmur sularından çok çekti. Köylü büyük maddi zarara uğruyordu. Bahar gelmesin, yağmur yağmasın dileğinde bulunur olmuştuk. Zaman zaman birçok köyde yağmur duasına çıkılırken, bizler istemeden de olsa yağmur yağmasın diye dua eerdik taşkın oluştuğu için. Şimdi bu problem ortadan kalktı’’ diye konuştular.    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/yagmurcuk-koyunun-yagmur-cilesine-son_18057.html