Bir ilçeye kitap okutan harika proje!

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM

‘Kitap oku, geleceğini doku’ sloganı ile yola çıkan bir grup gönüllü, ‘İspir okuyor’ projesi başlattı. Proje kapsamında bağışlanan kitaplar, her noktaya üzerine not yazılarak bırakılıp, okuyan kişinin kitabı tekrar özgür bırakması isteniyor.

 

İspir’de bir gurup gönüllü tarafından tamamen bağımsız olan bir sosyal sorumluluk projesi başlatıldı. Projenin ana teması, İspir’de kitap okuma alışkanlığını artırmak. Benjamin Franklin’in ‘Bir ülkede okumaya karşı istek artmadıkça, gaflet ve bu gafletten doğacak felaketler azalmaz’ sözünden esinlenerek ‘kitap oku, geleceğini doku’ sloganı ile yola çıkan gönüllüler gurubu, ‘İspir okuyor’ projesi başlattı. Proje kapsamında önce hediye kitap bağışlama işine girişildi. Gerek sosyal medyadan gerek se eş dost aracılığı ile ‘İspir okuyor’ projesi için kitap bağışı talebinde bulunuldu. Duyarlı vatandaşlar, kampanyayı yerinde bulup kitap bağışında bulundu.

 

KİTAPLAR ÖZGÜR BIRAKILIYOR

 

Biryandan kitap bağış talebi kabul edilirken, diğer yandan da toplanan kitaplar İspir’in her sokak ve mahallesinde her köşe başına kitaplar bırakılmaya başlandı. İnsanların kitap okuma alışkanlığını artırmak için yapılan bu proje çerçevesinde, kimi zaman evlerin balkon korkuluklarına, kimi zaman çeşme başlarına, kimi zaman da ağaç dallarına kitaplar bırakılıyor. Kitapların üzerine ulaşacağı kişi için yazılan notta ise şöyle deniliyor: ‘‘ Merhaba; Ben özgür bir kitabım ve geldiğim yerdeki özgür okuyucu sana ulaşabilmem için beni özgür bıraktı. Daha fazla okuyucuya ulaşabilmek için İspir’i geziyorum. Sende beni okuduktan sonra tekrar özgür bırakırsan çok sevinirim. Kitabın içinde sana ait bir şey var lütfen kalemine dokun ve duygularına beni de ortak et. Kitabı bulan şanslı kişi bizmle iletişim kurmak istersen;  Instagram hesabımız #İspirOkuyor, Facebook adresimiz @İspirOkuyor.’’ 

 

İSPİR’DE HER YERDE KARŞINIZA BİR KİTAP ÇIKABİLİR

 

İspir okuyor projesi kapsamında ilk kitaplar, İspir Doğa Sporları Merkezi (İDOS) tesislerinde dağıtıldı. Kitaplar okunup tekrar özgür bırakılması temennisi ile üzerine yazılı notla birlikte, çeşme başına, evlerin bahçe kapılarına ya da duvar üstüne, ağaç dallarına, parklardaki oturma banklarının üzerlerine konuldu. Kitap okuma alışkanlığı aşılamak için başlatılan ve takdir toplayan proje sayesinde, İspir’de her an her yerde karşınıza özgür bırakılmış bir kitap çıkabiliyor. Sosyal medyada oluşturulan platformlarda da ‘İspir okuyor’ projesi duyurulup, emeği geçenlere teşekkür ediliyor. Açıklamanın sonunda is, ‘‘Kim bilir yarın nerede karşınıza çıkacak özgür kitaplar #İspirOkuyor bütün kitapsever yurttaşlarımızın desteklerini bekliyoruz.’’ deniliyor.

 

 

İSPİR OKUYOR NEDİR?

 

İspir okuyor bir kitap projesidir. İnsanları kitaplarla tanıştırmayı kendisine misyon edinmiş ve bu amaçla yola çıkmış bir kitap özgürlük hareketidir. Projenin maddi bir amacı bulunmamaktadır. Tek gaye, vatandaşa kitap okuma alışkanlığını kazandırmak. Oluşturulan sosyal medya sayfaları da; kitap satışı, takas platformu değil. Projenin herhangi bir, dini, siyasi kurum, vakıf, dernek vb. oluşumla bir bağı bulunmadığı açık açık belirtiliyor. Tamamen gönüllüler tarafından yürütülen bağımsız bir sosyal sorumluluk projesi olduğu vurgulanıyor ve ‘ailemize bir kitap bağışı yaparak sizde katılın. İspir sizinle okusun.’ denilerek destek isteniyor. Proje ile ilgili verilen bilgide, şunlar anlatılıyor: ‘‘ Peki Bu özgür kitaplarla nasıl tanışacaksınız? Uğrak noktanız olan her yerde karşınıza çıkabilir. Bizi takip edin özgür kitaplarımızla sizde tanışma fırsatını kaçırmayın.’’ İspir okuyor projesi kapsamında İspir’in her köşesinde karşınıza çıkabilme ihtimali olan kitaplar, yardımseverler tarafından gönüllü guruba bağışlanıyor. Kitap bağışında bulunanlar arasında, yazarlar, esnaflar ve Öğretmenler gibi birçok meslek gurubundan insanlar yer alıyor.   



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/26/bir-ilceye-kitap-okutan-harika-proje_18095.html