Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye 2'incisi Oldu

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Universty Ranking by Academic Performence verilerinde,  "Diş Hekimliği ve Oral Bilimler" dalında 2. oldu. Türkiye’deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralayan ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı, üniversitelerin performans verileri bölümünde "Diş Hekimliği ve Oral Bilimler" dalında Ankara Üniversitesi birinci olurken Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ise 2. oldu. Sıralamada, Ege Üniversitesi 3, Erciyes Üniversitesi 4, gazi Üniversitesi 5, Hacettepe Üniversitesi 6, İstanbul Üniversitesi 7, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 8, Karadeniz Teknik Üniversitesi 9, Süleyman Demirel Üniversitesi 10, Yeditepe Üniversitesi ise 11’inci oldu. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, önemli üniversiteleri geride bırakarak Erzurum’un gururu oldu. Doğu’da bir çok ile hizmet veren Diş Hekimliği Fakültesi, her gün yüzlerce hastaya hizmet vererek alanındaki büyük bir ihtiyacı gideriyor.

 

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN TARİHÇESİ

 

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, üniversitenin 6. fakültesi olarak 11 Şubat 1971 tarihinde 6990 sayılı kanuna ek 1577 sayılı kanunla kuruldu. Fakülte dekanlığına; Tıp Fakültesi KBB öğretim üyesi Prof. Dr. Tali URAL (11.02.1971 - 29.04.1971) vekâleten atandı. Diş Hekimliği Fakültesi kuruluş yıllarında Numune Hastanesi Şerif  Efendi Polikliniği’nde hizmet verdi. Şerif  Efendi Polikliniği zamanla fakültenin ihtiyaçlarını karşılayamaz hâle geldi. Bunun sonucunda Diş Hekimliği Fakültesi 25.01.1974 tarihinde Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin doğu blokunun 1. katına taşındı. Diş Hekimliği Fakültesinin üniversite yerleşkesi içerisindeki binasının temeli 1975 yılında atıldı. Fakülte, 5 Kasım 1979 tarihinde üniversitemiz yerleşkesindeki kendi binasına taşındı. Zamanla artan sağlık hizmetleri talebini karşılamak ve yeniden yapılandırılan anabilim dallarının  ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla,  1999 ve 2015  yıllarında  mevcut binanın yanına ek binalar yapılmıştır. Fakültede, 27 profesör, 7 Doçent, 25 Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 59 öğretim üyesi ile 106 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

 

 

 

URAP NEDİR?

 

University Ranking by Academic Performance (URAP),  2009 yılından buyana Türkiye’deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralamaktadır. Türkiye sıralamasında, Web of Science/InCites gibi uluslararası kaynaklar ile YÖK’ün yayınladığı veriler kullanılıyor. URAP’ın üniversitelerimiz için geliştirdiği bu sıralama sisteminin her üniversitenin kendi konumu hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olacağı umuluyor. Üniversitelerin bazı konulardaki eksiklerini görüp kendilerini geliştirerek belirli bir süre içinde dünya sıralamalarında daha üst sıralara yükseleceğine inanılarak yapılan araştırma ve sıralamalara göre, üniversitelerimizin dünyadaki yeri çok sayıda Avrupa üniversitesinden daha iyi. Üniversitelerimiz, tüm maddi sıkıntılara ve kadro sorunlarına karşın uluslararası sıralamalarda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. URAP tarafından yapılan açıklamada, şöyle deniliyor:

‘‘ Geliştirdiğimiz sistem, üniversiteleri iyiler ve kötüler şeklinde ayırmayı hedeflememektedir. Amaç, üniversitelerin belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmaktır. Diğer sıralama sistemlerinde olduğu gibi bu sistemin de eleştiriye açık yönleri vardır. URAP laboratuvarında yürüttüğümüz çalışmaların sonuçlarına ve gelecek önerilere göre düzenlemeler yapılarak mevcut sıralama sistemi sürekli olarak geliştirilecektir.

Üniversitelerimizin genel sıralamasında kullanılan 9 gösterge aşağıda verilmektedir;

1. 2018-2019 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistikleri Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi sayfasından (https://istatistik.yok.gov.tr/ ) alınmıştır. 
2. Clarivate Analytics’in 
InCites veri tabanından alınmıştır.
3. Makale, kısa makale, yorum/tarama makalesi, konferans bildirisi, kitap özeti, editöryal mektup, şiir, edebiyat/sanat eleştirileri gibi basılmış çok sayıda yayın türünü içermektedir.

Yukarıda verilen 1. , 3. ve 5. göstergelerin büyük üniversitelerin lehine olduğu düşünülebilir, ancak bu kurumların dünya bilimine daha çok katkı yaptıkları da bir gerçektir. Bu katkıları nedeniyle yüksek puan almaları doğaldır. Tablodaki 2. , 4. ve 6. göstergeler ise, üniversitelerin büyüklüğünden bağımsız olarak kişi başına üretkenliği ölçmektedir. Böylece büyük üniversiteler toplam çıktılarından, küçükler ise üretkenliklerinden dolayı yüksek puan alma şansına sahiptir. Performansın sürekliliği; 3.,4., 5. ve 6. göstergeler, güncelliği ise diğer göstergeler ile ölçülmektedir. Ayrıca SCI, SSCI ve AHCI endekslerine giren dergilerdeki makale sayıları az olan ancak konferans, kitap vb. ağırlıklı bilimsel çalışması olan üniversitelerin bu çabası da 5. ve 6. göstergelerden aldıkları puanlarla değerlendirilmektedir. Sıralamada kullanılan dokuz gösterge eşit ağırlık yüzdelerine sahiptir. Her üniversitenin yayın sayısı, atıf sayısı, doktora öğrenci sayısı gibi veriler için aldığı puanlara http://tr.urapcenter.org adresinden ulaşılabilir.    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/29/dis-hekimligi-fakultesi-turkiye-2incisi-oldu_18136.html