Başkanın dikkati Vali adıyla dolandırıcılığı önledi

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum Valisi Okay Memiş adına sahte Facebook hesabı açan dolandırıcılar, Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay’ın dikkati sayesinde faka bastı. Yapılan incelemede, sahte hesaba, iş insanından, memura, öğretmenden, işçisine kadar birkaç dakika içinde onlarca mesaj atılarak Vali Memiş’e övgü dolu yorumlar yapıldığı görüldü. Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay uyararak, ‘‘Sahte sosyal medya hesabından gelen mesajı sorgulamadan telefon numarasını ve gelen kodu vererek kişileri bu yolla dolandırıyorlar’’ dedi.

 

SAHTE HESAP KAPATILDI

 

Dolandırıcılar bu kez Erzurum Valisi Okay Memiş’in ismini kullanmak istedi. Vali Okay memiş adına sahte Facebook hesabı açarak kişi yada kişiler, daha sonra ise bu hesaptan Erzurum’un tanınmış kişileri başta olmak üzere çok sayıda kişiye arkadaşlık isteği gönderdi. İstek gönderilen isimlerden birisi de, merkezi Erzurum’da bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay oldu. Başkan Altay hesaptan şüphelendi ve gerekli yerlerle görüşmeler yaptı. Bir süre sonra ise sahte hesabın kapatıldığı görüldü. Dikkatli davranarak farklı bir dolandırıcılık yönteminin önüne geçen Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, vatandaşları uyardı. Başkan Altay, yaşanan süreci şöyle anlattı.’’ Dün akşam Sayın Erzurum Valimiz Okay Memiş adına sahte Facebook hesabı açılmıştı. Sahte Facebook hesabının birkaç saat sonra kapatıldığını fark ettim. Bana istek geldiği andan itibaren hemen sosyal medyada uyarı yaparak, farklı yetkililere ulaşmaya ve bilgi vermeye gayret gösterdim.

 

HESABA İNANIP VALİ MEMİŞ’E ÖVGÜLER YAĞDIRMIŞLAR

 

Hesap açıkken kontrol ettiğimde; İş adamından, memura, öğretmenden, işçisine kadar birkaç dakika içinde valimize o kadar övgü dolu yorumlar yapılmış ki. Bu hesap vali beyin mi, vali arkadaşlık isteği gönderir mi diye hiç kimse sorgulamamış. Sosyal medya hesabı kullananların pek çoğu, herhangi bir arkadaşının adına açılan sahte sosyal medya hesabından gelen mesajı sorgulamadan telefon numarasını ve gelen kodu vererek işte böyle dolandırılıyor. Kendini hakim, savcı olarak tanıtıp dolandırıcılık yapanlara da sorgulamadan inanan vatandaşlar var. "Adınız terör örgütü soruşturmasında geçiyor, bu işten kurtulmanız için belli bir miktar para gerekli" diyerek kandırılan ve parayı kendilerine göndermeleri durumunda daha sonra geri verileceği ve kimseye de bir şey söylememeleri gerektiği konusunda geçmiş günlerde pek çok kişi dolandırıldı. Böyle durumlarda vatandaş gelen isteğe, mesaja, aramaya araştırıp, bilgi sahibi olmadan kesinlikle cevap vermemelidir. Telefon konuşmasında aramayı uzatmadan telefonu kapatıp, (gerekirse yüzüne kapatıp) vakit geçirmeden güvenlik güçlerini aramaları gerekmektedir.’’

    



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/32/baskanin-dikkati-vali-adiyla-dolandiriciligi-onledi_18249.html