Çat’taki Hamzan kaplıcası keşfedilmeyi bekliyor!

 Sinan AYDIN'ın haberi...  


RADARHABER / ERZURUM

Jeotermal yönden zengin bir coğrafyada yer alan Erzurum’daki bu kaplıcayı bir çoğumuz bilmiyoruz. Vücut ve ruh sağlığı için bulunmaz bir doğal değer olan Hamzan Kaplıcaları,  değerlendirilmeyi bekliyor.  Günümüzde Erzurum'un Çat ilçesinde yer alan doğa harikası jeotermal kaynak alanı, Çimenözü Kaplıcası bir diğer adı ile Hamzan- Hamzalar kaplıcası olarak biliniyor.   Çat ilçesini geçtikten sonra Bingöl ili sınırlarında bulunan Karlıova sınırlarını geçinceye kadar ilerledikten sonra sola doğru ayrılan yoldan gidilen Hamzan kaplıcası, uzun bir mesafe gittikten sonra gidiş yolunun sağında karşınıza çıkan köyde. İki girişi olan köyde, eğer kaplıcaya gitmek düşüncesindeyseniz ikinci yolu tercih etmeniz öneriliyor.

 

SUYUN SICAKLIĞI 56 DERECE

 

Erkeklerin yıkandıkları yerin suyu uzun bir arktan (suyolundan) gelmektedir. Zira buradaki suyun sıcaklığı kaynaklarda geçtiğine göre ortalama 56 ºC'dir. Suyu açık havada dolaştırarak serinletip öyle suya girmektedirler. Aksi halde suya girmek imkânsızlaşacaktır. Belirtmek gerekir ki, bu sıcaklık; sondaj vurulmamış, doğal sıcaklıktır. Burada bir de sondaj vurulacak olsa yaklaşık 80-85 ºC sıcak su çıkacağı tahmin edilmektedir. Burayı geçip biraz ilerleyince yeşil bir bina çıkar karşınıza. Burası yakın zamanda kaplıca binası olarak yapılmış. Bina yeni olmasına yeni ama ne hikmettir bilinmez faaliyete geçmemiş.  Kaplıca olarak inşa edilen binanın hemen karşısında yemyeşil suyuyla küçük bir göl (Gölcük demek daha doğru olur.)selamlar sizi. Gölün hemen yukarısında 5-10 m kadar bir yolu takip eden cılız su, göle dökülürken şelale görüntüsü vermektedir. Gölün bir kısmında, kayada bir çatlat vardır ve çatlak içeriye doğru ilerlemektedir. Nereye gittiği bilinmemektedir. Bu çatlağın oluşmasında sıcak suyun etkisi var mı, bilinmez. 

 

SUYUN KÜKÜRT ORANI YÜKSEK

 

Suyun kükürt oranı da oldukça yüksektir. Suyun geçtiği her yerde kiremit rengi tortular oluşmaktadır. Dr. Mustafa Özdemir’e göre bu su "Romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları, kronik travmatik olaylar, sub akut, lokal kanlanmayı sağlama, adale spazmlarını çözme, inflamasyonlarda kanın fagositozunu arttırmada ve hipertansiyona karşı (SİB) kullanılabilmektedir "diyor.  Bu arada Çat belediye Başkanı melik Yaşar’ın göreve geldikten sonra bu kaplıcaların tüm Türkiye tarafından tanıtılması için bir dizi çalışma yaptığı, Hanzan kaplıcalarının dünyaya açılarak turizme kazandırılması için bir dizi plan ve proje hazırlandığı öğrenildi.

 

HAMZAN KAPLICALARI HAKKINDA!

 

Kaplıca bikarbonatlı, klorürlü, sodyumlu, karbondioksitli bir içeriğe sahiptir. Her tür cilt ve kemik, kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıca turizmi açısından önemlidir. İçme ve banyo kürleri için uygun bir yerdir.  Kaplıcaya ulaşım ve konaklama için, yapılması gereken şöyle: Erzurum şehir merkezinde yer alan oteller ile iletişime geçip konaklama ihtiyacınızı hallederken buralardan, Çat Çimenözü köyü,  Hamzan veya Hamzanlar Kaplıcası'na ulaşım noktasında katkılarının olup olmayacağı konusunda bilgi almayı unutmayınız.  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/cattaki-hamzan-kaplicasi-kesfedilmeyi-bekliyor_18617.html