Erzurum’da ürküten kanser gerçeği!

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanserden korunma ile ilgili bir dizi açıklama ve etkinlik yapılırken, yapılan araştırmalar neticesinde Erzurum ve Bölge illerinde mide ve yemek borusu kanse4rinin oldukça fazla olduğu tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün hazırladığı yaşlılık haritasına göre; kansere bağlı ölümlerin en yüksek olduğu iller şöyle: Ankara, İzmir, Artvin, Elazığ, Gümüşhane, Düzce. Kanser risk haritası incelendiğinde Erzurum kanser ölümlerinin yüksek olduğu illere göre daha az riskli bir bölge. Ancak Erzurum'da bazı kanser türlerine diğer bölgelere göre daha sık rastlanıyor.

 

ERZURUM VE TRABZON'DA MİDE KANSERİ YÜKSEK

 

Mide kanserine Erzurum ve Trabzon'da diğer illere göre sıkça rastlanıyor. Bölgede yemek borusu kanseri de oldukça fazla. İzmir Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürü Doç. Dr. Sultan Eser, Türkiye'nin bazı bölgelerindeki kanser türlerinin değişkenlik gösterdiğini ifade ediyor. Doç. Dr. Eser, şöyle devam ediyor: ‘'Çok sıcak şeyler içmek, tuzlu yemekler, özellikle tuzlu saklanmış etleri tüketmek ile mide kanserinin yakın ilişkisi olduğunu düşünüyoruz. Erzurum'da akciğer kanserine kadınlarda daha sık rastlıyoruz. Bunun da bacasız evlerdeki hava kirliliğinden, zaman zaman tezek yakılarak yemek pişirilmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz.’'

 

SAYILARLA ERZURUM'DAKİ KANSER ORANLARI

 

Kadınlarda akciğer kanserine yakalanma sıklığı ise İzmir'de yüz binde 9.2, Eskişehir'de 8.7, Erzurum'da 10.6, Bursa'da 6.1, Edirne'de 3.4, Antalya'da 8.3, Trabzon'da 4.2, Samsun'da 7.3 olarak belirlendi. Erkeklerde mide kanseri oranı İzmir'de yüz binde 12.8, Eskişehir'de 0, Erzurum'da 30.5, Bursa'da 14.1, Edirne'de 12, Antalya'da 11.7, Trabzon'da 22, Samsun'da ise 14.7 kaydedildi. Kadınlarda mide kanserine yakalanma oranı İzmir'de yüz binde 6.7, Eskişehir'de 6.6, Erzurum'da 18, Bursa'da 6, Edirne'de 4.5, Antalya'da 5.3, Trabzon'da 13.9 ve Samsun'da 7.6 olarak açıklandı.     



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/29/erzurumda-urkuten-kanser-gercegi_18626.html