Vali Memiş, koronaya dair herşeyi açılkladı...

RADARHABER / ERZURUM

Vali Okay Memiş, korona virüsle ilgili olarak kentteki son durumu şu cümlelerle ifade etti: Piki gördük, yükseliş durdu. Şu an platodayız ama henüz aşağı inemedik... Erzurum Valisi Okay Memiş, pandemi kurulu toplantısı sonrası ildeki son durmla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurallara uymayanlara 3 milyon 750 bin TL civarında ceza uygulandığını açıklayam Memiş,“Yoğun bakımda yatan hasta sayımız yatak sayısının 5'te 1’i kadar. Piki gördük, yükseliş durdu. Şu an platodayız ama henüz aşağı inemedik” dedi. Vali Memiş, ’’ izin yapmak için pozitifim diyen kamu çalışanlarımız var’’ diyerek te işten kaytarmak için sahtekarlık yapıp art niyetli davranan devlet mvmuru ve işçiler olduğunu da gözler önüne serdi.  

 

YATAK SAYIMIZIN 5’TE 1 ORANINDA VAKA VAR

 

Vali Memiş’in açıklamalarının satır başları şöyle

“Salgınla mücadelede Türkiye ortalamasından daha yukarıda değiliz. Rakamları Sağlık Bakanlığı paylaştığı için ben sizinle mukayeseli verileri paylaşacağım. Günlük vaka sayıları nüfusla mukayese edildiğinde, pnömoni oranında, günlük ölüm oranında Türkiye ortalamasının altında olduğumuzu söyleyebilirim. Biliyorsunuz şehir hastanemiz 1500 yataklı. Pandemi hastanesi olarak burasıyla birlikte Mareşal Çakmak hastanesini kullanıyoruz. Şehir hastanesinin şu anda 1000 yatağını kullanıyoruz. Şunu söyleyebilirim ki, günlük hasta sayısında toplam yatak sayımızın 5’te 1 oranında vakalarımız var. Bir platoya geldik, son bir ayda vaka sayılarındaki yükseliş durdu. Ama henüz aşağıya doğru inemedik. Günlük vaka sayımız kadar tabur ettiğimiz hastalarımız var.

 

 

“DENETLEME YAPAN 4 BIN 200 PERSONELIMIZ VAR”

 

Bazen taburcu olanların sayısı daha üstün oluyor. Vatandaşlar pozitif olduklarında hemen hastaneye yatırılmak istiyorlar. Biz bu vatandaşlarımızda semptom görmediğimiz zaman onu evinde karantinaya alıyoruz. Bunlarda ağrısı, yüksek ateşi ve benzeri belirtisi olan vatandaşlarımızı hastaneye yatırıyoruz. Hayatı risk altında olan hastalarımızı hastaneye yatırıp tedavi ediyoruz. Bununla beraber her pozitif vakamıza ilaç tedavisi uyguluyoruz. Evlerine ‘çatkapı’ ekiplerimizi gönderiyoruz karantina altında olan vatandaşlarımızı onlardan habersiz her gün denetliyoruz. Bu ekiplerimizde 4 bin 200 civarında personelimiz var. Kaymakam arkadaşlarımız ve yetkili arkadaşlarımızda bu İstem ekiplerini her gün takip ediyorlar. 

 

“İZİN YAPMAK İÇİN POZİTİFİM DİYEN KAMU ÇALIŞANLARIMIZ VAR”

 

Bazı kamu çalışanlarının 14 gün dinlenmek için karantinaya girmek istediğini de belirten Memiş, “Bazen bu durumda çok değişik şeylerle de karşılaşıyoruz. Geliyor birisi pozitif vaka olduğunu söylüyor. Bunların içinde kamu görevlileri de var. Sırf 14 gün karantinada kalıp yatmak için bu durumu kullanıyorlar. Bu vatandaşlarımızı da uyarıyoruz. Çat kapı ekiplerimiz mahalle muhtarlarımızı uyarıyor. Muhtarlarımız da mahallelerindeki karantinalı bölgelerden vatandaşları haberdar ediyor. Erzurum’da günlük 2 bin vatandaşa test yapıldığını dile getiren Memiş, “Şuanda dünyada virüs 1, virüs 2 ve virüs 3 şeklinde adlandırılıyor. Bizde bulunan virüs 1 ve bu öldürme riski en düşük olan şekli. Avrupa’da virüs 3 bulunduğu için onların ölüm sayıları bizimkine oranla daha yüksek. Biz şuana kadar mutasyona uğramış şekli ile karşılaşmadık. Bu gibi durumlar içinde tedbirlerimizi artırarak devam ediyoruz. Erzurum tüm bölgeye bakan bir il olduğu için bize diğer illerden de test olmaya gelen vatandaşlarımız var. Bu sebeple günlük 2 bin civarında test yapıyoruz. Ayrıca Süper Lig başlıyor. Kahvehanelere maç izlemeye gidecek olan vatandaşlar içinde ek tedbirler alacağız” ifadelerini kullandı.



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/vali-memis-koronaya-dair-herseyi-acilkladi_19150.html