Uzundere'li kadınlar Türkiye'ye tandır yapıyor

Sinan AYDIN'ın haberleri...
 
 
RADARHABER / ERZURUM 
Erzurum'un Uzundere ilçesinde tandır yapan kadınlar, bu tandırları Türkiye'nin dört bir yanına satıyorlar. Gölbaşı köyünde oldukça zahmetli bir işe koyulan Uzundere'nin elleri nasırlı zanaatkar kadınları, tandırcılık mesleğini yaşatmanın mücadelesini veriyolar. Uzundere ilçesine bağlı Gölbaşı köyünde yaşayan kadınlar, çamur ve keçi kılından yaptıkları tandırları Türkiye'nin dört bir yanına satıyor.
 
 
MESAİYE TOPRAK ÇIKARARAK BAŞLIYORLAR
 
 
Uzundere ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı köyünde yaşayan kadınlar, nesilden nesile birbirlerine tandır yapımını öğreterek mesleği bu güne kadar sürdürmüşler. Kadınlar sabah mesaiye tandır yapımı için belirledikleri alandan toprak çıkararak başlıyorlar. Tandır için toprağın önemli olduğunu belirten sanatkar kadınlar, kürekle topladıkları toprağı atölyelerine götürerek çamur yapmaya başlıyorlar. Yapılan tandırın sağlam olması ve dağılmasını önlemek için keçi kılı da kullanan tandır ustası kadınlar, çamuru saatlerce ayaklarıyla yoğuruyorlar. Çamurun istedikleri kıvama ulaşmasıyla birlikte tandır yapımına başlıyorlar. Kalıp haline getirdikleri çamuru sıra sıra dizen kadınlar, tandırın yapımını tamamladıktan sonra tokuçlama dedikleri taşlama işlemine başlıyor. Günlerce devam eden tokuçlama işlemi sonrası hazırlanan küçük, orta ve büyük boy tandırlar kurumaya bırakılıyor.
 
 
TÜRKIYE'NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR

 

 

Kuruyan tandırlar daha sonra satışa hazır hale getiriliyor. 700 ila 1200 TL arasında değişen fiyatlarda pazara sunulan tandırlar, başta İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Tandır yapımını 10 yıllar önce büyüklerinden öğrendiğini ve ailelerinin geçimini sağlamak için yıllardır yaptığını belirten kadınlar,"Büyüklerimizden öğrendik tandır yapmayı. 30 yıldır uğraşıyorum. Dağdan getirdiğimiz toprağı eleyerek çamur haline getirip yoğuruyoruz. Yıllardır çalışmaya devam ediyoruz" dediler. Dağdan toprağın getirilmesi, çamurun yoğurulması, hazırlanması her anının sıkıntı olduğunu söyleyen kadınlar, "Bu kadar zahmetle yaptığımız tandırları almaya gelenler bazen fiyatı yüksek buluyor. Topraktan yapılan tandırın fiyatının 700- 1200 lira olamayacağını belirtiyor. Ne kadar bir emek sarfettiğimizi görenler isv fiyatların pahalı olmadığını söylüyor. Çok büyük el ve iş emeği var. Alnımızın teriyle helal ekmek yiyoruz. Tandır üretimi bizim çalışmamıza bağlı bir dönemde 35- 40 tane yapabiliriz. Burada sadece tandır yapmıyoruz ki bağ bahçe işleriyle de uğraşıyoruz. Tandır yapmak bizim için ayrı bir ekmek teknesi. Sadece yaz aylarında değil, kışın bile tandır var mı diye soruyorlar" diye konuştular.  



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/21/uzundereye-tandir-yapiyor_19405.html