Meyve ve sebze ambarı Uzundere

Sinan AYDIN'ın haberi... 
 
 
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum'un meyve ve sebze ambarı Uzundere, yaz kış demeden seracılığa devam ederek önemli bir hizmet sınuyor. Seracılık, Uzundere ilçesinde halk için önemli bir gelir kaynağı. Arslan Olgun isimli üretici de Şubat ayı içinde olduğumuz şu günlerde seracılık yaparak meyve ve sebze üretiyor. Erzurum/Uzundere'de yer alan habere göre; Arslan Olgun ve ailesi, kış mevsiminde taze soğandan kıvırcığa kadar birçok sebze üretimine devam ediyor.  İlçenin bir çok bölgesinde kış ayları olmasına rağmen seracılık yaygın bir şekilkde devam ediyor. 
 
 
İLÇEDE 134 ÇİFTÇİYE AİT 221 ADET SERA VAR
 
 
İlçenin önemli bir gelir kaynağı olan seracılık, 1994 yılında 4 adet ve 660 m² alanla başlatılmış ve vatandaşlar için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Halen ilçede 134 çiftçiye ait 221 adet sera ile 55.700 m² alanda seracılık faaliyetleri yapılmaktadır. Her geçen gün yeni ve modern üretim teknikleri eşliğinde seralar geliştirilmekte ve Uzundere, yalnız Erzurum ilinin değil, aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesinin de sera ürünleri üretim merkezi haline gelme potansiyeline sahiptir. Son yıllarda seralarda meyve ve sebze yetiştiriciliğinin yanında maddi değere sahip olan onlarca değişik türde çiçek ve lale üretilmektedir. Buna yönelik halk eğitim merkezlerinde sera çiçeklerinin üretimiyle ilgili kurslar verilmektedir. 
 
 
 
MEVSİMLİK ÇİÇEKLER BÖLGE KALKINMASINA KATKI SAĞLIYOR
 
 
Maddi değeri olan çiçeklerin üretiminin geliştirilmesine yönelik, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Tarım Gönüllüleri Derneği, 2006 yılında Uzundere ilçesinde “Uzundere Sarıçam Ormanları üzerinde Keçi Baskısının Azaltılması” başlıklı bir proje başlatmıştır. Bu kapsamda Uzundere ilçesinde genç kızların ürettiği mevsimlik çiçekler bölge kalkınmasına katkı sağlamaktadır.  Yine ilçede yerel yönetim ve Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen "Çiçekçiliğin Geliştirilmesi" adlı proje kapsamında çiçek yetiştiriciliğin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar mevcuttur. Bölgede çiçek ve bitki çeşitliliğinin fazla oluşu ve bölgenin coğrafi konumunun etkisiyle arıcılık da oldukça gelişmiştir. Ayrıca bölgede pek çok kuş ve yaban hayvanı varlığını sürdürmektedir. Tortum gölünün yapısal özellikleri nedeniyle göl balık çeşitliliği açısından oldukça iddialı olup, gölün balık popülasyonunun fazla olduğu söylenebilir. 
 
 
 


Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/meyve-ve-sebze-ambari-uzundere_19615.html