Kireçli köprüsü yüzyıllara meydan okuyor

Sinan AYDIN'ın haberi...
 
 
RADARHABER / ERZURUM 
Tarihi şehir Erzurum'da camiler, kümbetler ve türbelerden başka tarihi köprülerle de dikkat çekiyor. Kültür, sanat ve tarih şehri Erzurum'da asırlar boyunca inşa edilen köprülerin çoğu halen daha dimdik ayaktayken, bu köprülerin özellikleri ve yaşları da dikkat çekiyor. Tarihi bir şehirde neler olması gerektiğine adeta cevap veren Erzurum'da bulunan tarihi köprü ve bedestenlerin özellikleri de dikkat çekiyor. 
 
 
TARİHİ KİREÇLİ KÖPRÜSÜ YÜZYILLARA MEYDAN OKUYOR 
 
 
Coğrafi konumu nedeni ile asırlar önce Doğu-Batı arasında bir köprü görevi gören İpek Yolunun en önemli kavşak noktalarından biri olan Erzurum'da bu önemli görevin yerine getirilmesi için tarih boyunca köprüler ve bedestenler inşa edildi. Erzurum'da bulunan toplam 8 tane önemli tarihi köprüden biri olan Kireçli köprüsü, sağlamlığı ile yüzyıllara meydan okuyor. 
 
 
TORTUMLULARIN 'OLMAZSA OLMAZ' KÖPÜRÜSÜ
 
 
Pehlivanlı beldesi girişinde ve Tortum Çayı üzerinde bulunan Tarihi Kireçli Köprü, halkın ulaşım ihtiyacının olmazsa olmazı durumunda.  Tortum – Uzundere yolunun 24'üncü kilometresinde Pehlivanlı beldesi girişinde ve Tortum Çayı üzerinde bulunan Kireçli köprüsünün, ilk yapımı prehistorik devirlere uzanmakta olup, 13. yüzyılda Selçuklular tarafından yenilendiği ve son şeklini Osmanlı döneminde aldığı tahmin edilmektedir. Tortumlu köylülerin yüzyıllardır ulaşım ihtiyacına cevap vervn tarihi köprü, yapımı ve yaşı ile yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.  


Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/34/kirecli-koprusu-yuzyillara-meydan-okuyor_19659.html