'Karşıla,ağırla,uğurla' formülü!

RADARHABER / ERZURUM
Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz AKSU, Erzurum’un “Kış Turizmi”nde dünya merkezi konumunu koruyabilmesi için küresel bakış açısına ihtiyaç olduğunu belirterek “Kuş turizmi için ENER’in bir formülü var; KARŞILA-AĞIRLA-UĞURLA” dedi. Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın Palandöken’e gelen turistleri şehre indirme projesini desteklediklerini dile getiren Aksu, “Havalimanı-Palandöken-Havalimanı güzergâhından ibaret bir seyahat programına turizm faaliyeti gözüyle bakamayız” şeklinde konuştu.
 
"KARARI OLUMLU BULUYORUZ"
ENER Başkanı Aksu’nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:
“Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın başkanlığında yapılan turizm toplantısında, Palandöken’e gelen turistlerin şehre de indirilmesi yönünde karar alınmasını olumlu buluyoruz.Kış Turizmi başta olmak üzere, inanç turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi alanlarında şehri cazibe merkezi haline getirmeye yönelik ‘bütünsel politikalar’ üzerinde çalışmalar yapılmalı. Bu konuda duyarlılığını eyleme dönüştüren Sayın Vali’nin çabalarının kısa sürede sonuç vereceğini umut ediyoruz.“Turistsiz turizm” mümkün olmayacağına göre, elbette ilk hedef Erzurum’a turist çekmek. Erzurum’a ayak basan turist sayısını artırmaya yönelik sistemli çabalara ihtiyaç var.
Bu çabaların başında, uluslararası boyutta tanıtım çalışmaları geliyor.
 
‘TEHLİKELİ TANITIM’ TUZAĞI…
Gerekli altyapıyı hazırlamadan, ağırlama ve konaklama koşullarını iyileştirmeden girişilecek tanıtım çabalarının sonuç vermeyeceği açıktır. Tanıtım ve reklamla şehre getirmeyi başardığınız dünya gezginlerini, şehirden mutlu ve memnun şekilde uğurlayamazsanız, yaptığınız ‘tehlikeli tanıtım’ haline gelir ve ters teper.
 
ENER’İN ‘KARŞILA, AĞIRLA UĞURLA’ FORMÜLÜ
ENER olarak bütünsel bir “Turizm Vizyonu”na ihtiyaç duyuyoruz. Bunu; “Karşıla, Ağırla, Uğurla” formülü ile özetliyoruz.
Turistlerin geldikleri noktada, havalimanında şehrin güleç yüzü ile karşılanması lazım. Turisti sırf döviz makinesi, kazanç aracı olarak gören bir anlayıştan dadaşça misafirperverliğe geçiş yapmamız gerekiyor.Evimize gelen misafir özeni ile karşılayacağımız gezginleri, en iyi şekilde ağırlamak ikinci önemli görev olarak algılanmalı. Turisti, havalimanı-otel koridoruna ancak bir kere hapsedebiliriz. Bir kere gelenin, bir daha gelmek istemeyeceği bir şehri, küresel turizm merkezi yapamazsınız. O nedenle otelden, yiyecek mekânlarına, eğlence merkezlerine kadar bir altyapı dizaynına ihtiyaç var.Dünya gezginlerinin güleç karşılanıp, misafirperverlikle ağırlanmalarının yanı sıra, memnun ve mutlu bir şekilde uğurlanması da sihirli turizm zincirinin son halkasını teşkil ediyor. Bu konuda da gerekli tertibatın alınması gerekiyor.
 
TANITIM VE REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAKLIĞI
ENER olarak tüm turizm faaliyetlerinde “kamu-özel sektör işbirliği”ne ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Turizm, Kültür ve Gençlik Spor Müdürlüğü eliyle yürütülen tanıtım, karşılama, konaklama, ağırlama faaliyetlerinin uluslararası kalite düzeyini yakalayamayacağı kanısındayız. Bu alanlarda profesyonel özel sektör kuruluşlarıyla sürekli işbirliğini gerekli görüyoruz. Başta vilayet ve Büyükşehir’in çok iyi dil bilen özel takip büroları oluşturmaları lazım. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gidilerek Turizm Gönüllüleri ağı oluşturulmasını öneriyoruz. Bu sayının kademeli olarak 100-500 ve 1000 olarak planlaması gerekiyor. Bu konuda yerel ve ulusal medya ile sıkı işbirliği ve yeterli görsel - dijital materyal üretimi diğer bir hedef olarak belirlenmeli. Sosyal medya faaliyetleri üzerinde çalışılması gereken diğer önemli bir alan.
 
ÖZELLEŞTİRME BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI, KÖİ PROJELERİNE AĞIRLIK VERİLMELİ
Mevcut tesislerin halk ve kamu yararına yöntemlerle özelleştirmesi bir an önce tamamlanmalı. Daha önce başlatılan ve Özelleştirme Başkanlığı’nca belli bir aşamaya getirilen bu çalışmaların bir an önce bitirilmesi önem taşıyor.Başta turizm olmak üzere diğer yerel kalkınma projelerinde, eski adıyla “yap-işlet-devret”; yeni yasal adıyla “Kamu Özel Sektör İşbirliği” (KÖİ) yöntemi devreye sokulmalı. Şehir kalkınmasında bu yöntem sihirli sonuçlar verebilir.
 
"SAYIN VALİ’NİN MÜJDELERİ UMUT VERİCİ"
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak turizm sektörün önde gelen temsilcileri ile bir araya gelerek tıkanıklık yaşanan noktaları ve çözüm aşamalarını masaya yatırmasının kısa zamanda meyvelerini vereceğine inanıyoruz.Erzurum’da önümüzdeki yıl 10 bin metrekare kapalı alana sahip fuar alanı ve kongre merkezi yapılması için Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalara başlamasını önemli bir adım olarak görüyoruz.Sayın Vali’nin turizm alanında körfez ülkelerine yönelinmesi fikrini olumlu görüyor, destekliyoruz. Turistin şehre inmesine yönelik çalışmaların büyük bir paket halinde ele alınması gerekiyor. Konuyu sadece kültür noktalarının ziyareti şeklinde algılamak yetersiz kalır. “

 



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/22/-formulu_2212.html