Nereden nereye!

Hanifi AKSAKAL'ın YENİGÜN gazetesindeki haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde yaptırılan önce Valilik binası olarak kullanılan daha sonra ise okula çevrilen tarihi bina şimdilerde tinercilerin mekanı haline geldi. Tarihi bina çevre sakinlerinin de korkulu rüyası oldu.

Tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan ve eski taşınmaz eserleri ile adeta açık hava müzesini andıran Erzurum’da yetkililerin duyarsızlığı yüzünden birçok tarihi yapı ayakta kalmaya çalışıyor. Şelale Evler Mahallesi’nde bulunan ve İstanbul Kapının hemen bitişiğindeki Osmanlı İmparatorluğu döneminde Erzurum’a yaptırılan ve Cumhuriyetin ilk yıllarında valilik binası olarak kullanılan tarihi bina için yetkililerin duyarsızlığı tepki topluyor.

ALEMCİLERİN MEKANI OLDU

Tarihi yüzyıl öncesine dayanan ve halen daha restorasyonu mümkün olan Şelale Evler semtinde ki bu tarihi binanın kamu mülkümü yoksa şahısa ait mi olduğu merak ediliyor. Erzurum’un en merkezi yerinde bulunan ve çevresinde dev konutların yükseldiği bu binanın korunması için hiçbir önlem alınmaması bir yana tinercilerin mekanı haline gelmesi ise üzüncü verici. Sabah akşam alemcilerin mekan edildiği bina çevresi ve içinde hemen her türlü çirkinlik arz eden görüntülere rastlamak mümkün.

ÇOCUKLARIMIZ TEHLİKE ALTINDA!

Tarihi binanın hemen yanı başında bir futbol sahası ve çocuk parkı bulunuyor. Adeta tehlike yuvası olan ve tinercilerin mekânı olan bu yer oyun parkına gelen çocuklar içinde büyük tehlike oluşturuyor. Son yıllarda önlenemez bir şekilde artış gösteren çocuk kaçırma ve ölüm vakaları tarihi binanın yanı başında ikamet eden aileleri de korkutuyor. Tarihi bina içerisinde birçok rezilliğin yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar ise yetkililerin önlem almasını istiyorlar.

TARİHİ BİNA SAHİPSİZ KALDI

Valilik binası olarak kullanılmasının ardından son dönemlerinde İmam Hatip Okulu olarak eğitim veren tarihi binanın faili ve nedeni bilinmeyen bir yangın geçirdiği daha sonra ise kullanılamaz duruma geldiği için metruk bırakıldığı öğrenildi. İl ve ilçe belediyeleri tarafından restorasyon yapılmak istendiği halde her fırsatta sorun çıkan bu binanın bundan sonra akıbetinin ne olacağı ise merak ediliyor. Öyle ki tarihi binanın mülkiyetinin hangi kuruma ait olduğu ise öğrenilemedi. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olduğu sanılan tarihi binanın restore edilmemesi halinde hem sonu gelmez tehlikelere hem de tarihi binanın kayıp edilmesi an meselesi.



Kaynak : http://www.radarhaber.com/haberler/18/nereden-nereye_942.html