Bir meydan,iki lider...

24.06.2013 Sevda Güneş

 

Nice ayrılıklar gördü, nice kavuşmalara sahne oldu, nice vaatler, nice çekişmelere mekan oldu İstasyon Meydanı. Ama tarihinde ilk kez iki gün art arda, iki lideri ağırladı, binlerce insana ev sahipliği yaptı. Günler öncesinden makyajı yapıldı. Şüphe yok ki tüm bu hazırlık MHP Lideri Devlet Bahçeli ve taraftarları için değil, bir gün sonra Erzurum’dan dünya ya ‘halkım benim yanımda’ görüntüsü verecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan içindi. Bu kentte yaşayan herkes “Keşke Başbakan her ay gelse” diye düşünmüştür mutlaka. Zira ne baharda nede yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde böylesi bir temizlik yapılmamıştı kentte. Ne kadar yamalı yol varsa tamir edildi, refüjlerdeki çiçekler bile elden geçirildi. Belediyeler temizlik atağında birbirilerinden hiç geri kalmadı. Şehir bir anda pürü pak oldu.

Şehirde bunlar yaşanırken her iki partinin il teşkilatlarında hummalı bir çalışma başladı. Bayraklar hazırlandı, halkı bilgilendirme mesajları atıldı. Partilerin il başkanları peş peşe basın toplantıları yaptı. Şehirde adeta erken seçim havası estirildi. Zira hangi partinin kalabalığı daha çok olacak yarışı içine girildi. Öyle ki şehir süslemesinde MHP ve AK Parti bayrakları birbirine girdi. Erzurum’da ilk kez Devlet Bahçeli ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resimleri yan yana asıldı. Her iki parti de sabaha kadar ‘bayraklarının başına bir şey gelmesin’ diye nöbet tuttu.  Şehre ilk olarak MHP lideri Devlet Bahçeli geldi.

 


 

Hiç gülümsemedi

 

Havalimanında hazır kıta bekleyen partililer ilginç resimler oluşturdular. Alanda hem yeni hem de en eski MHP’liler bir aradaydı. Küskünler sorunlarını bir tarafa bırakmış, lacivert elbiselerini üzerlerine çekmiş, hazır kıta beklemedeydiler. Aralarında adı MHP Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen eski vekillerden İsmail Köse’de vardı. Derken Bahçeli göründü, eller öpüldü, tezahüratlar yapıldı. Kalabalık konvoy yola çıktı. Yolda bayan ve erkek cirit takımı konvoya eşlik etti. Terminal Caddesi’nde ellerindeki kılıçlarla Dadaş bar ekibi Bahçeli’ye kısa bir gösteri yaptı. Bahçeli, gördüğü ilgiden memnundu ama hiç gülümsemedi. MHP Lideri, miting saatine kadar Palandöken’deki bir otelde dinlenmeyi tercih etti.

 

Her ne kadar seçim aritmetiğine göre Türkiye genelinde üçüncü parti olsa da MHP, Erzurum’da ana muhalefet özelliğine sahip. Miting alanı öğlen saatlerinde hareketlenmeye başladı. Ellerine Türk Bayrakları ve MHP flamalarını alan meydana geldi. Bayrak ve MHP flamaları dışında uyanık bir belediye başkan aday adayı üzerinde kendi resmi bulunan pet şişelerle seçmenlerine su dağıttı.

 

Adettendir, hiçbir lider duyurulardaki saatte asla kürsüye çıkmaz. Program en az bir saat sarkar, bu kez de öyle oldu. “Milli Değerleri Koru ve Yaşat” birlik mitingine Bahçeli saat 17.00 da geldi.

 

 

Bu tür mitinglerde katılım sayısı hep tartışmalı olur. Ancak şunu söyleyebilirim ki İstasyon Meydanı son yıllarda MHP’nin en fazla katılım sağlanan mitingine ev sahipliği yaptı. Meydanın orta kısmına kurulan kürsü ile Migros Kavşağına kadar ki alan hınca hınç insanla doluydu. Benim gördüğüm miting alanında köylü vatandaş yok denecek kadar azdı. Bahçeli öncesi mitinglerde pek de görmeye alışkın olmadığımız bir durum yaşandı. Önce saygı duruşu ardından İstiklal Marşı okundu.

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli ‘Devletin başına devlet gelecek’, ‘Vur de vuralım, öl de ölelim” sloganları ile kürsüye çıktı. Gördüğü manzaradan pek mutlu olan Bahçeli, selamlama konuşmasının ardından Erzurumlulara son günlerde Türkiye’de yaşananların perde arkasını anttı ve ‘çözüm süreci adı altında Türkiye bölünmeye gidiyor’ dedi.

 

Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Milliyetçi Hareket Partisi’nden kopya çekerek kendilerinden bir gün sonraya alelacele Erzurum’da miting yapma kararı aldıklarını söyledi. Zaman zaman sesinin tonu yükselen, zaman zaman en üst perdeden konuşan Devlet Bahçeli,  konuşmasının sonunda ilginç bir çıkış yaptı ve Başbakan Erdoğan’ı kastederek, “Erzurumluların Teyo Pehlivanı Ankara’da” dedi. Yalanları ile meşhur olan Teyo Pehlivan benzetmesi alanda gülüşmelere neden oldu.

 

Bahçeli, Erzurum’a ilk defa kâğıttan okumadan konuşmasını yaptı. Başbakan Erdoğan gibi kürsünün önüne konulan prompter ekrana bakarak halka hitap etti. Rahatsız olduğu gözlenen ve sık sık öksüren MHP Lideri ‘yarın bu meydanı daha fazla insanla doldurabilirsin’ diyerek Başbakan Erdoğan’ın mitingine atıfta bulundu. Yaklaşık 1 saat 10 dakika konuşan Bahçeli, miting sonunda kalabalıkla birlikte üç kez  ‘Ne Mutlu Türküm diyene’ diyerek mitingini sona erdirdi. İstasyon Meydanı bir gün sonra Başbakan Erdoğan’ın mitingi için AK Partililere teslim edildi.

 

MHP Mitinginde akıllarda kalan

“Türkmen beyi emret akşam namazını Kandil’de kılalım’, ‘Son sözü Dadaşlar  söyler’, Ekmeğimizin adı lavaş, yiğidimizin adı dadaş’, ’Bu toprakları hainlere bırakmayız gardaş’  Pankartı dikkat çekti. Miting alanına AK Parti tişört ve bayrakları ile girmeye çalışanlar erken fark edildi ve polis tarafından alandan uzaklaştırıldı. 

 

 

 

 

Milli İradeye Saygı Mitingi

 

Cumartesi gece hiç uyumadan İstasyon Meydanı’nı Başbakan için hazırlayan AK Partililer, aynı gece yüzlerce konutu tek tek gezip Türk Bayrağı dağıttılar. Tüm ilçe ve köy minibüsleri sabahın erken saatlerinden itibaren insanları şehir merkezine getirmeye başladı. AK Parti mitinginde MHP’nin aksine kırsaldan ve köylerden katılım daha fazlaydı. Herkeste aynı merak vardı. Hangi partinin mitingine katılım fazla olacak. Şunu açıkça söylemek gerek ki, AK Parti’nin mitingine olan ilgi MHP’ye oranla çok daha fazlaydı. Ancak, geçmişte CHP’nin yaptığı Cumhuriyet ve Bayrak mitinglerine karşı, Başbakan Erdoğan Erzurum’dan cevap vermiş ve o mitingde insanlar İstasyon Meydanı’na sığmamıştı. Kıyaslama o mitinglere göre yapılırsa, Milli İradeye Saygı Mitingine katılımda gerileme olduğu söylenebilir. ‘Senin kalabalığın benim kalabalığımdan daha azdı’ faslını geçmeden şunu hatırlatmakta fayda var. Her iki partinin mitingine de başka illerden katılım oldu. MHP mitingine Elazığ’dan bile bozkurtlar gelirken, Doğu’nun birçok ilinden bayrakları ile başbakanı izlemeye gelenler oldu.

 

Gelenek bozulmadı

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erzurum’a iki Başbakan Yardımcısı, üç bakanı ve çok sayıda milletvekili ile geldi. Havalimanı yolunda atlı cirit ekibi tarafından karşılandı ve bir atlı spor kulübü tarafından Başbakan’a 10 numaralı forma hediye edildi. Mitinge yarım saat geç gelen Başbakan Erdoğan’a eşi emine Erdoğan’da eşlik etti. Alanda Osmanlı Bayrağı açanlar önce MHP’li sanıldı çok geçmeden gerçek anlaşıldı. Başbakan tezahüratlar eşliğinde kürsüye çıktı ve halkı selamladı. Sözlerine MHP mitingine atıfta bulunarak başlayan Başbakan,“Birileri burada bölge mitingi yapar, biz il mitingi yapıyoruz “ dedi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kendine yakıştırdığı Teyo Pehlivan benzetmesine cevap veren Başbakan Erdoğan, “Asıl Teyo Pehlivan sensin, girdiğin hiçbir seçimde sırtın yerden kalmadı” diye konuştu. Yaklaşık 50 dakikalık konuşmasının büyük kısmını CHP Lideri Kılıçtaroğlu’nu eleştirmeye ayıran Başbakan, alanda açılan üç hilalli yeşil bayrağın MHP bayrağı olmadığını, Osmanlı Bayrağı olduğunun altını çizdi.

 

 

Başbakanı da Bahçeli’yi de pür dikkat izleyenlerin aklında Erzurum’a dair tek satırlık cümle, yapılacak yatırım ya da vaatler kalmadı. Çünkü liderler öyle bir konuşma yapmadı. Kaldı ki bizimkilerin beklentisi de o değildi. Onlar hangi lider iyi konuştu, hangi lider diğerini tabiri caizse tek kare bıraktı ona baktı. Açılıma Erzurum’dan ciddi tepkiler var diyenler bir kez daha yanıldı. Başbakan çözüm sürecini anlatırken kalabalıktan hiçbir tepki gelmedi.

 

Başbakan Erzurum’dan mutlu ayrıldı. Dünya’ya bir kez daha Türk Bayraklı destek ve birlik görüntüsü verdi.

 

 

AK Parti mitinginde akılda kalanlar

 

Miting sırasında kürsüye koşarak çıkmaya çalışan Erzurum Milletvekilleri Muhyettin Aksak ile Adnan Yılmaz’ın ayağı kayarak düşme tehlikesi geçirdi. ”Kalabalık çok, karıncalara da yer açın. Duran değil, durduran adam” pankartları dikkat çekerken, asılan ‘Duran Adam Kemal Kılıçtaroğlu karnesi’ ise mitinge damga vuran görüntü oldu.

 

İstasyon Meydanı’nın kapıları bir sonraki mitinge kadar kapanırken, her iki liderde Erzurum’dan mutlu ayrıldı. İlk defa yaklaşan yerel seçimlerin konuşulmadığı, sandığın konu edilmediği iki ayrı miting oldu. Erzurum bir kez daha miting önceliğine göre Milliyetçi Muhafazakâr il kimliğini pekiştirdi.  

 

 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 24-06-2013 | BU YAZI TOPLAM 2704 KEZ OKUNDU.
  
Bu Haberi Arkadaşıma Gönder :
 
Adınız / Soyadınız :
E-mail Adresiniz :
Arkadaşınızın Adı :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
 
   
 
 
 
İsim :
 
 
 
 
 
Yorumlar