Möggem Dadaş

Seni AVM'den çıkarken görmüşler!

21.07.2013 Möggem Dadaş

Başlığa bakıp ta, 'bunda ne var' dediğinizi duyar gibiyim. Normal günlerde tanıdığınız bir dostunuz sizi AVM'den çıkarken gördüğünde, alışveriş yapmak yada gezmek için Erzurum AVM' ye gittiğinizi düşünür doğal olarak. Ama geçen yıl 'Seni AVM'den çıkarken görmüşler' sözü, Ramazanda farklı bir anlam içeriyordu. 

3-4 yıl önce açılan Erzurum Alışveriş Merkezi, şüphesiz şehre bir canlılık ve kalite getirdi. Her ne kadar da küçük esnaf işlerinin düştüğünden yana şikayet etse de, şikayet edenlerin de bir çoğunun gidip alışveriş yapıp hatta vakit geçirdiği bir mekan oldu AVM...Bu Alışıveriş Merkezi, geçen yıllarda Ramazan ayında da açık olduğu için tepki çekiyor, eleştiri alıyordu. Sebebi ise, bazı kesimlerin 'Orada oruç yiyorlar' iddiasıydı. Hatta tepkiler geçen yıl, art niyetli bazı kesimler tarafından Ramazan'da AVM'ye gidenin mimlendiği bir boyuta ulaşmıştı.

Arkadaşlar birbirlerine 'Seni AVM' den çıkarken görmüşler' diye takılıp, oruç tutmadığını ima ederlerdi. Bu espri provokatör kesimlerin ağzını sulandırdı, Ramazan ayında AVM üzerinden Erzurum'u karıştırmaya çalıştılar. Ama Möggem Dadaşlar bu oyuna gelmedi. Bu yıl AVM, Ramazanda iftar önceleri yine açık... Geçen gün öğlen saatlerinde 8 yaşındaki kızımla AVM' nin önünden geçerken, kızım acıktığını söyleyince AVM' ye girdik. Kızım karnını doyururken, ben de çevreyi izliyordum.

AVM' nin yemek yenilen en üst katında, 30-40 kişi vardı. Bunlardan 15'i oruçsa, 15'i değildi. Oruç olmayanların bir kaçı, izinden dönen askerlerden oluşan gençlerdi. Bir bölümü sağlık sorunlarından dolayı Erzurum'daki hastanelere gelip tedavi olup dönen aralarında türbanlı kadınların da olduğu kişilerdi, bir kısmı ise bir şehirden başka bir şehre yolculuk ettiği için seferi sayılan vatandaşlardı. Sohbet ettiğim kişiler, Erzurum'da sadece AVM' nin açık olduğunu şehir merkezindeki vatandaşlardan öğrenip geldiklerini söylediler. Çok manidar bir ortam vardı, AVM' nin Restaurant bölümünde. Oruç olmayanlar karnını doyururken, oruçlu olan akrabaları ise onlara sohbetleri ile eşlik ediyordu.

Alışveriş için gelen vatandaşlar ise, yemek yiyen vatandaşlara  'Oruç yiyorlar' gözüyle bakmıyordu. 'Ramazan'da lokantalar açılmalı mı açılmamalı mı' tartışmalarının yaşandığı Erzurum'da, bu tartışmalara ben de hep katılmışımdır. Bugüne kadar hep tartışmanın ortasında kalmıştım. Malum Muhafazakar bir şehiriz. Ama AVM' de o manzarayı gördükten sonra kararım değişti. Mideye hizmet eden bir iki büyük işletmenin, Erzurum'da Ramazan ayında da iftar öncesi açık kalması gerektiğini düşünenlerin arasına katıldım. O manzara bana, Dadaşımın yobaz ve çağdışı kafaya sahip olmadığını bir kez daha gösterdi. İnanıyorum ki, Erzurum'da Ramazanda bir iki lokanta açık olsa, hiç bir Möggem Dadaş tepki göstermeyecektir. Bana karşı çıkanlara, iftar öncesi AVM' ye gidip benim gördüğüm manzarayı görmelerini tavsiye ederim. Eminim düşünceleri çok ama çok değişecektir... Çünkü biz, Muhafazakarız ama yobaz değiliz... 

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 21-07-2013
  
  • erdem 21.07.2013 10:07:00

    artık bazı lokantaların ramazanda açık olması gerek türkiyeyi gezdim açık lokanta olmayan tek vilayet var oda erzurum kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz.ramazanda dışarıdan erzuruma insan gelmiyor yahu hastası olan var seferi olan var çocuklar var oruç tutmayan insanlar var bu erzurum için büyük bir kayıp ben istanbulda yaşıyorum konuştuğum kişiler erzurumda oruç tutmayanı dövüyorlarmış diyorlar ve ben bu duruma erzurumlu olarak çok üzülüyorum

  • Ayşe Kelkit 21.07.2013 03:07:48

    Başlık yazıyı okutmuş, iyi ki de okutmuş...bende sizle aynı görüşteyim..Erzurumlu yobaz değildir. O nedenle şehirde hastalar,seferiler ve yolcular için bir iki lokantanın açık tutulması gerek..

Yazarın Diğer Yazıları