Akıllı küpe ile salgın hastalıklarda etkin mücadele

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 05.08.2019 07:05:00
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için elektronik küpe, birçok yeni kolaylık sağlayacak.
Akıllı küpe ile salgın hastalıklarda etkin mücadele

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için "akıllı takip sistemi" olan "Elektronik Küpe" ile artık anlık hayvan sayımının yanı sıra, lokasyon bilgisi, kızgınlık takibi gibi önemli bilgilerin de elde edilebileceğini açıkladı. Müdürlük, akıllı küpe ile salgın hastalıklarla etkin mücadelenin de sağlanacağını açıkladı.

 

ARTIK HAYVANLAR DAHA YAKINDAN İZLENİYOR

 

Akılı küpe ile Türk çiftçisi artık hayvanlarını daha yakından

izliyor. Bir GSM operatörü ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü proje kapsamında, tamamen yerli ve milli teknoloji ile üretilen akıllı küpelerle; hayvanların bulundukları konum ve canlı olup olmadıkları bilgisi anlık takip ediliyor ve doğru tohumlanma zamanları bildirilerek süt veriminin artması sağlanıyor. Dijital sağlık karnesi olarak da kullanılan bu çözümde, yetiştiriciler hayvanlarının tüm sağlık bilgilerini dijital ortamdan öğrenerek veterinerler ile kolayca haberleşebiliyor. Akıllı küpelerle hastalığın önlenmesi, erken tespiti ve hızla tedavisi ile salgına dönüşmesinin engellenmesi gibi çok kritik değerde çözümler sunuluyor. GSM şirketi,

Türkiye'deki 17 milyon hayvana takılmak üzere NB-IoT (Dar Bant-Nesnelerin İnterneti) kullanılan akıllı küpe üretimini hedefliyor. 

 

AKILLI KÜPEYLE KÖTÜ SÜRPRİZLERE YER YOK

 

Akıllı küpe ile hayvanların konum bilgileri takip edilebiliyor. Bu sayede kaybolma ya da çalınma gibi durumların önüne geçiliyor, çiftçilerin içi rahat ediyor. Akıllı küpelerle tüketici sağlığı açısından da çok kritik değerde çözümler sunuluyor. Hayvanların hastalık durumlarında oluşturulacak sanal çitler vasıtasıyla farklı bölgelere taşınmasının önüne geçiliyor ve hastalığın salgına dönüşmesi engelleniyor. Bu sayede hastalıklı hayvanların satışı da engellenebiliyor.

 

AKILLI KÜPE NEDİR?

 

Akıllı küpe, hayvanların kulaklarına takılan küpe formundaki NB-IoT'lu takip cihazıdır. İçerisindeki takip modülü ile hayvanların konum bilgileri anlık olarak takip edilebilirken ivme sensörü sayesinde hareketleri izlenerek doğru tohumlama zamanı önerisinin bildirimi çiftçiye iletilebiliyor.     

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler