Altın dibe vurdu

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 23.05.2013 09:53:00
Uzun zamandır güvenli liman olarak görülen altın, geçen haftadan bu yana sert düşüşünü sürdürüyor.
Altın dibe vurdu

RADARHABER / ERZURUM

Uzun zamandır güvenli liman olarak görülen altın, geçen haftadan bu yana sert düşüşünü sürdürüyor. Eylül 2011’den bu yana yüzde 25 değer kaybeden altın 1300 dolara geriledi. Uzmanlar, yüzde 8’e varan düşüşün ardından ‘‘Altın düşüşü işaret eden ‘ayı mevsimi’ne girdi’’ yorumunu yaptı. Altın uzun süredir 1550-1750 bandında hareket ediyordu. Küresel kriz boyunca yatırımcı açısından güvenli liman olarak görülen altının fiyatında geçen hafta başlayan düşüş dün de devam etti. Son bir yıldır 1550-1750 dolar bandında hareket aden altının ons fiyatı dün, 1381 dolara kadar geriledi. Bir günde yüzde 8’e yakın düşüşün kaydedildiği bu seviye altının ons fiyatının 1365 doları görüp, günü 1392 dolardan kapattığı 13 Mart 2011’den bu yana görülen en düşük seviye oldu. Eylül 2011’den bu yana değer kaybı yüzde 25’e ulaşan altının ons fiyatı günü 1365 dolardan kapattı. Uluslararası piyasalara paralel davranan iç piyasada da Cumhuriyet Altını’nın fiyatı 550 lira olurken, çeyrek altın da 126 liraya kadar geriledi.

EURO KRİZİ ALTINA SIÇRAR

Geçen hafta Çarşamba günü sert düşüşün ilk sinayilini veren altın fiyatları 25 ayın en düşük seviyesine indi. 12 yıldır sürekli olarak yükseliş trendi içinde olan altın fiyatlarındaki düşüşü tetikleyen bir kaç etken var. Bunlardan ilki, Euro Bölgesi’nin en küçük ekonomilerinden Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Merkez Bankası’ndan geçen hafta gelen, ‘stoklarındaki 400 milyon Euro’luk altını satabilecekleri’ açıklamasi olarak görülüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin bu açıklamayı destekler yönündeki demeçleri piyasalarda, “Güney Kıbrıs çok büyük olmasa da bunun sıkıntıdaki diğer Euro Bölgesi ülkelerinin de uygulayacağı bir metod olabilir” endişesi yarattı.

FONLARDAN KARTOPU ETKİSİ

Bu endişeye, George Soros, Goldman Sachs ve ABD’li SPDR Gold Trust gibi büyük fonların da altın satışına geçmeleri eklenince altın fiyatları geçen hafta cuma günü yüzde 4 ve dün de yüzde 6’nın üzerinde düşüş yaşadı. Akbank Ekonomik Araştırmalar Birimi, SPDR Glod Trust’ın altın stokunun portföyünün en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, “Büyük fonların ‘şu seviyeyi görünce sat’ ve ‘bu seviyeyi görünce al’ emirleri de böylesi keskin düşüş dönemlerinde devreye giriyor. Dolayısıyla birçok fonun otomotik olarak satışa geçmesi, kartopu etkisi yarattı. Düşüş daha da hızlanmış oldu” ifadesinde bulundu.

12 yıllık trend kırıldı...

Analistler altının son 12 yıldır sürekli olarak yükseliş trendi çizdiğini son yaşanan sert düşüşlerle birlikte artık bu trendin kırılmış olabileceği yönünde görüş belirtiyor. Kimi analistlerde, yükseliş trendinin kırılıp kırılmadığını tam olarak görmek için mayıs ayını beklemek gerektiğine dikkat çekiyor.

103 milyar Euro’luk altın satılır endişesi...

Güney Kıbrıs’ın rezervlerindeki altın miktarı yaklaşık 500 milyon Euro ile global piyasalar için toplam arz-talebi önemli ölçüde etkileyecek kadar yüksek değil.  Ancak altın rezervleri çok daha yüksek olan İtalya (86 milyar Euro), Portekiz (13 milyar Euro) ve İspanya (10 milyar Euro) gibi ülkelerin de aynı yolu izleyebileceğine ilişkin endişeler altındaki satışları hızlandırıyor.

1320 doları görebilir...

Yapılan teknik analizlere göre, altının fiyatının bundan sonraki süreçte 1320 dolar seviyesine kadar gerilemesi bekleniyor.

Gümüş sert düşüyor...

Gümüşteki düşüş ise, altından daha sert oldu. Sadece dün yüzde 9 değer kaybeden gümüşün onsu 23 dolara kadar geriledi. Böylece gümüş Ekim 2010’dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Böylelikle 2011’de ulaştığı 45 dolar zirvesinden bu yana yaklaşık yüzde 50 değer kaybeden gümüş, yılbaşından bu yana ise yüzde 23’lük kayıp yaşadı.

Bono ve hisse senedine yönelin...

Altındaki düşüşün nedenlerinden birinin de küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin piyasalarda oluşan olumlu hava. Yatırımcıların özellikle ABD ekonomisindeki toparlanmanın merkez bankası tarafından destekleneceğinden emin oldukları için son dönemde hisse senetlerine yönelimini artırdığı gözleniyor. Bir kısım yatırımcı hisse senedine yönelirken, bir kısmının da uzun vadeli bonoya yöneldiği görülüyor.

Tepki alımları az olur...

TROY Menkul Değerler Yurtdışı Pazarlama Müdür Yardımcısı Naslı Gökçe Mis, altındaki toparlanmanın bundan sonra yavaş olacağı öngörüsünde bulundu. Mis, özellikle önümüzdeki bir-iki gün boyunca ABD piyasalarının nasıl ilerleyeceğini görmek gerektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu seviyeden tepki alımları az olur diye düşünüyorum.  6-7 ay olarak belirttiğimiz orta ve bir yıl olarak tanımladığımız uzun vadede altında toplanmanın yavaş olacağını düşünüyorum. O nedenle yatırımcıların kendileri için bir ‘al’ ve ‘sat’ seviyesi belirlemesi gerektiği tavsiyesinde bulunuyoruz. Ancak şimdiden bir seviye belirtmek zor.”

 

 

 

  

Etiketler : endeks, düşüş, fiyat,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler