Az yağan kar 'hasta kurtarma'dan kâr ettirdi!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm EKONOMİ Haberleri 28.02.2018 14:02:00
En sıcak kış aylarını geçiren Erzurum´da, az yağan kar birçok kurumda ekonomik külfetten kurtardı.
Az yağan kar 'hasta kurtarma'dan kâr ettirdi!

 

 

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- Haberi...


RADARHABER / ERZURUM  

Her yıl trilyonlarca lira paranın harcandığı karla mücadele için, bu kış geçen yıllarda harcanan paranın üçte biri kadar harcama yapıldığı öğrenildi. Erzurum´a beklenenin çok altında yağan kar, vatandaşın cebini yakmadı, kurumların bütçesini sarsmadı. Kar´dan kâr eden kurumlardan biri de Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü oldu. 30 Acil Sağlık İstasyonunda 2´si snowtrack, 5´i  kar paletli, 1´i obez ambulans olmak üzere 78 karasal ambulansla hizmet veren 112 Acil Komuta Merkezi elemanları, bu kış fazla mesai yapmadı.

 

GEÇEN YIL 67 BİN 26 HASTA TAŞINDI

En zorlu kış şartlarında bile köy yollarının kapanmasına rağmen hastalara ulaşmada engel tanımayan sağlıkçılar, bu kış aylarının başında da snowtrack ve paletli ambulanslarla tüm hazırlıklarını tamamlayarak beklemeye koyuldu. Ancak bı yıl geçen yıllara oranla hasta kurtarma için gelen ihbar sayısında gözle görülür bir azalma yaşandı. Sebebi ise az yağan kar nedeniyle köy yollarının kapanmamış olmasıydı. Şehrin bir ucundan, diğer bir ucuna en fazla 10 dakikada ulaşan acil sağlık hizmeti elemanları 2017 yılında yaklaşık 1 milyon 70 bin çağrı aldı, 67 bin 26 vakaya giderek hastaları en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırdı. Bu rakamların büyük çoğunluğu 2017 kışında yaşandı ancak 2017´nin son aylarına rakamlar dahil değildi. Ambulans helikopter de, 2017 yılında 195 kez havalandı. 2017 yılında Erzurum´un güney ilçeleri Hınıs, Tekman, Karayazı ve Karaçoban´dan 47 hasta, İspir´den 20, Pazaryolu´ndan 6, Oltu, Olur ve Horasan´dan 9, Çat, Aşkale, Ilıca ve Şenkaya´dan 16, Tortum, Uzundere, Narman, Köprüköy ve Pasinler´den 3 hasta, helikopter ambulansla ilgili hastanelere taşındı.

 

BU KIŞ RAKAMLAR ÇOK DÜŞTÜ

 

Sağlık İl Müdürü Dr. Mahmut Uçar, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, çevre illerden de bir yıl içinde 94 hastanın naklini gerçekleştirdiklerini, taşınan hastaların 36´sının travma, 41´inin kalp ve damar hastalıkları, 53´ünün yenidoğan bebek, 12´sinin solunum sistemi, 9´unun gebe, 8´inin kanamalı hastalardan oluştuğunu bildirmişti. Sağlıkta dönüşüm sistemi kapsamında 2008 yılında Erzurum´da hizmete sunulan ambulans helikopter, 2015 yılında 302 kez, 2016 yılında 226 kez, 2017 yılında ise 195 kez acil hastaların imdadına yetişti. Yukarıda verilen rakamlarda, büyük bir düşüş yaşandığı, bazı ilçelerde hiç hasta kurtarma vakası dahi çıkmadığı öğrenildi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ‘‘ Kar yağışının az olması nedeniyle bu yıl hasta kurtarma vakalarında da büyük bir azalma yaşandı´´ diye konuştular.

 

HASTA KURTARMA VAKALARINDAN KÂR ETTİK

 

Sağlık İl Müdürü Dr. Mahmut Uçar, “Hava ve kara ambulansları günün her saatinde vatandaşın hizmetinde. Hiçbir hasta kendi imkanları ile hastane yoluna düşmek zorunda değil, bir telefon ile istenilen yerden hasta alınıp istediği hastaneye götürülüyor. Sağlık Bakanlığımızın her türlü zorlu hava koşullarında kullanmamız için bizlerin hizmetine sunduğu donanımlı, yaz ve kış şartlarına uygun araçlarla kapalı yollara rağmen hastalara ulaşmamız büyük bir hizmet. Bu hizmetin aksamadan sürdürülmesi için fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Kar yağışının olmaması sonrası ortaya çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde, Sağlık İl Müdürlüğü´nün de diğer  kurumlar gibi karla mücadele kar ettiği ortaya çıkıyor. Hasta kurtarma vakasına giden araçların yakıt masrafı ve ambulans helikopterin yakıt maliyeti toplandığında, bu yıl hasta kurtarma vakasının azlığı nedeniyle bakanlık bütçesinden fazla harcama yapılmadığı için kardan kâr edildiği ortaya çıkıyor.  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler